Σε μια παγκόσμια πρωτιά που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα της ιατρικής επιστήμης και της παγκόσμιας υγειονομικής πολιτικής, Κινέζοι ερευνητές κατάφεραν να αντιστρέψουν τον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 σε ανθρώπους μέσω θεραπείας με βλαστοκύτταρα.

Πρόκειται για ένα επιστημονικό επίτευγμα που χαρακτηρίζεται ήδη ως επανάσταση, με την προοπτική να βάλει τέλος στην καθημερινή εξάρτηση από την ινσουλίνη για εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι ασθενείς που θεράπευσαν τον διαβήτη με βλαστοκύτταρα

Στην πρώτη περίπτωση, μια 25χρονη γυναίκα με διαβήτη τύπου 1 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση κυττάρων νησιδίων του παγκρέατος, τα οποία είχαν παραχθεί από τα δικά της βλαστοκύτταρα. Μέσα σε μόλις 75 ημέρες, κατάφερε να διακόψει πλήρως τη χορήγηση ινσουλίνης.

Αντίστοιχη ήταν και η πρόοδος ενός 59χρονου ασθενούς με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος απεξαρτήθηκε από την ινσουλίνη σε 11 εβδομάδες και, έναν χρόνο μετά, δεν λάμβανε καμία φαρμακευτική αγωγή.

Δεν ενθουσιάστηκαν όλοι…

Αν και η επιστημονική κοινότητα χαιρετίζει την εξέλιξη ως κοσμοϊστορική, το κλίμα δεν είναι το ίδιο ενθουσιώδες στους κόλπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Η αγορά ινσουλίνης στις ΗΠΑ μόνο ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, με αναλυτές να εκτιμούν ότι μια λειτουργική θεραπεία μπορεί να ανατρέψει ριζικά το ισχύον μοντέλο κερδοφορίας, το οποίο βασίζεται στη δια βίου φαρμακευτική εξάρτηση και όχι στην ίαση.

Επιπλέον, αναμένονται σοβαρές ρυθμιστικές και πολιτικές αντιστάσεις σε διεθνές επίπεδο, εάν η θεραπεία επιχειρήσει να επεκταθεί πέραν των κινεζικών συνόρων.

Όπως συχνά συμβαίνει με τις μεγάλες ανακαλύψεις, όλα ξεκίνησαν σε ένα εργαστήριο, πέρασαν από αβεβαιότητα και κατέληξαν να αλλάξουν ζωές. Η ίδια η ασθενής το περιέγραψε με τον πιο απλό αλλά ισχυρό τρόπο: «Μπορώ πια να φάω ζάχαρη».

Επιφυλάξεις…

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι παραμένει ασαφές αν τα μεταμοσχευμένα κύτταρα θα μπορούσαν δυνητικά να απορριφθούν. Οι γιατροί δεν μπορούν να το ελέγξουν επειδή η συγκεκριμένη ασθενής είχε παλαιότερα υποβληθεί και σε μεταμόσχευση ήπατος και λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Παραμένει επίσης ασαφές αν η νέα μέθοδος, η οποία απαιτεί μήνες δουλειάς στο εργαστήριο για κάθε ασθενή, μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα.

Στο μεταξύ όμως βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές θεραπειών που χρησιμοποιούν κύτταρα από δότες αντί από τους ίδιους τους ασθενείς.

Πηγή: In.gr