Μηνύματα συναγερμού για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Ευρώπη έρχονται από τους επιστήμονες. Επισημαίνουν ότι οι καύσωνες, ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο, γίνονται όλο και πιο πρώιμοι και περισσότερο έντονοι, επηρεάζοντας μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές.
Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία έχουν ήδη έρθει αντιμέτωπες με υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούνιο, ενώ ακόμη και η Βρετανία βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες για την εποχή συνθήκες.
Πέρα όμως από τις δυστοπικές συνθήκες, οι καύσωνες απειλούν ανθρώπινες ζωές, με αποτέλεσμα οι αρχές των χωρών να εκδίδουν προειδοποιήσεις για «κόκκινο συναγερμό».
Κίνδυνος για 44.000 θανάτους
Ήδη είναι γνωστό ότι η Ευρώπη θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Και οι καιρικές συνθήκες που έχουν ήδη επικρατήσει φέτος επιβεβαιώνουν τη νέα πραγματικότητα. Μετράει ήδη δύο καύσωνες, και είναι αρχές Ιουλίου.
Οι θάνατοι στην Ευρώπη που σχετίζονται με τη ζέστη –από επιπτώσεις στην υγεία έως θύματα πυρκαγιών και άλλες συνέπειες από την υψηλή θερμοκρασία- εκτιμάται ότι μέσα στο 2025 θα φτάσουν τους 44.000.
Αλλά και τα προγνωστικά για το μέλλον δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health προβλέπει ότι ο αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να τριπλασιαστεί, αν επικρατήσει το σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά τρεις βαθμούς σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Οι χώρες που θα βιώσουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο θα είναι οι μεσογειακές: η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία.
Εν αναμονή καύσωνα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα από σήμερα, Κυριακή 6 Ιουλίου, αναμένεται νέο κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Είναι από τις χώρες που βιώνουν την κλιματική κρίση με τον πιο έντονο τρόπο. Η υπόλοιπη νότια Ευρώπη ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από τον πρόσφατο καύσωνα.
«Η Ευρώπη έχει βιώσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες από τις αρχές Ιουνίου, πιο χαρακτηριστικές των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου, οι οποίες συνέβαιναν σπάνια καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού», δήλωσε στην El Mundo η Σαμάνθα Μπέρτζες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF).
Η επιστήμονας προειδοποιεί ότι αυτό το μοτίβο των αρχών του καλοκαιριού (με δύο καύσωνες που καταγράφηκαν στις 20 και 27 Ιουνίου) είχε ήδη συμβεί το 2024, «το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί». Κατά τη γνώμη της, η αιτία είναι σαφής: «Η κλιματική αλλαγή κάνει τα κύματα καύσωνα πιο συχνά και έντονα».
Το 90% της Γαλλίας σε συναγερμό
Από την πλευρά της, η κλιματολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Γαλλίας (Météo-France), Κριστίν Μπερν, επισημαίνει: «Τα κύματα καύσωνα δεν αποτελούν πλέον εξαίρεση. Τώρα είναι πιο συχνά, μεγαλύτερης διάρκειας και εξαπλώνονται σε μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές».
Στο πρόσφατο κύμα η Γαλλία είχε 16 Διαμερίσματα σε «κόκκινο συναγερμό» και 68 σε «πορτοκαλί», δηλαδή το 90% της χώρας. Μόνο η Μάγχη γλίτωσε τις ακραίες θερμοκρασίες.
«Αυτό το φαινόμενο σχετίζεται άμεσα με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία μεταβάλλει ριζικά τα καιρικά πρότυπα, τόσο στη Γαλλία όσο και αλλού», σύμφωνα με την Κριστίν Μπερν. Θύμισε επίσης ότι η Γαλλία δεν είχε προηγουμένως εκδώσει «κόκκινο συναγερμό» τόσο νωρίς στην καλοκαιρινή περίοδο. Και σημείωσε ότι οι συνθήκες έφεραν μνήμες από το θανατηφόρο κύμα καύσωνα που στοίχισε τη ζωή σε 14.800 ανθρώπους τον Αύγουστο του 2003.
Η Γαλλία, με θερμοκρασίες 10 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο στα τέλη Ιουνίου, ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου καταγράφηκαν 46,6 βαθμοί στη Μόρα, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Λισαβόνας.
Θάνατοι στην Ιταλία
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση θέσπισε αυστηρούς περιορισμούς στην εργασία σε εξωτερικούς χώρους μετά τον θάνατο ενός 47χρονου οικοδόμου. Κατέρρευσε ενώ εργαζόταν κτίριο στην Μπολόνια. Στο Παλέρμο, μια 53χρονη γυναίκα με προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση πέθανε στο δρόμο. Οι εισαγωγές σε μονάδες επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων αυξήθηκαν κατά 15 έως 20%, κυρίως λόγω αφυδάτωσης. Στο Τορίνο, ένας 70χρονος άνδρας πέθανε κατά τη διάρκεια πλημμυρών σε θέρετρο, και η πόλη Cogne, στην κοιλάδα της Αόστα, καλύφθηκε εν μέρει από κατολίσθηση.
Πυρκαγιές σε Τουρκία και Ελλάδα
Οι πυρκαγιές είναι μία ακόμη από τις συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών. Στην Τουρκία, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην επαρχία της Σμύρνης. Οι φωτιές εντάθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες.
Στην Ελλάδα, όπου η φωτιά στην Αττική το 2024 έφτασε στα Βριλήσσια, ήδη έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μια μεγάλη φωτιά στη Χίο. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης. Μικρότερα ή μεγαλύτερα μέτωπα ξεσπούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Όσο για τη Βρετανία, η πιο ζεστή μέρα που καταγράφηκε ποτέ Ιούνιο ήταν στο Φρίτεντεν του Κεντ, με 33,6 βαθμούς. Η Αγγλία είχε τον πιο ζεστό Ιούνιο στην ιστορία της, μετά την πιο ξηρή άνοιξη, εγείροντας φόβους για πυρκαγιές.
Από την Αρχοντία Κάτσουρα
Πηγή: in.gr