Μέχρι σήμερα, πιστεύαμε ότι η κατανάλωση πολλών λιπαρών φαγητών βλάπτει το έντερο μακροπρόθεσμα, μέσα σε μήνες ή και χρόνια. Τώρα, επιστήμονες από την Αυστραλία, υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στο έντερο γίνονται πολύ πιο γρήγορα — μέσα σε μόλις 48 ώρες.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Immunity, έδειξε πως η κατανάλωση λιπαρών γευμάτων μειώνει τη δράση των ειδικών ανοσοκυττάρων ILC3, τα οποία παράγουν μια ουσία κρίσιμη για την προστασία του εντερικού τοιχώματος, την ιντερλευκίνη-22 (IL-22). Αυτή η ουσία είναι απαραίτητη για να διατηρεί το έντερο ανθεκτικό σε βλαβερά μικρόβια και τοξίνες.

Όταν μειώνεται η παραγωγή της IL-22, το έντερο γίνεται πιο «διαπερατό» — μια κατάσταση γνωστή ως «Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου» (Leaky Gut Syndrome). Αυτό επιτρέπει σε μικρόβια και τοξίνες να περνούν από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τη φλεγμονή και το ρίσκο για διάφορα προβλήματα υγείας.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, «όσο περισσότερα κορεσμένα λίπη τρώμε, τόσο περισσότερο αυξάνεται η φλεγμονή, η οποία αρχικά είναι αθόρυβη αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις».

Κορεσμένα vs. ακόρεστων λιπαρών

Η έρευνα ανέδειξε μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα κορεσμένα και τα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται στο βούτυρο, τα λιπαρά κρέατα και το φοινικέλαιο, βλάπτουν τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και αυξάνουν τη φλεγμονή στο έντερο.

Αντίθετα, τα ακόρεστα λίπη, όπως αυτά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο, βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής παραγωγής IL-22 και της καλής λειτουργίας του εντερικού φραγμού.

Μπορεί το έντερο να επανέλθει;

Τα καλά νέα είναι ότι οι επιβλαβείς αλλαγές δεν είναι μόνιμες. Σε πειράματα με ποντίκια, όταν επέστρεψαν σε μια κανονική διατροφή μετά από μια εβδομάδα υψηλής πρόσληψης λιπαρών, το έντερό τους άρχισε να ανακάμπτει μέσα σε μόλις δύο ημέρες, και η λειτουργία του ανοσοποιητικού αποκαταστάθηκε πλήρως μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτή η ευελιξία δείχνει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να αντιστρέψει γρήγορα τις βλάβες που προκαλούν τα λιπαρά φαγητά.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς;

Τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά και για τον άνθρωπο. Η άμεση επίδραση των κορεσμένων λιπαρών στην υγεία του εντέρου εξηγεί γιατί πολλοί αισθάνονται πεπτική δυσφορία μετά από περίοδους διατροφικής υπερβολής, όπως στις γιορτές ή τις διακοπές.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει και το γιατί οι μεσογειακές διατροφές, πλούσιες σε ελαιόλαδο και άλλα ακόρεστα λιπαρά, συνδέονται με καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος και χαμηλότερη φλεγμονή.

Επιλέγοντας καθημερινά τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά, μπορούμε να προστατέψουμε την υγεία του εντέρου και να μειώσουμε τον κίνδυνο φλεγμονωδών παθήσεων.