Με έντονα γλυκιά γεύση και πλούσιο πορτοκαλί χρώμα, τα καρότα είναι ίσως οι πιο γνωστές ρίζες. Μάλιστα, ήταν ήδη γνωστά στην αρχαία Ελλάδα, όπου αρχικά χρησιμοποιούνταν για φαρμακευτικούς σκοπούς και στη συνέχεια εντάχθηκαν στη διατροφή μας. Τώρα, λοιπόν, που είναι η εποχή τους, σας δίνουμε πέντε λόγους να τα εντάξετε στο μενού σας.

Πέντε λόγοι να εντάξετε τα καρότα στη διατροφή σας

1. Προστατεύουν το δέρμα. Τα καρότα μάς προσφέρουν φυσική προστασία από τον ήλιο, κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, ειδικά στην ηλιόλουστη Ελλάδα. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε καροτενοειδή, προστατεύουν το δέρμα από ερεθισμούς και πανάδες. Παράλληλα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νερό (87%) αποτελούν ιδανική τροφή και για την ενυδάτωση του δέρματος.

2. Εξασφαλίζουν καλύτερη όραση. Η βιταμίνη Α παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης και στην πρόληψη εμφάνισης οφθαλμικών διαταραχών, όπως η ξηροφθαλμία. Τα καροτενοειδή μετατρέπονται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α, εμποδίζοντας τον εκφυλισμό των κυττάρων του ματιού και μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη.

3. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Η βιταμίνη Α διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, καθώς συμμετέχει στην παραγωγή και τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση των βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών. Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α.

4. Θωρακίζουν την καρδιά. H διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη και πλούσια σε συστατικά όπως η βιταμίνη B6, το φυλλικό οξύ και οι αντιοξειδωτικές ουσίες. Τα καρότα είναι μία από τις κορυφαίες τροφές με αντιοξειδωτική δράση.

5. Βοηθούν στο αδυνάτισμα. Πλούσια σε νερό και φτωχά σε θερμίδες, τα τραγανά καρότα είναι το ιδανικό σνακ για όλους όσοι θέλουν να χάσουν το περιττό βάρος. 100 γραμμάρια ωμών καρότων περιέχουν μόλις 42 θερμίδες.

Τι πρέπει να προσέξετε

  • Τα καρότα έχουν τρεις εχθρούς: τη ζέστη που τα μαλακώνει, το τσουχτερό κρύο που τα «καίει», και την υγρασία που τα σαπίζει. Επομένως, πρέπει να τα καταναλώνετε φρέσκα, όσο πιο σύντομα γίνεται.
  • Προτιμήστε καρότα μετρίου μεγέθους, γιατί είναι πιο τρυφερά.
  • Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για λίγες ημέρες.
  • Αφού τα τρίψετε, πρέπει να τα καταναλώσετε αμέσως γιατί χάνουν τις βιταμίνες τους.
  • Βράστε τα ολόκληρα και όχι τεμαχισμένα προκειμένου να διατηρηθούν οι θρεπτικές τους ιδιότητες. Γενικά, το κόψιμο των λαχανικών καλό είναι να γίνεται μετά το μαγείρεμά τους, έτσι ώστε να διατηρούνται τόσο η γεύση όσο και τα θρεπτικά συστατικά τους.

Πρωτότυποι τρόποι να τα απολαύσετε

Καρεμελωμένα καρότα με βαλσάμικο

Υλικά

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

2 καρότα, κομμένα

Καρυκεύματα της αρεσκείας σας

2 κουταλιά της σούπας ξίδι βαλσάμικο

1/2 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά. Ρίξτε τα καρότα και τα μυρωδικά στην κατσαρόλα. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να πάρουν χρώμα τα καρότα, περίπου 8-10′. Προσθέστε προσεκτικά το βαλσάμικο και μαγειρέψτε για άλλα 3′. Προσθέστε την καστανή ζάχαρη στα καρότα και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει, περίπου 2′.

Σούπα με καρότο και τζίντζερ

Υλικά

4-5 κούπες καρότα, σε κομματάκια

4 κούπες ζωμός λαχανικών

1 μήλο

Λίγο κρεμμύδι

Λίγο σκόρδο

Φρέσκο τζίντζερ

Εκτέλεση

Τσιγαρίστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ σε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγο λάδι.Έπειτα προσθέστε το μήλο και τα καρότα και γυρίστε τα ελαφρώς. Προσθέστε τις 4 κούπες ζωμό λαχανικών και βράστε μέχρι να μαγειρευτούν τα υλικά. Τοποθετήστε τα στο μπλέντερ και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.