Την κίρρωση του ήπατος σε ποντίκια κατάφεραν να αναστρέψουν ιάπωνες επιστήμονες με τη βοήθεια τεχνητών μορίων που είχαν κατασκευάσει στο εργαστήριο.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Nature Biotechnology», οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαπόρο κατάφεραν να δημιουργήσουν τεχνητά μόρια που μπλοκάρουν την παραγωγή αστεροειδών κυττάρων, τα οποία απορροφούν βιταμίνη Α.

«Μεταμφίεσαν» λοιπόν τα τεχνητά μόρια με βιταμίνη Α ξεγελώντας τα αστεροειδή κύτταρα, τα οποία προχώρησαν στην απορρόφησή τους. Με τον τρόπο αυτό σταμάτησαν την έκκριση κολλαγόνου που παράγονται από τα συγκεκριμένα κύτταρα και σκληραίνουν το δέρμα και τους τένοντες του οργάνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφαιρώντας την ίνωση που προκύπτει στους ιστούς του ήπατος κατά την κίρρωση, το όργανο είναι και πάλι σε θέση να δημιουργήσει νέους ιστούς.

Οι ιάπωνες ειδικοί στοχεύουν τώρα στη δημιουργία ενός φαρμάκου που θα μπορεί μελλοντικά να αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία κατά της κίρρωσης του ήπατος στον άνθρωπο. Ένα εγχείρημα το οποίο, όπως εκτιμούν, θα είναι εφικτό σε λίγα χρόνια από σήμερα.