Πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε τη δίαιτα, ειδικά όσο πλησιάζει το καλοκαίρι. Η ουσία όμως είναι να βγούμε στην παραλία χωρίς τα παραπανίσια κιλά που μας ενοχλούν ή να συνηθίσουμε σε έναν συνολικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής ώστε η απώλειά τους να… αντέξει στο χρόνο;

Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο τα κιλά που χάνουμε γρήγορα, γρήγορα να επιστρέφουν. Το πρόβλημα είναι ότι η απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι βιώσιμη. Αυτή η λεγόμενη «δίαιτα γιο-γιο», είναι μια συνεχής διαδικασία απώλειας και πρόσληψης κιλών και μπορεί να προκαλέσει ποικίλα θέματα υγείας.

Συγκεκριμένα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, υψηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης καθώς και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση από τη ζωή.

Πώς ξεκινά και πώς διαιωνίζεται;

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης, πολλά άτομα ωθούνται να ακολουθήσουν αυτή τη δίαιτα και να μπουν σε αυτόν τον φαύλο κύκλο επειδή έχουν βιώσει πειράγματα σχετικά με το βάρος τους ή/και έχουν συγκρίνει αρνητικά το σώμα τους με τα τρέχοντα πρότυπα ομορφιάς.

Ύστερα, παλεύουν με το αίσθημα της ντροπής και της απογοήτευσης για το βάρος τους όταν αναπόφευκτα το ξανακερδίζουν. Σαν αποτέλεσμα, μπορεί να προκύψουν ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως υπερφαγία ή συναισθηματική κατανάλωση φαγητού, υπέρμετρος περιορισμός της τροφής, υπερβολική άσκηση και επαναφορά σε γρήγορες λύσεις για απώλεια βάρους. Έτσι, διαιωνίζεται το άγχος και άλλα σχετικά αρνητικά συναισθήματα.

Στρατηγικές για να σπάσουμε τον κύκλο

Γίνετε πιο συνειδητοποιημένοι και:

  • Ακολουθήστε τα σημάδια της πείνας σας.
  • Αποφύγετε άτομα που σας φέρνουν σε δύσκολη θέση για το σώμα σας.
  • Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από αυτοπεποίθηση και θετικότητα ως προς το σωματότυπό τους.
  • Θυμηθείτε πως το «αδύνατο» δεν σημαίνει πάντα και «υγιές» και πως η υγεία σας είναι πάνω απ’ όλα.
  • Μην ζυγίζεστε κάθε μέρα. Απευθυνθείτε σε έναν διατροφολόγο για μέτρηση και κατάλληλη καθοδήγηση.
  • Απολαύστε το φαγητό σας, καταναλώνοντάς το αργά χωρίς να μετράτε μονίμως τις θερμίδες.

Αποφύγετε τη δίαιτα, στοχεύστε στην ισορροπημένη διατροφή

Όσο δύσκολο κι αν είναι στις μέρες μας να μην επηρεαζόμαστε από δημοφιλή πρότυπα ομορφιάς στα social, μπορούμε να βρούμε τη δική μας ταυτότητα και το μυαλό μας έχει τη δύναμη να παρακάμψει κακόβουλα σχόλια, αρκεί να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης μας, ακόμη και με τη βοήθεια ειδικού αν χρειαστεί.

Οι επιστήμονες συνιστούν, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, να προσεγγίσουμε τη διαδικασία της δίαιτας ως μια μακροπρόθεσμη αλλαγή του τρόπου ζωής και όχι ως μια γρήγορη λύση.

Τι θα λέγατε, αντί να μετράτε θερμίδες, να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση μιας ποικιλίας θρεπτικών τροφών με μέτρο; Αντί για τις ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο να ασκηθείτε διασκεδάζοντας βγαίνοντας για μια νύχτα χορού;

Το να μην ανησυχείτε τόσο για το βάρος σας και το να μην σκέφτεστε συνεχώς το φαγητό, θα ελαφρύνει το μυαλό και το σώμα σας, ακόμα κι αν δεν χάσετε βάρος μέχρι το πρώτο μπάνιο στην παραλία…