Όποιος ασκεί ηγεσία, μπορεί να ανεβάσει το ηθικό της ομάδας του, με έναν απλό τρόπο: μέσα από την παιχνιδιάρικη διάθεση. Η διάθεση αυτή μπορεί να έχει οφέλη για τη ζωή μας γενικότερα. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology, έδειξε ότι οι άνθρωποι που, παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της εποχής, συνεχίζουν να έχουν παιχνιδιάρικη διάθεση, είναι πιο αισιόδοξοι, διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος και απολαμβάνουν τη ζωή περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Παρότι υπάρχουν πολλοί πραγματικοί λόγοι για να βλέπουμε τη ζωή σαν ένα μισοάδειο ποτήρι, είναι ακριβώς αυτές οι δύσκολες στιγμές που μας ζητείται να δείξουμε τη δύναμή μας και να πάμε κόντρα σε όσα μας δυσαρεστούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ενδιαφερόμαστε για τα προβλήματα και δεν θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλλουμε σε μία πιθανή λύση, όμως δεν χρειάζεται να μας παίρνει από κάτω.

Πού και πού ίσως είναι καλό να θυμίσουμε στον εαυτό μας και στους άλλους ότι δεν είμαστε μόνο λύτες προβλημάτων και εκτελεστές καθηκόντων. Είμαστε και δημιουργοί χαράς, χτίστες σχέσεων και, ναι, καμιά φορά, «επιτρέπεται» να έχουμε και πιο ανάλαφρη διάθεση.

Η παιχνιδιάρικη διάθεση είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής, όχι αρνούμενοι τη σκληρή πραγματικότητα, αλλά αρνούμενοι να την αφήσουμε να μας καθορίσει. Και σε τομείς όπως ο επαγγελματικός, όταν πρόκειται συγκεκριμένα για τον χώρο της ηγεσίας και της δημόσιας ομιλίας, η παιχνιδιάρικη στάση δεν είναι επιπολαιότητα. Αντιθέτως, το να ξεφεύγουμε από το άγχος της σοβαροφάνειας είναι δύναμη!

«Παιχνιδιάρικη» ηγεσία

Λοιπόν, πώς μπορούν οι ηγέτες και οι ομιλητές να εκφράσουν την παιχνιδιάρικη πλευρά τους, με τρόπο που να ανεβάζει το ηθικό των εργαζομένων ή του ακροατηρίου τους;

Ξεκινήστε από τον τόνο σας. Η παιχνιδιάρικη διάθεση δεν σημαίνει απαραίτητα ανέκδοτα ή στολή κλόουν. Ξεκινάει από τη στάση σας, από το πώς μπαίνετε στον χώρο, πώς χαιρετάτε, πώς αντιδράτε στις ανατροπές και τα μικρολάθη.

Ένας ηγέτης που χαμογελάει εύκολα, που αυτοσαρκάζεται και δεν φοβάται να γελάσει με ένα σφάλμα, ρίχνει αμέσως τους τόνους της έντασης. Ένας ομιλητής που ξεκινά με μια ανάλαφρη ιστορία ή ένα ανθρώπινο στιγμιότυπο, προσκαλεί το ακροατήριο να χαλαρώσει και να συνδεθεί.

Η παιχνιδιάρικη διάθεση είναι επίσης δείγμα περιέργειας. Οι περίεργοι άνθρωποι εξερευνούν, ρωτούν, δοκιμάζουν, χωρίς τον φόβο να φανούν ανόητοι. Οι ηγέτες που ενθαρρύνουν αυτή την περιέργεια, στέλνουν το μήνυμα ότι το «δεν ξέρω» είναι αποδεκτό. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί δημιουργεί ασφάλεια, η οποία, σύμφωνα με έρευνες της Google, είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για υψηλές επιδόσεις στις ομάδες.

Επιπλέον, η παιχνιδιάρικη προσέγγιση ενισχύει τη δημιουργικότητα. Αν έχετε δει ποτέ έναν ομιλητή να χρησιμοποιεί ένα αντικείμενο, μια σκηνή από ταινία ή μια απρόσμενη ανατροπή στην αφήγηση, έχετε δει πώς το παιχνίδι κάνει τις ιδέες πιο αξέχαστες. Ένας ηγέτης που έχει τέτοια στάση, δημιουργεί καινοτομία, ενισχύει την έκπληξη και απελευθερώνει ντοπαμίνη, την ορμόνη της χαράς και της κινητοποίησης.

Φυσικά, η παιχνιδιάρικη διάθεση πρέπει να έχει σκοπό και όριο. Πάρα πολύ χιούμορ τη λάθος στιγμή μπορεί να φανεί ανάρμοστο. Αλλά το συνειδητό παιχνίδι, με επίγνωση και ειλικρίνεια, μπορεί να μας ενώσει όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά με την παρούσα στιγμή.

Στους σύγχρονους καιρούς, που οι άνθρωποι είναι μονίμως σε μία ένταση και μία αβεβαιότητα, μπορεί η παιχνιδιάρικη διάθεση να μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα λίγο πιο φωτεινά και αισιόδοξα!