Τι κοινό έχουν η καρδιαγγειακή υγεία, η πρόληψη του καρκίνου και η υγιής γήρανση; Όλα φαίνεται να επηρεάζονται από έναν αθόρυβο εχθρό: το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκληθεί από παράγοντες του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διατροφή ενώ έχει επίσης συσχετιστεί με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση. Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, τα αμύγδαλα ίσως αποτελούν ένα απλό αλλά ισχυρό «όπλο» ενάντια στις χρόνιες παθήσεις και την κυτταρική φθορά.
Η οξειδωτική υγεία ενός ατόμου αναφέρεται στην ικανότητα του οργανισμού του να διατηρεί μια καλή ισορροπία ανάμεσα σε δύο συγκεκριμένα μόρια — τις ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά — τα οποία, όταν βρεθούν σε ανισορροπία, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα του σώματος. Αυτή η ανισορροπία, γνωστή ως οξειδωτικό στρες, έχει συνδεθεί με μια σειρά από ασθένειες, όπως η υπέρταση, η νεφρική νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και οι ξηροί καρποί, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για οξειδωτικό στρες.
Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Scientific Reports αναφέρει ότι η κατανάλωση περίπου 60 γραμμαρίων αμυγδάλων την ημέρα (δηλαδή σχεδόν 22 αμύγδαλα), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στη βελτίωση της οξειδωτικής υγείας, παρατείνοντας ενδεχομένως τη διάρκεια της υγιούς ζωής.
Αμύγδαλα και μακροζωία
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από οκτώ διαφορετικές έρευνες, που περιλάμβαναν 424 συμμετέχοντες. Πέρα από υγιή άτομα, οι μελέτες συμπεριελάμβαναν και συμμετέχοντες υπέρβαρους ή παχύσαρκους, καπνιστές, καθώς και άτομα με χρόνια νοσήματα, όπως στεφανιαία νόσο ή υψηλή χοληστερόλη.
Η ποσότητα των αμυγδάλων που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες κυμαινόταν από 5 έως 168 γραμμάρια την ημέρα, για χρονικές περιόδους από 4 έως 24 εβδομάδες.
Κατά την ανάλυση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μια δοσοεξαρτώμενη σχέση, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση περισσότερων από 60 γρ. αμυγδάλων ημερησίως, βοήθησε στη σημαντική μείωση συγκεκριμένων δεικτών κυτταρικής βλάβης.
Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από 60 γρ. αμυγδάλων καθημερινά εμφάνισαν:
- ενίσχυση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού
- και μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα ουρικού οξέος, το οποίο θεωρείται επίσης δείκτης οξειδωτικού στρες.
Μια υπενθύμιση για τις θερμίδες!
Tα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς τα αμύγδαλα είναι ήδη γνωστά για την πλούσια περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες, ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής φθοράς.
Η εν λόγω συστηματική ανασκόπηση έρχεται να ενισχύσει και να ποσοτικοποιήσει αυτήν την αναμενόμενη σχέση, παρέχοντας πιο ισχυρές αποδείξεις ότι μια συγκεκριμένη, υψηλότερη δόση αμυγδάλων μπορεί να προκαλέσει μετρήσιμη βιολογική επίδραση, επιβεβαιώνοντας τη φήμη τους ως υγιεινή τροφή.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα αμύγδαλα έχουν υψηλή θερμιδική αξία — περίπου 350 θερμίδες ανά 60 γρ., επομένως θα πρέπει να καταναλώνονται πάντα με μέτρο.