Πρόκειται για ένα μη παρεμβατικό τεστ για την έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων. Το τεστ βασίζεται στην ανάλυση δείγματος κοπράνων για «ίχνη» DNA ενδεικτικά προκαρκινικών ή καρκινικών αλλοιώσεων. Τα δείγματα λαμβάνονται εύκολα, αποστέλλονται από το σπίτι ταχυδρομικά και δεν απαιτείται καμία προετοιμασία του εντέρου, διακοπή φαρμάκων ή αλλαγή δίαιτας.Το τεστ Cologuard αναπτύχθηκε από την Κλινική Mayo και την εταιρία Exact Sciences Corp. και η σχετική με την αποτελεσματικότητά του έρευνα δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine.

Το εν λόγω γενετικό τεστ δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον αμερικανικό ΕΟΦ (FDA). Είναι όμως το μόνο που εν αντιθέσει με τα άλλα τεστ κοπράνων, βασίζεται σε ανάλυση DNA του δείγματος. Τα υπάρχοντα τεστ βασίζονται στην ανίχνευση αίματος στα κόπρανα. Το νέο τεστ ανιχνεύει τόσο ίχνη αίματος όσο και ανωμαλίες στο DNA που προέρχονται από έναν πιθανό όγκο, γεγονός που θεωρείται πρόσθετο πλεονέκτημα δεδομένου ότι ορισμένοι καρκίνοι δεν αιμορραγούν πολύ, όπως εξηγεί ο δρ Steven Itzkowitz εκ των ερευνητών, διευθυντής του προγράμματος Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Νοσοκομείου Mount Sinai.

Η σχετική κλινική μελέτη (DeeP-C) διεξήχθη σε 10.000 ασθενείς σε 90 ιατρικά κέντρα στις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση και στο τεστ Cologuard, αλλά και στο τρέχον τεστ κοπράνων που βασίζεται μόνο στην ανίχνευση αίματος.

*Η ευαισθησία του τεστ ήταν 92% συνολικά και 94% για τα πρώιμα και αντιμετωπίσιμα στάδια Ι και ΙΙ της νόσου.

*Η ευαισθησία του τεστ ήταν 69% για τους προκαρκινικούς πολύποδες με υψηλού βαθμού δυσπλασία που ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εξελιχθούν σε κακοήθεια.

*Το τεστ ανίχνευσε σημαντικά περισσότερους καρκίνους και προκαρκινικούς πολύποδες συγκριτικά με το τεστ που ανιχνεύει μόνο ίχνη αίματος.

Εκτιμάται ότι το τεστ ως πιο φιλικό μπορεί να ωθήσει περισσότερους ασθενείς στην εξέταση του παχέος εντέρου την οποία μπορεί να αποφεύγουν εξαιτίας της λιγότερο φιλικής κολονοσκόπησης. Οι ερευνητές εξηγούν ότι τεστ δεν φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση, αλλά, εφόσον εγκριθεί η χρήση του, να λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτήν.