Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού «χτυπά» την χώρα, είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς τον χρόνο ανάρρωσης από την Covid-19. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά μετά από μήνες επιστημονικής μελέτης και συλλογής δεδομένων, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ορισμένα μοτίβα.

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της Covid-19

Δεν έχουν όλοι όσοι έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό συμπτώματα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να επισημαίνει ότι το 80% των λοιμώξεων είναι ήπιες ή ακόμα και ασυμπτωματικές. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό και ρίγη, βήχα, πόνους στους μυς ή στο σώμα, κόπωση, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια γεύσης ή και όσφρησης.

Άλλα άτομα με Covid-19 έχουν αναφέρει πονοκέφαλο, πονόλαιμο, συμφόρηση ή ρινική καταρροή, ναυτία ή έμετο ακόμα και διάρροια.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Αυτό το ευρύ χρονικό διάστημα, μειώθηκε σημαντικά από αμερικανούς ανοσολόγους, οι οποίοι διαπίστωσαν στην μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, τι, κατά μέσο όρο, χρειάζονται λίγο περισσότερο από πέντε ημέρες για την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι το 97% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, θα παρουσιάσουν συμπτώματα εντός 11 ημερών από την πρώτη μόλυνση. Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ασθένειας, από την πρώτη μέρα έως και τις τελευταίες.

Πόσο διαρκεί η ανάρρωση;

Η περίοδος ανάρρωσης εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ασθένειας. Εάν έχετε μια ήπια περίπτωση, μπορείτε να αναμένετε να αναρρώσετε εντός περίπου δύο εβδομάδων. Αλλά για πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν έξι εβδομάδες ή περισσότερο για να αισθανθείτε καλύτερα και ίσως χρειαστεί νοσηλεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ηλικιωμένοι ενήλικες και άτομα που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιακή ή πνευμονική νόσο ή διαβήτη, μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης πιο σοβαρών επιπλοκών εξαιτίας της Covid-19.

Πώς επιδρά η «ιική ανθεκτικότητα» την ανάρρωση;

Μερικές φορές ο κοροναϊός φαίνεται να παραμένει περισσότερο και οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν γιατί συμβαίνει σε ορισμένους ασθενείς, πώς διαφέρει ανάλογα με το άτομο και πόσο καιρό παραμένει ζωντανός ο ιός μέσα στο σώμα.

Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «ιική ανθεκτικότητα» και επηρεάζει πόσο καιρό είναι κάποιος μεταδοτικός και ως εκ τούτου πόσο καιρό πρέπει να παραμείνει απομονωμένος.

«Η εκκαθάριση του ιού είναι η εξαφάνιση ενός μολυσματικού ιού, είτε ως απόκριση σε έναν θεραπευτικό παράγοντα είτε ως αποτέλεσμα της ανοσοαπόκρισης του σώματος», εξηγεί ο Charles Bailey, ιατρός διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων στο νοσοκομείο St. Joseph.

«Αυτό συνεπάγεται ανάρρωση από λοίμωξη και έλλειψη συνεχιζόμενης μετάδοσης. Από την άλλη πλευρά, η επιμονή των ιών είναι η συνεχιζόμενη παρουσία ενός ιού, συνήθως σε συγκεκριμένους τύπους κυττάρων, μετά την επίλυση των συμπτωμάτων της οξείας ιογενούς λοίμωξης» επισημαίνει.