Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται η νόσος Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρουσία ορισμένων πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο αυξάνεται έως και 95% ταχύτερα σε παχύσαρκα άτομα που ήδη είχαν πρώιμα σημάδια της πάθησης, σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού βάρους.

Όπως δηλώνουν οι επιστήμονες, είναι η πρώτη φορά που δείχνουν τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και Αλτσχάιμερ, με βάση εξετάσεις βιοδεικτών αίματος. Προσθέτουν δε, ότι πλέον υπάρχουν ισχυρά φάρμακα για την παχυσαρκία, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές μελέτες σχετικά με το πώς η απώλεια βάρους επηρεάζει τους βιοδείκτες του Αλτσχάιμερ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση βάρους στη μέση ηλικία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο, σε περιοχές που σχετίζονται με την άνοια. Ωστόσο, οι ειδικοί δηλώνουν ότι η νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στη φετινή Ετήσια Συνάντηση της Radiological Society of North America (RSNA) δείχνει ότι μπορούμε να παρακολουθούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την επίδραση της παχυσαρκίας μέσω εξετάσεων αίματος.

Σχέση Αλτσχάιμερ με παχυσαρκία

Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 407 συμμετεχόντων, οι οποίοι είχαν ήδη πρώιμα σημάδια της νόσου, για περίοδο πέντε ετών. Πραγματοποίησαν εξετάσεις αίματος για διάφορους βιοδείκτες, όπως για ένα είδος πρωτεϊνών, που απελευθερώνονται από κατεστραμμένους νευρώνες. Αρχικά, οι ενδείξεις αίματος φαίνονταν χαμηλότερες σε παχύσαρκα άτομα. Όμως οι ειδικοί εξήγησαν ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται σε αραίωση λόγω του μεγαλύτερου όγκου αίματος.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αν βασιστεί κάποιος μόνο στις αρχικές μετρήσεις, μπορεί να νομίσει ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν λιγότερη παθολογία Αλτσχάιμερ, αλλά αυτό είναι παραπλανητικό. Στην πραγματικότητα, προτείνουν ότι χρειάζεται να δούμε τη μακροχρόνια εξέλιξη.

Τι έδειξε η εξέλιξη με τον χρόνο

Με την πάροδο των ετών, οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες εμφάνισαν 29-95% πιο γρήγορη αύξηση ενός βασικού βιοδείκτη στην παρακολούθηση του Αλτσχάιμερ. Επίσης, σε ποσοστό 24% εμφάνισαν ταχύτερη αύξηση των πρωτεϊνικών θραυσμάτων από κατεστραμμένους νευρώνες. Τέλος, παρουσίασαν σχεδόν 4% μεγαλύτερη συσσώρευση αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο. Οι αμυλοειδείς πλάκες είναι συσσωρεύσεις μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που συνδέεται, επίσης, με το Αλτσχάιμερ.

Σημασία της μελέτης και μελλοντικά βήματα

Σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων του ιατρικού περιοδικού Lancet, 14 τροποποιήσιμοι παράγοντες συμβάλλουν περίπου στο 45% του συνολικού κινδύνου Αλτσχάιμερ. Η διατήρηση υγιούς βάρους είναι ένας από τους σημαντικότερους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον θα είναι συνηθισμένο να γίνονται τακτικοί έλεγχοι βιοδεικτών αίματος, παράλληλα με απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου