Μέχρι στιγμής, η επιστημονική κοινότητα είχε διαπιστώσει ότι το κύριο όφελος της χρήσης της μάσκας, είτε χειρουργικής είτε πολλαπλών χρήσεων, περιελάμβανε την προστασία των ανθρώπων γύρω μας. Ωστόσο, νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η μάσκα παρέχει μια μορφή προστασίας και για εκείνον που την φορά, καθώς μειώνεται η ποσότητα του ιού που μπορεί να εισχωρήσει σε ένα άτομο, οδηγώντας πιθανότατα σε λιγότερο σοβαρή ασθένεια στην περίπτωση μόλυνσης. Η μάσκα κατά συνέπεια μπορεί να είναι ένας λόγος που έχουμε δει πολλές περιπτώσεις ήπιας και ασυμπτωματικής ασθένειας.

Η μάσκα προστατεύει τους γύρω μας..

Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται από τα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό που απελευθερώνονται από τα άτομα, που μπορεί να έχουν μολυνθεί, όταν βήχουν, μιλούν ή αναπνέουν. Εάν αυτά τα σταγονίδια προσγειωθούν στην μύτη ή στο στόμα ενός ατόμου ή ακόμα τα εισπνεύσει, τότε είναι πιθανό να μολυνθεί, με πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τον Robert F. Garry, Jr., PhD, καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας, στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane, η μάσκα λειτουργεί ως το φυσικό εμπόδιο, που εμποδίζει την είσοδο των σταγονιδίων αυτών. Στην πραγματικότητα, οι μάσκες υφασμάτων μπορούν να μπλοκάρουν περίπου το 40 έως 60% των σταγονιδίων, σύμφωνα με τον Δρ. Robert F. Garry.

.. προστατεύει και εκείνον που την φορά

Ο Δρ. Robert F. Garry υποστηρίζει ότι η ποσότητα του ιού που θα εισέλθει στον οργανισμό, μπορεί να καθορίσει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. «Συνήθως, στην περίπτωση των ιών όσο μεγαλύτερη είναι η δόση, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται τα συμπτώματα και τόσο πιο σοβαρή είναι η ασθένεια», εξηγεί. Βάσει αυτών η Δρ. Monica Gandhi  και οι συνάδελφοί της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο προτείνουν ότι η χρήση μάσκας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας του COVID-19 όταν οι άνθρωποι αρρωσταίνουν. Εάν μια μικρότερη ποσότητα αναπνευστικών σταγονιδίων εισέλθει στον οργανισμό ενός ατόμου που φορά μάσκα, αυτό ισοδυναμεί με χαμηλότερη ποσότητα του ιού κι επομένως το άτομο μπορεί να μην νοσήσει βαριά.

Τι «μαρτυρούν» τα επιδημιολογικά στοιχεία

Επιδημιολογικά στοιχεία σε περιβάλλοντα όπως τα κρουαζιερόπλοια και τα εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων έχουν δείξει υψηλότερα ποσοστά ασυμπτωματικής λοίμωξης μετά τη θέσπιση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα επιστημονική μελέτη που υποδηλώνει ότι η καθολική χρήση μάσκας σε χώρους όπως τα νοσοκομεία, έχει οδηγήσει σε ασυμπτωματικές λοιμώξεις. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη πολλοί εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη εμφάνιζαν θετικό τεστ αντισωμάτων για το COVID-19, παρόλο που οι εργαζόμενοι δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί.