Μπορεί η συγκέντρωση σε μια θετική σκέψη να είναι αρκετά για να ενεργοποιηθεί μια βαθύτερη διαδικασία αλλαγής στη ζωή μας; Σύμφωνα με τη θεωρία της Esther Hicks και τις πνευματικές διδασκαλίες του Abraham, ναι. Η μέθοδος των 17 δευτερολέπτων είναι μια απλή τεχνική εκδήλωσης (manifestation) που υποστηρίζει ότι όταν εστιάζουμε για τουλάχιστον 17 δευτερόλεπτα σε μια καθαρή, θετική σκέψη —χωρίς αμφιβολίες, άγχη ή αντίσταση— αρχίζουμε να ενεργοποιούμε την «ενεργειακή της συχνότητα». Αν συνεχίσουμε αυτή την εστίαση για 68 δευτερόλεπτα, τότε, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της μεθόδου, η σκέψη αρχίζει να παίρνει «μορφή» στη ζωή μας. Οι ειδικοί του manifesting λένε ότι μετά από 17 δευτερόλεπτα εστίασης, αρχίζει να αλλάζει η νευροχημεία του εγκεφάλου και μετατοπίζεται η ενέργειά μας. Με λίγα λόγια, αρχίζουμε να «γινόμαστε» αυτή η σκέψη.
Πώς να εφαρμόσουμε τη μέθοδο στην πράξη
-
Ορίζουμε τι θέλουμε: Επιλέγουμε μία σκέψη ή επιθυμία που μας εμπνέει πραγματικά, π.χ. «Νιώθω ελεύθερη οικονομικά» ή «Βρίσκομαι σε μια υγιή, γεμάτη αγάπη σχέση».
-
Εστιάζουμε για 17 δευτερόλεπτα: Κλείνουμε τα μάτια, αναπνέουμε βαθιά και φέρνουμε στο νου μας αυτή τη σκέψη με όσο το δυνατόν περισσότερη ζωντάνια. Οραματιζόμαστε ότι έχει ήδη συμβεί.
-
Ενισχύουμε τη δόνηση (αν θέλουμε): Αν μας φαίνεται εύκολο, μπορούμε να παρατείνουμε τη συγκέντρωση μέχρι τα 68 δευτερόλεπτα για μεγαλύτερη ενεργοποίηση.
-
Αφήνουμε τη σκέψη ελεύθερη: Δεν πιέζουμε. Εμπιστευόμαστε ότι η ζωή ή η εσωτερική μας σοφία θα φροντίσει τα υπόλοιπα.
Μικρές συμβουλές για μεγαλύτερη επιτυχία
-
Η συνέπεια είναι το κλειδί. Μπορούμε να εφαρμόζουμε τη μέθοδο καθημερινά, για διαφορετικές επιθυμίες ή και για την ίδια.
-
Δίνουμε έμφαση στο συναίσθημα. Δεν έχει σημασία μόνο η σκέψη, αλλά το πώς νιώθουμε όταν τη σκεφτόμαστε.
-
Αποφεύγουμε τον αρνητικό εσωτερικό διάλογο. Οι αμφιβολίες ακυρώνουν τη δόνηση. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν.
-
Ευγνωμοσύνη. Όσο πιο ευγνώμονες είμαστε για όσα ήδη έχουμε, τόσο πιο εύκολα ελκύουμε κι άλλα.
Τι λέει η επιστήμη για το manifesting
Η μέθοδος των 17 δευτερολέπτων δεν έχει επιβεβαιωθεί από την επιστήμη όπως συμβαίνει με άλλες τεχνικές, όμως βασίζεται σε αρχές που συναντάμε σε νευροεπιστήμες και ψυχολογία — όπως η δύναμη της πρόθεσης, η πλαστικότητα του εγκεφάλου, η επιρροή των συναισθημάτων στο σώμα και ο ρόλος της συγκέντρωσης.
Παρόλο που δεν υπάρχει επιστημονική υποστήριξη για τη συγκεκριμένη μέθοδο, ορισμένες πτυχές της, όπως η θετική σκέψη και η οπτικοποίηση, έχουν μελετηθεί. Για παράδειγμα, η οπτικοποίηση μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη στόχων, καθώς ενισχύει το κίνητρο και την εστίαση. Επιπλέον, η θετική προσδοκία μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα μέσω του φαινομένου της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική εστίαση στη θετική σκέψη χωρίς δράση μπορεί να οδηγήσει σε μη ρεαλιστικές προσδοκίες και απογοήτευση. Η εκδήλωση δεν πρέπει να αντικαθιστά τη λήψη πρακτικών μέτρων προς την επίτευξη στόχων.
Ό,τι κι αν πιστεύουμε για τον νόμο της έλξης, το να δίνουμε καθημερινά έστω και λίγα δευτερόλεπτα στη συνειδητή σκέψη ενός φωτεινού, επιθυμητού μέλλοντος, μπορεί να φέρει περισσότερη ελπίδα, δράση και θετικότητα στην καθημερινότητά μας.
Το να εστιάζεις συνειδητά σε θετικές σκέψεις μπορεί με την πάροδο του χρόνου να επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεσαι και νιώθεις — αρκεί να γίνεται συστηματικά και σε συνδυασμό με πράξεις!