Ένα απλό φιλί μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους για τα ζευγάρια που ο ένας έχει κοιλιοκάκη. Τι γίνεται αν ο σύντροφός σας μόλις έφαγε ένα κομμάτι πίτσα ή ένα σάντουιτς; Θα μπορούσε αυτή η ρομαντική στιγμή να προκαλέσει μια επώδυνη αντίδραση;

Νέα μελέτη από το Columbia University υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορούν να φιλήσουν τους συντρόφους τους, ακόμη και αμέσως μετά την κατανάλωση τροφών με γλουτένη, χωρίς να κινδυνεύουν από την επιβλαβή έκθεση στην πρωτεΐνη.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε τη μελέτη καθώς πολλοί από τους ασθενείς μας, που πάσχουν από κοιλιοκάκη, ρωτούσαν αν είναι ασφαλές να φιλήσουν κάποιον που έχει φάει γλουτένη», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Anne Lee από το Πανεπιστήμιο Columbia.

Τι αποκάλυψε η έρευνα για το φιλί

Για να διεξάγουν την μελέτη τους, οι ερευνητές επέλεξαν 10 ζευγάρια, που ο ένας σύντροφος είχε κοιλιοκάκη και ο άλλος δεν είχε. Οι ερευνητές ήθελαν να μετρήσουν ακριβώς πόση γλουτένη μπορεί να μεταφερθεί από το στόμα του ενός ατόμου στο στόμα του άλλου κατά τη διάρκεια του φιλιού.

Σε κάθε συνεδρία, ο σύντροφος χωρίς κοιλιοκάκη έτρωγε 10 αλατισμένα κράκερ που περιείχαν γλουτένη. Στη συνέχεια τα ζευγάρια έδωσαν γαλλικό φιλί για δέκα δευτερόλεπτα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν δύο διαφορετικά σενάρια. Στο ένα, τα ζευγάρια περίμεναν πέντε λεπτά πριν φιληθούν, αφότου ο σύντροφος τελείωσε τα κρακεράκια. Στο άλλο, ο σύντροφος που έτρωγε τα κράκερ ήπιε περίπου 120ml νερού αμέσως πριν από το φιλί χωρίς καμία περίοδο αναμονής.

Μετά από κάθε φιλί, οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα σάλιου από τους συντρόφους με κοιλιοκάκη και τα εξέτασαν για περιεκτικότητα σε γλουτένη, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εργαστηριακό εξοπλισμό. Επιπλέον οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις ούρων για να διαπιστωθεί εάν όντως απορροφήθηκε γλουτένη από τον οργανισμό τους.

Μικρός ο κίνδυνος

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Digestive Disease Week 2025, ενώ μέρος της γλουτένης ανιχνεύθηκε πράγματι στο σάλιο των συμμετεχόντων με κοιλιοκάκη μετά το φιλί, οι ποσότητες φάνηκαν να είναι ελάχιστες στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η κατανάλωση νερού πριν από το φιλί φάνηκε να είναι μια απλή και αποτελεσματική μέθοδος προστασίας, συμπληρώνουν οι ερευνητές. Όταν ο σύντροφος που έτρωγε γλουτένη έπινε πρώτα ένα ποτήρι νερό, η μεταφορά γλουτένης φάνηκε να μειώνεται σε ασφαλή επίπεδα.

Μόνο ένας συμμετέχων παρουσίασε ενδείξεις πραγματικής απορρόφησης γλουτένης από τον οργανισμό του, η οποία ανιχνεύθηκε μέσω της εξέτασης ούρων. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, το άτομο δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα τις ώρες που ακολούθησαν μετά το φιλί.