Η σημερινή εποχή του dating – ειδικά στον ψηφιακό κόσμο – είναι γεμάτη από εφήμερες γνωριμίες, αποφυγή δέσμευσης και ανθρώπους που θέλουν απλώς να «παίξουν». Μέσα σε όλο αυτό, πολλοί βιώνουν ένα συγκεκριμένο, δυσάρεστο φαινόμενο: βγαίνουν με κάποιον, υπάρχει χημεία και σύνδεση, αλλά… κρατάτε τη σχέση σας μυστική. Αν έχεις την αίσθηση πως ο άνθρωπός σου αποφεύγει να σε ανεβάσει στο Instagram, δεν σε παίρνει ποτέ μαζί σε οικογενειακές εκδηλώσεις ή δεν σου έχει συστήσει ακόμα ούτε έναν φίλο του – τότε πιθανότατα σου κάνει pocketing.

Το pocketing (από το «pocket» = τσέπη) περιγράφει την κατάσταση όπου ο σύντροφός σου σε κρατά «κρυφό/ή», σαν να σε έχει βάλει στο… τσεπάκι του/της που δεν φαίνεται στον έξω κόσμο. Η σχέση υπάρχει, αλλά μόνο ιδιωτικά. Σαν να μη θες να σε δουν μαζί του/της.

Τι μπορεί να «κρύβεται» πίσω από το pocketing;

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να εκθέσουν τη σχέση τους από φόβο ή ανασφάλεια, είτε επειδή πληγώθηκαν στο παρελθόν είτε επειδή βρίσκονται σε ένα ευαίσθητο στάδιο της ζωής τους.

Μπορεί, ωστόσο, να σημαίνει ότι κάποιος θέλει να φαίνεται «ελεύθερος» για να έχει επιλογές, ή να κρύβει κάτι.

Μήπως δεν ψάχνει σοβαρή σχέση, αλλά επιβεβαίωση;

Τα dating apps έχουν γίνει το βασικό μέσο για όσους αναζητούν σχέση — ή ίσως κάτι πιο βαθύ: Επιβεβαίωση. Αποδοχή. Ασφάλεια. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι εύκολο να παγιδευτούν σε έναν φαύλο κύκλο που τροφοδοτεί ανασφάλειες και ενισχύει προβληματικές συνήθειες.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Computers in Human Behavior επιβεβαιώνει ότι χιλιάδες νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές γνωριμιών – όχι τόσο για να γνωρίσουν κάποιον – αλλά για να νιώσουν λίγο καλύτερα με τον εαυτό τους.

Η έρευνα έγινε σε περισσότερους από 5.400 νέους ενήλικες, ηλικίας 18 έως 35 ετών, στην Ταϊβάν και εξέτασε πώς συγκεκριμένα ψυχολογικά χαρακτηριστικά επηρεάζουν τη χρήση των dating apps. Τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι άτομα με υψηλά επίπεδα άγχους — ιδίως γύρω από την εξωτερική εμφάνιση, τις κοινωνικές καταστάσεις και τον φόβο της απόρριψης — έτειναν να βασίζονται στα apps για να «χτίσουν» την εικόνα τους και να συνδεθούν με άλλους με έναν πιο ελεγχόμενο και ασφαλή τρόπο.

Κούρασαν τα dating apps;

Πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την OnePoll για λογαριασμό του Forbes Health υποστηρίζει ότι το 78% των συμμετεχόντων αισθάνονται εξαντλημένοι ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά από την χρήση των dating apps.

Οι λόγοι πίσω από αυτό είναι ότι εκείνοι που αναζητούν σοβαρές σχέσεις απογοητεύονται από τα τα ψέματα που λένε τα άτομα με τα οποία συνομιλούν, κουράζονται να βγαίνουν σε αποτυχημένα ραντεβού και να γνωρίζουν διαρκώς νέο κόσμο.

Όπως έδειξε η έρευνα, 1 στους 5 λέει ψέματα σχετικά με την ηλικία του (με τους άνδρες να λένε πιο συχνά ψέματα), ενώ μερικά ακόμη ψέματα που λέγονται είναι σχετικά με το εισόδημα τους, τα χόμπι τους και τα ενδιαφέροντα τους αλλά και την ερωτική τους ζωή – πιο συγκεκριμένα αν είναι σε σχέση ή όχι…