Τι θα συνέβαινε αν χανόταν απότομα το οξυγόνο από τη Γη έστω και για 5˝; Οι συνέπειες για τον πλανήτη θα ήταν καταστροφικές, εξηγούν οι ειδικοί. Οι ωκεανοί θα εξαφανίζονταν, η μέρα θα σκοτείνιαζε, οι ουρανοξύστες θα μετατρέπονταν σε σκόνη και γενικά δεν θα έμενε τίποτα όρθιο κυριολεκτικά, αφού ο φλοιός της Γης, που αποτελείται κατά 45% από οξυγόνο, δεν θα μπορούσε να αντέξει το βάρος της. Ας αφήσουμε όμως τις φανταστικές ιστορίες καταστροφής, που θυμίζουν χολιγουντιανή ταινία, και ας δούμε ένα υπαρκτό σενάριο καθημερινότητας που μας αφορά.

Όταν το οξυγόνο μειώνεται

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το δέρμα γερνάει γιατί μειώνεται ο ρυθμός της κυτταρικής αναπαραγωγής. Το οξυγόνο είναι ένα κύριο συστατικό γι’ αυτή τη διαδικασία, με κορυφαία την κυτταρική διαίρεση. Όταν έχουμε τα ίδια κύτταρα στην επιδερμίδα μας για πολύ καιρό, τότε γίνεται θαμπή, εύθραυστη, με δυσχρωμίες και όχι μόνο. Τα κύτταρα που παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην επιδερμίδα εκφυλίζονται ευκολότερα, τονίζουν οι ειδικοί. Στο επίπεδο του χορίου, εκεί που βρίσκονται οι ινοβλάστες, η παραγωγή του κολλαγόνου μειώνεται και η ποιότητά του αλλοιώνεται. Η δε παραγωγή της ελαστίνης υφίσταται ακόμα μεγαλύτερη ποιοτική υποβάθμιση. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των αλλαγών είναι η δημιουργία στατικών ρυτίδων (είναι οι έντονες ρυτίδες που φαίνονται ακόμα και όταν το πρόσωπο είναι σε ηρεμία), η χαλάρωση και η εμβάθυνση των φυσιολογικών ρυτίδων έκφρασης (δυναμική ρυτίδωση).

Οι ένοχοι

Πρώτη και κύρια αιτία της μείωσης του οξυγόνου στο δέρμα είναι το κάπνισμα, μιας και η νικοτίνη δημιουργεί αγγειοσπασμό στα τριχοειδή αγγεία του χορίου, που προκαλεί μείωση της αιματικής ροής στο δέρμα. Στο αίμα των καπνιστών παρατηρούμε επίσης αύξηση του μονοξειδίου του άνθρακα και πτώση του οξυγόνου. Τέλος, ο καπνός καταστρέφει τους αγγειοβλάστες, που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή νέων αγγείων, ιδιαίτερα χρήσιμων στο δέρμα. Ωστόσο, το κάπνισμα δεν είναι η μόνη αιτία μείωσης του οξυγόνου. Οι αναπνευστικές παθήσεις, η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, οι κακές διατροφικές συνήθειες, το στρες και, τέλος, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι οι κύριοι παράγοντες μείωσής του.

Η οξυγόνωση στο ιατρείο

Η προσπάθεια οξυγόνωσης συνήθως γίνεται μέσω μεθόδων που διεγείρουν τη δημιουργία των αγγειοβλαστών και προάγουν την καλύτερη αιμάτωση κάθε δερματικού κυττάρου με στόχο την αύξηση των επιπέδων του οξυγόνου στην υπό θεραπεία περιοχή. Ας δούμε ποιες είναι αυτές: * Κορυφαία μέθοδος είναι το PRP. Πρόκειται για μια απλή και ασφαλή μέθοδο μεσοθεραπείας, μιας και χρησιμοποιούμε τους αυξητικούς παράγοντες από τα δικά μας αιμοπετάλια στο αίμα και τα εγχέουμε σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, μαλλιά, ουλές, ραγάδες και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης της αιματικής ροής και ως εκ τούτου της οξυγόνωσης. * Αντιγηραντικά πίλινγκ λάμψης με μείγματα οξέων, που δημιουργούν άμεση υπεραιμία για την αποκατάσταση των επιπέδων του οξυγόνου στη θεραπευόμενη περιοχή. * Θεραπείες απολέπισης με συσκευές που αποδεσμεύουν οξυγόνο με στόχο τη δέσμευσή του από τα κύτταρα της επιδερμίδας. * Μηχανική διέγερση της ροής του αίματος μέσω μηχανημάτων ή και χειρομαλάξεων.

Η οξυγόνωση στο ινστιτούτο

Η οξυγονοθεραπεία είναι μια θεραπεία που περιλαμβάνει 2 ορούς. Ο πρώτος περιέχει καθαρό υαλουρονικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στην οξυγόνωση και ενυδάτωση της επιδερμίδας, και ο δεύτερος αμινοξέα, στοιχεία που προστατεύουν την κυτταρική μεμβράνη από τις ελεύθερες ρίζες. Η διείσδυση των παραπάνω συστατικών στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας γίνεται με μια συσκευή υπερήχων. Η εφαρμογή περιλαμβάνει επίσης μασάζ με αντιρυτιδική κρέμα, που περιέχει ενεργά συστατικά (shea butter, jojoba oil, βιταμίνες A, C, D, Ε και πανθενόλη, γαλακτικό οξύ κ.ά.), και ολοκληρώνεται με την εφαρμογή ειδικής μάσκας με μικρομόρια οξυγόνου και βιολογικά εκχυλίσματα, τα οποία ενισχύουν τα αποθέματα κολλαγόνου και ελαστίνης της επιδερμίδας. «Η οξυγονοθεραπεία έχει άμεσο εκπληκτικό αποτέλεσμα στη λείανση των ρυτίδων, στη λάμψη, αλλά και στη σύσφιγξη, ακόμα και των χαλαρωμένων βλεφάρων», τονίζει ο ειδικός Γιώργος Σκλάβος, υπεύθυνος του κέντρου «Lipogen Νέας Σμύρνης».

Η οξυγόνωση στο σπίτι

Σήμερα η κοσμετολογία υπόσχεται τη δυνατότητα πρόσληψης του τόσο χρήσιμου οξυγόνου και μέσω της καθημερινής καλλυντικής φροντίδας. Νέες κρέμες με κατάλληλες φαρμακοτεχνικές μορφές μπορούν να γίνουν ένα όπλο στα χέρια μας, αφού καταφέρνουν να προάγουν την εισχώρηση μορίων οξυγόνου στο δέρμα, τα οποία προσλαμβάνονται από τα επιδερμικά και δερματικά κύτταρα για την καλύτερη διεκπεραίωση όλων των κυτταρικών λειτουργιών. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΔΑΣΗ, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, antiaging doctor και πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης.