Οι καθηγητές Paul Tupper και Caroline Colijn από το Simon Fraser University, διαπίστωσαν ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί παγκοσμίως την πιο αποτελεσματική μέθοδο για την μείωση της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού κι επομένως των κρουσμάτων της Covid-19.

Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, οι μάσκες και οι κοινωνικές «φούσκες» όταν χρησιμοποιούνται σε διάφορα περιβάλλοντα.

Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης;

Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν δεδομένα από αναφορές περιστατικών με πολλά κρούσματα Covid-19 από μια σειρά εκδηλώσεων, όπως τα πάρτι, τα γεύματα, τα νυχτερινά κέντρα, τις δημόσιες συγκοινωνίες και τα εστιατόρια.

Οι πιθανότητες μόλυνσης με την Covid-19 εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρυθμό μετάδοσης και την διάρκεια, τον χρόνο δηλαδή που μένει κανείς σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον.

Τα γεγονότα κατηγοριοποιήθηκαν ως κορεσμένα, με υψηλή δηλαδή πιθανότητα μετάδοσης και ως γραμμικά, οπότε ο κίνδυνος ήταν σημαντικά χαμηλότερος. Κορεσμένα παραδείγματα αποτελούν τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα, οι χώροι εργασίας με πολύ κόσμο ενώ η δημόσια συγκοινωνία με την χρήση μάσκας, τα εστιατόρια με αποστάσεις μεταξύ των πελατών και οι υπαίθριες δραστηριότητες ήταν στα γραμμικά.

Μάσκα VS κοινωνική «φούσκα» και Covid-19

Το μοντέλο των ειδικών υποδηλώνει ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης του κοροναϊού σε κάθε γεγονός, κορεσμένο και γραμμικό, με την αποτελεσματικότητα ωστόσο της κοινωνικής «φούσκας» να εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει συνωστισμός και η πιθανότητα μετάδοσης, κατά συνέπεια, είναι υψηλή, όπως οι πολυσύχναστοι εσωτερικοί χώροι εργασίας, τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα και τα σχολεία, το μέτρο της αυστηρής κοινωνικής «φούσκας» μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της εξάπλωσης.

Σημειώνουν, καταλήγοντας ότι οι μάσκες και άλλα φυσικά εμπόδια, όπως οι ασπίδες, μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε κορεσμένα γεγονότα, όπως τα πάρτι, οι χορωδίες, τα νυχτερινά κέντρα και τα γεμάτα γραφεία, επειδή ακόμη και αν οι μάσκες μειώσουν κατά το ήμισυ τους ρυθμούς μετάδοσης, δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις πιθανότητες και επομένως στον αριθμό των λοιμώξεων.