Ένας γιατρός από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ερεύνησε τη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και σωματικής άσκησης. Το αποτέλεσμα είναι να λέει σε όλους τους ασθενείς του ‘βγες έξω και κάνε κάτι’. Αντί να βιαστεί να τους συνταγογραφήσει αντικαταθλιπτικά, τους προτρέπει να κάνουν τζόγκινγκ για 15 λεπτά.

Ο Δρ. Ντέιβιντ Άγκους, από το τμήμα της Ψυχιατρικής, είπε: ‘όταν οι ασθενείς μου λένε ότι νιώθουν μία μικρή κατάθλιψη, το πρώτο πράγμα που τους λέω, είναι να σηκωθούν και να κάνουν κάτι, είτε είναι 15 λεπτά τρέξιμο, είτε 1 ώρα κηπουρική’. Η κατάθλιψη υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά στους νέους 15-44 ετών στις Η.Π.Α., σύμφωνα με την Οργάνωση Άγχους και Κατάθλιψης στην Αμερική και επηρεάζει 16.1 εκατομμύρια ανθρώπων ετησίως.

Ο Δρ. Άγκους ήταν ο επικεφαλής της έρευνας και ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται περισσότερο, έχουν και λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. Εκείνος και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν 612.000 ενήλικες, εξετάζοντας ταυτόχρονα το DNA και το ιστορικό τους στην κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι εκείνοι που ήταν σωματικά δραστήριοι προστατεύονταν από τη νόσο.

Στη συνέχεια, μελέτησαν το DNA τους και διαπίστωσαν ότι τα γονίδια δεν επηρέαζαν τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην κατάθλιψη. Ο Δρ. Άγκους πιστεύει ότι το ιδανικό σημείο είναι να αυξήσουμε τους χτύπους της καρδιάς κατά 50% έστω και για 15 λεπτά μέσα στη μέρα. ‘Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ιδρώσουμε ή να μείνουμε από ανάσα. Αρκεί να κινηθούμε’.