Καλείτε κόσμο στο σπίτι και φυσικά, πέρα από φαγητό, υπάρχει πλούσια κάβα για όλα τα γούστα. Τι γίνεται, όμως, με τους καλεσμένους που έχουν αναλάβει το ρόλο του «ταξιτζή» και θα γυρίσουν τους φίλους στο σπίτι; Πάλι με αναψυκτικά, χυμούς, νερό ή το πολύ με μία μπίρα θα «τη βγάλουν»; Φροντίστε αυτή τη φορά να τους προσφέρετε κάτι που θα τους εντυπωσιάσει και δεν θα τους αφήσει με το παράπονο.

Honey Jive
Υλικά
• 1 κουταλιά μέλι
9 σποράκια κάρδαμο
1 πορτοκάλι (το χυμό του)
1 ροζ γκρέιπφρουτ (το χυμό του)
5-6 φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση Βάζετε σε ένα χαμηλό ποτήρι το κάρδαμο και το μέλι και τα πιέζετε ελαφρά με ένα γουδοχέρι. Έπειτα, προσθέτετε πάγο και τους χυμούς από τα δύο φρούτα και ανακατεύετε καλά. Γαρνίρετε με το δυόσμο και σερβίρετε με καλαμάκια.
Διατροφικό σχόλιο
Το μέλι έχει αντιοξειδω­τική, αντιμικροβιακή και κυτταροπροστατευτική δράση, ενώ δίνει περίπου την ίδια ενέργεια με τη ζάχαρη. Το κάρδαμο χρησιμοποιείται στη Νότια Ασία ως φυσικό αντιμικροβιακό, ενώ στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική θεωρείται φάρμακο για το στομαχόπονο και τη δυσπεψία. Όσο για τη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή, πέρα από αντιοξειδωτική, έχει και αντι­φλεγμονώδη δράση, ενώ συμβάλλει και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Ginger Rocks
Υλικά
20 ml χυμό τζίντζερ
15 ml σιρόπι ζάχαρης
1 μπανάνα ή 1/4 ανανά
1 πορτοκάλι (το χυμό του)
Εκτέλεση Προσθέτετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ με τριμμένο πάγο, τα χτυπάτε για περίπου 20΄΄ και σερβίρετε σε ψηλό ποτήρι (κατά προτίμηση Hurricane).
Διατροφικό σχόλιο
Το τζίντζερ (ή πιπερόριζα) θεωρείται ότι διαθέτει σπασμολυτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εντε­ρικών κολικών, ενώ τε­λευταία μελετάται ως χωνευτικό και ως συμπληρωματική θεραπεία για φλεγμονώδεις καταστάσεις. Η μπανάνα, αν και παρεξηγημένη εξαιτίας της περιεκτικότητάς της σε θερμίδες, αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου και φυτικών ινών, ενώ η γλυκιά της γεύση και ο κορεσμός που προκαλεί την καθιστούν εξαιρετική επιλογή φρούτου.
Tip
Το τζίντζερ δημιουργεί ένα ευχάριστο κάψιμο, που σας ξεγελά, καθώς θυμίζει πολύ αυτό των αλκοολoύχων αποσταγμάτων

Lya Productions Official Mocktail
Υλικά
2 εκατοστά από 1 μικρή, καυτερή πιπεριά τσίλι
10 φύλλα δυόσμου
1/2 λάιμ
2 σταγόνες Tabasco
15 ml σιρόπι ζάχαρης
Ginger Ale
Εκτέλεση Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το Gin­ger Ale σε ένα φαρδύ και ψηλό ποτήρι Highball και με το γουδοχέρι τα πιέζετε. Γεμίζετε το ποτήρι με τριμμένο πάγο, συμπληρώνετε το Ginger Ale, ανακα­τεύετε και σερβίρετε.
Διατροφικό σχόλιο
Το λάιμ, όπως και το λεμόνι, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Tο Tabasco, λόγω των καυτερών μπαχαρικών που περιέχει, μπορεί να δώσει μια μικρή «ώθηση» στο μεταβολισμό, επειδή αυξάνει την παραγωγή θερμότητας του σώματος, ανεβάζοντας τις καύσεις του για περίπου 20΄ μετά την κατανάλωσή του. Επίσης, θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση.

Ένα ακόμα για τους… κλασικούς

Virgin Mary
Υλικά

6 σφηνάκια χυμό ντομάτας
1/2 σφηνάκι χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι Worcestershire Sauce
5-6 σταγόνες Tabasco
Αλάτι από σέλερι
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση Βάζετε σε ένα ποτήρι Highball το χυμό λεμονιού, τη Worcester­shire Sauce, το Tabasco, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Έπειτα, ρίχνετε σταδιακά το χυμό ντομάτας, ανακατεύοντας συνεχώς, και τελευταία
τα παγάκια. Γαρνίρετε με 1 τρυφερό κλαράκι σέλερι και σερβίρετε.
Διατροφικό σχόλιο
Εκτός από τις βιταμίνες Α και C, η ντομάτα είναι γνωστή και για άλλο ένα αντιοξειδωτικό συστα­τικό, το λυκοπένιο, στο οποίο οφείλει το κόκκινο χρώμα της και το οποίο έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση. Ακόμα, σύμφωνα με μελέτες, οι φαινόλες και το β-καροτένιο που περιέχονται σε πολλά μπα­χαρικά, όπως το πιπέρι, μειώνουν τη βλαπτική επίδραση των ελευθέρων ριζών στην καρδιά και τα αγγεία, τονώνοντας το ανοσοποιητικό, ενώ νέα στοιχεία ενισχύουν το ρόλο τους στη ρύθμιση του διαβήτη, αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Ένα ελαφρύ ποτό, αν θέλετε οπωσδήποτε αλκοόλ

Gigolo
Υλικά
15 ml Campari
15 ml Aperol
15 ml Limoncello
1/2 πορτοκάλι
1/2 λεμόνι
Soda water
Εκτέλεση Βάζετε στο σέικερ όλα τα υλικά εκτός από τη σόδα, γεμίζετε το υπόλοιπο με πάγο και χτυπάτε καλά για περίπου 30΄΄. Σουρώνετε το μείγμα σε ένα ποτήρι με πάγο και συμπληρώνετε με τη σόδα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χρήστο Χουσέα, μπάρμαν του «Baba Au Rum» (Κλειτίου 6, Εμπορικό Τρίγωνο), και τον κ. Πωλ Φαρατζιάν, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο.