Το «κλειδί» για να υιοθετήσετε καλές διατροφικές συνήθειες είναι να επικεντρωθείτε στην πραγματοποίηση μικρών ενεργειών που ακολουθείτε με συνέπεια, έτσι ώστε να γίνουν μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.

Εδώ είναι κάποιες απλές συνήθειες για μια πιο υγιεινή ζωή:

#1 Γνωρίστε τον εαυτό σας

Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν ένα μεγαλύτερο πρωινό, ενώ άλλοι βιάζονται το πρωί κι αρπάζουν ένα γιαούρτι κι ένα κομμάτι φρούτο. Μερικοί απολαμβάνουν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, ενώ άλλοι προτιμούν να γυμναστούν στο γυμναστήριο. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι σας αρέσει και τι λειτουργεί για εσάς. Θα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνετε μικρές αλλαγές με τις οποίες μπορείτε να κολλήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

2# Εφοδιαστείτε με υγιεινά σνακ

Ο ευκολότερος τρόπος για να τρώτε καλύτερα είναι να διατηρείτε υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι σας. Έχετε το ψυγείο και το ντουλάπι εφοδιασμένο με μια ποικιλία προϊόντων, φρέσκων και κατεψυγμένων, βρώμη και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, φασόλια, γιαούρτι, ψάρι και κοτόπουλο. Απλά πιάτα όπως hummus, καρότα, μούρα, ξηροί καρποί και pop corn (με ελαιόλαδο αντί για μαργαρίνη) θα σας βοηθήσουν επίσης να «τσιμπήσετε» υγιεινά σνακ. Κι επειδή ό,τι δεν βλέπουμε δεν το λιγουρευόμαστε, εάν θέλετε να διατηρήσετε τα μπισκότα και το κέικ στο σπίτι σας, αποθηκεύστε τα σε μη εμφανές σημείο για να είναι λιγότερο δελεαστικά.

#3 Φάτε μια πολύχρωμη σαλάτα κάθε μέρα

Τα διαφορετικά χρώματα λαχανικών προσδίδουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Συνεπώς, η κατανάλωση πολύχρωμης σαλάτας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, χωρίς πάρα πολλές θερμίδες. Μερικές εξαιρετικές επιλογές είναι: μαρούλι, λάχανο ή σπανάκι, με μια πολύχρωμη ποικιλία από ντομάτες, καρότα, κόκκινες πιπεριές, παντζάρια, μανιτάρια και αγγούρια. Αν δεν σας αρέσουν οι σαλάτες ή δεν έχετε διάθεση, ένας άλλος τρόπος για να πάρετε τα λαχανικά σας είναι να απολαύσετε μια σούπα με βάση τα λαχανικά ή να φάτε τα αγαπημένα σας λαχανικά ψητά ή ελαφρώς σοταρισμένα.

#4 Μαγειρέψτε το φαγητό σας

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα φαγητά των εστιατορίων έχουν περισσότερες θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην παχυσαρκία κι επίσης να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς οι μερίδες εστιατορίων είναι υπερβολικά μεγάλες, συχνά 2 έως 5 φορές μεγαλύτερες από ό, τι ήταν στο παρελθόν. Το μαγείρεμα των γευμάτων σας στο σπίτι σας βοηθά να ελέγχετε τα μεγέθη των μερίδων σας και τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιείτε. Όταν μαγειρεύετε στο σπίτι, προσπαθήστε να μαγειρεύετε με πολλά φρέσκα λαχανικά, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης και ελαιόλαδο. Φτιάξτε πολύχρωμες σαλάτες και προσθέστε γεύση συμπληρώνοντάς τες με αβοκάντο, ψητά ρεβίθια και σπιτικό dressing.

#5 Δώστε προσοχή στις μερίδες

Όταν βάζουμε δημητριακά στο μπολ, πολλοί άνθρωποι ρίχνουν τρία φλιτζάνια αντί της προτεινόμενης ποσότητας. Κι ενώ μπορεί να απολαμβάνετε ένα υγιεινό δημητριακό ολικής άλεσης χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, εάν η μερίδα σας είναι πολύ μεγάλη, θα καταλήξετε να καταναλώνετε πάρα πολλές θερμίδες. Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να εξασκηθείτε στον έλεγχο της μερίδας είναι να τρώτε προσεκτικά και να δίνετε προσοχή στα επίπεδα της πείνας σας. Ένα άλλο απλό κόλπο είναι να γεμίσετε το μισό πιάτο σας με ανάμεικτα λαχανικά, ένα τέταρτο υγιεινό άμυλο – όπως γλυκοπατάτες ή κινόα – και το άλλο τέταρτο υγιεινή πρωτεΐνη – όπως ψάρι, κοτόπουλο, φασόλια ή tofu.

#6 Βρείτε μια άσκηση που να σας αρέσει

Εάν ακόμα προσπαθείτε να εντοπίσετε την “καλύτερη άσκηση”, σας λέμε: Είναι εκείνη που απολαμβάνετε και θα κάνετε με συνέπεια. Για να μην τα παρατήσετε λοιπόν πριν ακόμη ξεκινήσετε, αναρωτηθείτε: Προτιμώ να ασκούμαι το πρωί ή το βράδυ; Υπαίθρια ή σε γυμναστήριο; Με personal trainer ή σε ομαδικό πρόγραμμα; Μάθετε τι λειτουργεί για εσάς. Είναι καλύτερα να ασκείστε τακτικά για 30 λεπτά την ημέρα παρά να γυμνάζεστε για 2 ώρες το Σαββατοκύριακο. Μετράνε επίσης δραστηριότητες όπως το ανέβασμα των σκαλοπατιών, το περπάτημα με το σκύλο σας και το παρκάρισμα λίγα τετράγωνα μακριά από τον προορισμό σας. Η τακτική άσκηση σας βοηθά να διατηρείτε το βάρος σας υπό έλεγχο, ενώ βοηθά επίσης στη βελτίωση της διάθεσής σας, στη βελτίωση του ύπνου σας και στην ανακούφιση του στρες.

#7 Να είστε θετικοί

Αντί να ασχολείστε με αυτό που δεν πρέπει να τρώτε, επικεντρωθείτε σε τρόφιμα που μπορείτε να απολαύσετε. Σε όλα τα εστιατόρια και τις ταβέρνες, αλλά και σε πολλά ταχυφαγεία μπορείτε να βρείτε κάτι υγιεινό να φάτε. Και η θετική σκέψη μαζί με την ευγνωμοσύνη για το καλό στη ζωή σας θα σας κάνει επίσης πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένους. Μετρώντας λοιπόν τα βήματά σας, μετρήστε και τις ευλογίες σας.