Το μενού του αύριο θα είναι ένα οικολογικό καινοτόμο πείραμα που ξεκινά σήμερα. Επιστήμονες και κλιματολόγοι δοκίμασαν να «σερβίρουν» πρωτοποριακά πιάτα που υπόσχονται να βλετιώσουν τη διατροφή μας, να μας κρατήσουν υγιείς και να προστατέψουν το περιβάλλον.
Βασισμένα σε πρώτες ύλες με χαμηλό αποτύπωμα και αντοχή στις συνεχείς κλιματικές προκλήσεις, στο νέο αυτό μενού ξεχωρίζουν:
- Stir fry με νουντλ από φύκια kelp
- Κεφτέδες από μανιτάρια με σόργο
- Μακαρόνια από πρωτεΐνη σόγιας
- Ράμεν με τέμπε από ζυμωμένα φασόλια
Κοινοί παρονομαστές η απουσία κρέατος και το ελάχιστο ή καθόλου τυρί – δύο συστατικά που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ευθύνονται σημαντικά για την υπερθέρμανση του πλανήτη μέσω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου.
«Η διατροφή μας πιθανότατα θα είναι διαφορετική το 2050, αλλά όχι απαραίτητα όπως τη φαντάζεστε», σημειώνει ο δρ Τζόζεφ Πουρ, κλιματολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Δεν θα περιλαμβάνει χάπια ούτε συνθετικά μπέργκερ. Πρόκειται για την επιστροφή σε φυσικές, παραδοσιακές και βιώσιμες λύσεις, ενισχυμένες από την τεχνολογία και προσαρμοσμένες στις ανάγκες της Γης και του ανθρώπου.
Έξυπνη διατροφή
Πολλές από τις τροφές που προτείνονται ευδοκιμούν σε συνθήκες ξηρασίας και υψηλής θερμοκρασίας, κάτι που τις καθιστά ιδανικές για την αντιμετώπιση επισιτιστικών κρίσεων:
- Ελιές, καρύδια και εσπεριδοειδή, καρποί των οποίων τα δέντρα δεσμεύουν άνθρακα μέσω των φύλλων και των ριζών τους και μειώνουν τα αέρια στην ατμόσφαιρα.
- Μύδια και στρείδια, που απορροφούν άνθρακα από το κέλυφος.
- Βρώσιμοι κάκτοι και φύκια, που απορροφούν αέρια και καταναλώνουν ελάχιστους φυσικούς πόρους.
- Ο περουβιανός αμάραντος (κιβίτσα) και το κανίχουα, δύο συγγενείς της κινόα από τις Άνδεις, καθώς και το τεφ και το φόνιο, δύο είδη σιτηρών από την Αφρική, που είναι πιθανόν να γίνουν τα νέα «σούπερ δημητριακά».
Η τεχνολογία στο πιάτο μας
Πέρα από τα συστατικά, το μέλλον της διατροφής διαμορφώνεται και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Ποιες θα είναι οι νέες τάσεις;
- Η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλαμβάνει τον προγραμματισμό των γευμάτων μας και τη διαχείριση των αποθεμάτων στο ψυγείο στέλνοντας αυτόματα πακέτα με προσωποποιημένα μενού.
- Οι μερίδες θα προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε οργανισμού βάσει μεταβολικών δεδομένων, ενώ ειδικά τρόφιμα θα στοχεύουν στην πρόληψη ή και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων.
- Από ταράτσες και μπαλκόνια μέχρι κάθετες καλλιέργειες μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, η παραγωγή τροφής θα γίνει προσωπική υπόθεση.
- Η επισήμανση του αποτυπώματος κάθε προϊόντος και η καθολική μετάβαση σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες θα καταστήσουν κάθε αγορά πιο υπεύθυνη.