Δεν είναι απολύτως γνωστό γιατί κλαίμε από χαρά ή πώς διαφέρουν αυτά τα δάκρυα από εκείνα που προκαλούνται από θυμό ή λύπη. Όταν όμως κλαίμε λόγω ενός γεγονότος που θεωρούμε ευχάριστο αντί για λυπηρό, αυτά τα δάκρυα ονομάζουμε «δάκρυα χαράς».

Γνωρίζατε πως υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι δακρύων, ανάλογα με τον λόγο που εμφανίζονται; Έχουμε λοιπόν τα:

  • Βασικά δάκρυα: Αυτά που βρίσκονται στα μάτια μας όλη την ημέρα και λειτουργούν ως λιπαντικό και απολυμαντικό. Εκτός από νερό και αλάτι, περιέχουν επίσης βλέννα και λάδι.
  • Ψυχικά ή συναισθηματικά δάκρυα: Προκύπτουν ως αντίδραση σε ένα συναισθηματικό γεγονός και περιέχουν ορμόνες του στρες.
  • Ερεθιστικά δάκρυα: Καθαρίζουν το μάτι όταν κάτι το ενοχλεί. Ένα κοινό παράδειγμα είναι τα δάκρυα που βγαίνουν όταν κόβουμε κρεμμύδια.

Κλάμα και ψυχική υγεία

Το κλάμα μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Πιο συγκεκριμένα, απελευθερώνει ωκυτοκίνη και ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας.

Αν νιώθετε συναισθηματική ανακούφιση όταν κλαίτε, μπορεί να ανέβετε ψυχολογικά μετά. Αν όμως προσπαθήσετε να καταπιέσετε τα δάκρυά σας ή νιώθετε άβολα όταν κλαίτε, τότε μπορεί να υπάρξει το αντίθετο αποτέλεσμα και να νιώθετε χειρότερα.

Μελέτη αναφέρει ότι υπάρχουν τα δάκρυα διασκέδασης (κλαίμε από γέλιο ή όταν κάτι μας κάνει να γελάμε τόσο πολύ που δεν μπορούμε να συγκρατηθούμε), στοργής (τα δάκρυα σε μια γαμήλια τελετή ή όταν αισθανόμαστε ξαφνικά έντονη ευγνωμοσύνη και ζεστασιά), ομορφιάς (όταν μας κατακλύζει η ομορφιά ενός τοπίου, μιας μουσικής κ.λπ.) και επιτυχίας (όταν πετυχαίνουμε κάτι σημαντικό ή ξεπερνάμε κάποιο εμπόδιο).

Η εν λόγω μελέτη εξέτασε αναφορές περισσότερων από 13.000 ατόμων και βρήκε ενδιαφέρουσες πολιτισμικές ομοιότητες. Όσοι ζουν σε δυτικές κοινωνίες ή σε κοινωνίες που εστιάζουν στον ατομισμό, είναι πιο πιθανό να κλάψουν από ομορφιά ή διασκέδαση. Αντίθετα, σε κοινοτικές κουλτούρες εμφανίζονται περισσότερα δάκρυα στοργής.

Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να δακρύσουν από χαρά σε σχέση με τους άντρες.

Πώς τα δάκρυα χαράς επηρεάζουν την υγεία

Το κλάμα από χαρά έχει σκοπό. Μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ψυχική μας ισορροπία, ρυθμίζοντας καλύτερα τα συναισθήματά μας ώστε να μην σε κατακλύζουν. Οι άνθρωποι που κλαίνε από χαρά μπορούν στην πραγματικότητα να ανακάμψουν καλύτερα από το αρχικό συναίσθημα που τους έκανε να κλάψουν.

Το να κλαίτε από χαρά μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με τον εσωτερικό σας εαυτό, χωρίς αναστολές ή κρίσεις. Δεν είναι μόνο ένα σημάδι συναισθηματικής νοημοσύνης, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια βαθιά συγκινητική εμπειρία που μπορεί να σας αναπτύξει πνευματικά ως άτομο.

Ως άνθρωποι, καταφεύγουμε συνήθως στο να κρύβουμε συνειδητά ή ασυνείδητα ο άγχος, τους φόβους και τις ανησυχίες στην καθημερινότητά μας για διάφορους λόγους. Τα χαρούμενα δάκρυα μετά από ένα σημαντικό γεγονός πυροδοτεί την απελευθέρωση των «κρυμμένων» μας συναισθημάτων.

Πηγαίνοντας την επικοινωνία ένα βήμα μπροστά, τα χαρούμενα δάκρυα μας βοηθούν να συνδεθούμε μεταξύ μας. Αν κλαίτε όταν βλέπετε ή ακούτε για κάποιον κοντινό σας άνθρωπο κάτι καλό, αυτό μεταδίδει τον βαθύτερο δεσμό που μοιράζεστε.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ResearchGate σημειώνει ότι το κλάμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού των παλμών, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτό συμβαίνει επειδή το κλάμα διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να ανακάμψουμε από στρεσογόνες καταστάσεις.