Τα φυτά του κήπου ή της βεράντας σας, και κυρίως τα διάφορα είδη κωνοφόρων, είναι ιδανική λύση. ΄Εχουν κατάλληλα σχήματα, συχνά ωραίο άρωμα και με λίγη περιποίηση θα σας κρατήσουν συντροφιά ως χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά και ως αναζωογονητικό πράσινο στον κήπο ή το μπαλκόνι σας για πολλά χρόνια. Ανάμεσα στα δεκάδες είδη τους, επιλέξτε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στο χώρο και στις συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι σας και στολίστε το με λαμπάκια, μπάλες ή κορδέλες. Θα τα προμηθευτείτε από φυτώρια και κέντρα κήπου σε διάφορα μεγέθη και τιμές. Τα πιο κατάλληλα είδη κωνοφόρων για τις γιορτές είναι:

Η τούγια Κωνοφόρο με ευρεία χρήση. Στα φυτώρια το βρίσκετε σε διάφορα σχήματα (σφαιρικό ή πυραμίδα) και διάφορα μεγέθη. Μπορεί να τοποθετηθεί στον κήπο, αλλά και σε γλάστρες, φτάνει να επιλέξετε κάποια από τις ποικιλίες που έχουν πιο χαμηλή ανάπτυξη. Αναπτύσσεται σχετικά αργά και το χειμώνα τα φύλλα της παίρνουν μια πορτοκαλί απόχρωση. Δεν αντέχει τα πολύ σκιερά σημεία. Θέλει συχνό και λίγο πότισμα, εδάφη με καλή στράγγιση, ενώ αντέχει τα έντονα κλαδέματα, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τους δυνατούς ανέμους.
Ο γιουνίπερος Περιλαμβάνει είδη με ψηλή ή χαμηλότερη ανάπτυξη, κάποια από τα οποία έχουν κωνική μορφή παρόμοια με του κυπαρισσιού. Αυτά είναι που δίνουν ένα ωραιότερο αποτέλεσμα αν τα στολίσετε. Πρόκειται για φυτά που αντέχουν τόσο στο κρύο όσο και στη ζέστη. Χρειάζονται θέσεις με ήλιο και μέτριο πότισμα. Σε γλάστρα φυτεύονται συνήθως τα είδη με χαμηλότερη ανάπτυξη. Θα πρέπει, όμως, να είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να δοθεί χώρος στο φυτό να αναπτυχθεί. Στον κήπο, ο γιουνίπερος μπορεί να τοποθετηθεί μόνος του ή σε ομάδα.
Το γκολντ κρεστ Είδος κωνοφόρου με κωνική μορφή που αναδίδει μια πολύ ευχάριστη μυρωδιά που θυμίζει το άρωμα του λεμονιού. Είναι φυτό που χρειάζεται προστασία από τον άνεμο και τον παγετό. Για να αναπτυχθεί, βάλτε το σε θέσεις με αρκετό ήλιο και σε έδαφος με πολύ καλή στράγγιση. Θέλει μέτριο πότισμα. Προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες που του δημιουργούν προβλήματα και χρειάζεται συχνά ψεκασμούς. Είναι φυτό που συνήθως τοποθετείται στον κήπο μόνο του ή σε πολύ μεγάλες γλάστρες.
Το λέιλαντ Κωνοφόρο με κλαδιά πιο ανοιχτά από τα προηγούμενα είδη και με σχήμα πυραμίδας. Για να αναπτυχθεί, χρειάζεται θέσεις με ήλιο και πολύ καλή στράγγιση. Είναι ευπαθές σε ασθένειες, που μπορεί ακόμα και να το ξεράνουν. Έχει αντοχή στο βαθύ κλάδεμα. Είναι δέντρο που δεν το συναντά κανείς μέσα σε γλάστρα, καθώς έχει ανάγκη από αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί. Μπορεί να φυτευτεί μόνο του σε ένα σημείο του κήπου ή μαζί με άλλα για να δημιουργήσουν μια ομάδα. Είναι δέντρο ταχείας ανάπτυξης.
Ο τάξος Κωνοφόρο πολύ αργής ανάπτυξης που ονομάζεται και ήμερο έλατο, επειδή έχει βελονοειδές φύλλωμα. Είναι δέντρο που χρειάζεται αρκετό ήλιο για να αναπτυχθεί, αλλά αντέχει και στη σκιά και στους δυνατούς ανέμους. Έχει ανάγκη από πολύ καλή στράγγιση και συχνό πότισμα, αλλά με μικρή ποσότητα νερού. Για να ανανεωθεί η κόμη του, κατά καιρούς απαιτεί ένα ελαφρύ κλάδεμα. Είναι φυτό που μπορεί να φυτευτεί και σε μεγάλη γλάστρα, ενώ στον κήπο τοποθετείται συνήθως μόνο του ή χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φρακτών.



Εναλλακτικά…

Μία πρόταση για να στολίσετε τον κήπο ή τη βεράντα σας είναι να επιλέξετε κάποια φυλλοβόλα με όμορφα κλαδιά, όπως λυγαριά, κόρνο ή κουτσουπιά, ή ακόμα και αειθαλή φυτά, όπως μικρές ελιές, πυξάρια ή λιγουστρίνια, και να τους προσθέσετε λαμπάκια, κορδέλες ή χριστουγεννιάτικες μπάλες. Επίσης, μία ακόμα ιδέα διακόσμησης είναι να μαζέψετε καρπούς, όπως καρύδια, βελανίδια, κουκουνάρια κ.ά., να τα βάψετε και να τα κρεμάσετε, αντί για χριστουγεννιάτικες μπάλες, από τα κλαδιά των δέντρων ή των θάμνων.



Αν τελικά πάρετε έλατο
Αν ζείτε σε πιο ψυχρές περιοχές της Ελλάδας ή σε μεγάλο υψόμετρο, το φυτεμένο έλατο που θα αγοράσετε έχει σοβαρές πιθανότητες να επιζήσει και να αναπτυχθεί. Όταν το αγοράσετε, διαλέξτε ένα φυτό με καλά ενυδατωμένο φύλλωμα, χωρίς χτυπήματα και προσβολές. Επίσης, προτιμήστε ένα φυτό που βρίσκεται σε γλάστρα ανάλογη του μεγέθους του. Αν τοποθετήσετε το έλατο για τις μέρες των γιορτών στο εσωτερικό του σπιτιού, επιλέξτε ένα σημείο κοντά σε παράθυρο, αλλά όχι εκτεθειμένο στο άμεσο ηλιακό φως, και οπωσδήποτε μακριά από τα θερμαντικά σώματα. Ανανεώνετε συχνά τον αέρα του δωματίου και ψεκάζετε τα φύλλα του, ώστε να διατηρούνται ενυδατωμένα. Αποφύγετε να βάλετε πιατάκι κάτω από τη γλάστρα, αν δεν έχετε τη δυνατότητα να το αδειάζετε. Η καλύτερη λύση είναι να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε μια βάση και από κάτω να βάλετε το πιατάκι, ώστε να ποτίζετε όποτε πρέπει χωρίς να σας δημιουργεί πρόβλημα το νερό. Όταν αποφασίσετε να βγάλετε το έλατο στη βεράντα ή τον κήπο, επιλέξτε ένα σημείο ημισκιερό, όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί και να απλωθεί όμορφα. Θα πρέπει το έδαφος να έχει καλή στράγγιση, ενώ χρειάζεται συχνά ποτίσματα και αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία.

Η κ. Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι αρχιτέκτων τοπίου (ΜΑ). Αν ψάχνετε λύσεις για τον κήπο και τη βε­ράντα σας, επισκεφτείτε το blog της Ελευ­θερίας Σπαντιδάκη στο site μας: www.vita.gr