Ίσως να μην είναι από τα πιο γνωστά φρούτα, αλλά οι λωτοί ξεχωρίζουν για τη μοναδική τους γεύση και το ζωντανό τους πορτοκαλί χρώμα. Είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά που όχι μόνο θρέφουν το σώμα μας, αλλά και βοηθούν στην υγεία του εντέρου, υποστηρίζοντας τη σωστή λειτουργία του μικροβιώματος. Τώρα που είναι η εποχή τους αξίζει να τους δοκιμάσουμε και να τους εντάξουμε στη διατροφή μας.

Λώτοι: Οι ευεργετικές και θρεπτικές του ιδιότητες

  • Πηκτίνες: Μια αντιφλεγμονώδης δύναμη για το παχύ έντερο

Οι λωτοί είναι πλούσιοι σε πηκτίνες, μια διαλυτή ίνα που προάγει την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων στο έντερο. Αυτές οι ίνες δεν αφομοιώνονται στο λεπτό έντερο, αλλά φτάνουν στο παχύ έντερο, όπου διασπώνται από το μικροβίωμα, ενισχύοντας την παραγωγή σημαντικών λιπαρών οξέων, όπως το βουτυρικό οξύ. Αυτή η ουσία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του παχέος εντέρου, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη δράση, επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει τη λειτουργία του εντερικού φραγμού.

  • Αντιοξειδωτική δράση: Πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες που θωρακίζουν το εντερικό μικροβίωμα

Οι λωτοί είναι γεμάτοι με ανθοκυανίνες, οι οποίες προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυτές οι ενώσεις, που βρίσκονται κυρίως στις φλούδες του φρούτου, καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και προστατεύουν τα κύτταρα του εντέρου από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Οι πολυφαινόλες που περιέχονται σε αυτό το φρούτο συνδράμουν επίσης στην εξισορρόπηση των αντιφλεγμονωδών και προ-φλεγμονωδών διαδικασιών, επιφέροντας οφέλη για τη συνολική υγεία του εντέρου.

  • Ταννίνες και πολυσακχαρίτες: Iσορροπία του μικροβιώματος και υποστήριξη του ανοσοποιητικού

Σύμφωνα με μελέτες, οι ταννίνες και πολυσακχαρίτες του λωτού, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις που βοηθούν στη βελτίωση της ισορροπίας του μικροβιώματος.

Οι ουσίες που παράγονται όταν τα βακτήρια ζυμώνουν αυτές τις ίνες αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας να περιοριστούν οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις και ταυτόχρονα να υποστηριχτούν τα κύτταρα που ρυθμίζουν την άμυνα του οργανισμού. Με απλά λόγια, ο λωτός λειτουργεί σαν ένα είδος “πρεβιοτικού” που βοηθά το ανοσοποιητικό να λειτουργεί πιο ομαλά.

Τι δείχνουν οι έρευνες;

Οι λωτοί είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για την όραση, χάρη στη βιταμίνη Α και τη λουτεΐνη. Επιπλέον, προστατεύουν από οξειδωτική φθορά, συμβάλλοντας στην υγεία της καρδιάς και την πρόληψη νευροεκφυλιστικών νόσων όπως το Alzheimer. Έχουν επίσης ανοσοενισχυτική δράση, συμβάλοντας στον έλεγχο του βάρους και στη δυσκοιλιότητα. Τέλος, μειώνουν τη χοληστερόλη, διατηρούν υγιή αρτηριακή πίεση και προστατεύουν από τον διαβήτη.

Πώς να ενσωματώσετε τους λωτούς στη διατροφή σας

Μερικές εύκολες και νόστιμες ιδέες:

  • Προτιμήστε τους φρέσκους και ώριμους (λιγότερο στυφοί) για ένα υγιεινό σνακ.
  • Πολτοποιήστε τους και προσθέστε τους σε πόριτζ ή συνδυάστε τους με βρόμη για έναν ισχυρό συνδυασμό φυτικών ινών.
  • Ανακατέψτε τους φρέσκους με γιαούρτι ή κεφίρ και προσθέστε βρόμη για να ενισχύσετε τη προβιοτικό τους δράση.