Ισχυριζόμαστε ότι αυτός φταίει για την αύξηση του βάρους μας, ενώ συχνά ανησυχούμε ότι έχει κολλήσει ή -ακόμη χειρότερα- ότι έχει καταστραφεί. Ο λόγος για τον περίφημο μεταβολισμό, για τον οποίο ακούμε και διαβάζουμε συνέχεια.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες και μετατρέπει αυτό που τρώμε σε ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των σωματικών μας λειτουργιών. Και ενώ ο μεταβολισμός είναι μια φυσική διαδικασία, επηρεάζεται σε καθοριστικό βαθμό από τις επιλογές μας. Επομένως, θα μπορούσαμε να πούμε ότι εμείς οι ίδιοι κρατάμε το κλειδί για έναν ενεργοποιημένο μεταβολισμό.

Πώς θα επιταχύνουμε τον μεταβολισμό μας;

*Αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα

  • Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ενεργοποιήσουμε και να επιταχύνουμε τον μεταβολισμό μας δεν είναι άλλος από τη γυμναστική. Η σωματική άσκηση μας βοηθά να κάψουμε θερμίδες, αλλά και να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα, η οποία συνδέεται άμεσα με τον μεταβολισμό μας. Σκεφτείτε ότι ο βασικός λόγος που δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος καθώς μεγαλώνουμε είναι η μείωση του μεταβολικού ρυθμού μας, πράγμα το οποίο συμβαίνει κυρίως επειδή όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η μυϊκή μας μάζα. Όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχουμε, τόσο πιο γρήγορος είναι ο μεταβολισμός μας.
  • Οι προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ή αλλιώς τα βάρη είναι η ιδανική μέθοδος γυμναστικής για να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα και κατ’ επέκταση τον μεταβολισμό μας, ενώ όταν συνδυάζονται με αερόβιες προπονήσεις μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την απώλεια βάρους.
  • Πέρα από την τακτική γυμναστική, καλό είναι να μην περνάμε πολλές ώρες καθιστοί μέσα στην ημέρα, καθώς μια τέτοια συνήθεια μπορεί να μπλοκάρει τον μεταβολισμό μας. Συγκεκριμένα, όταν καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα μας μπαίνει σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι ο μεταβολισμός μας μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η καθιστική στάση για μεγάλες περιόδους επιβραδύνει τον μεταβολισμό, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος, την αρτηριακή πίεση και να καταστρέφει το σωματικό λίπος.

*Υιοθετούμε μια ισορροπημένη διατροφή

  • Επειδή ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, η κατανάλωση πρωινού μπορεί να τον πυροδοτήσει και έτσι να μας βοηθήσει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Φροντίζουμε να συμπεριλαμβάνουμε στο πρωινό μας πρωτεΐνες (π.χ. βραστά αυγά ή ομελέτα με μανιτάρια) και φυτικές ίνες (π.χ. βρώμη με ξηρούς καρπούς), καθώς και να αποφεύγουμε τη ζάχαρη που κρύβεται σε πολλά δημητριακά του εμπορίου.
  • Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη ενισχύει την απώλεια λίπους, αυξάνοντας τη θερμογένεση και επιφέροντας το αίσθημα κορεσμού. Η θερμογένεση είναι η δαπάνη ενέργειας που απαιτείται για την πέψη των θρεπτικών συστατικών. Κατά τη διαδικασία της πέψης, η πρωτεΐνη αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες περισσότερο από τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Επίσης, η πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα θα μας βοηθήσει να «χτίσουμε» και να διατηρήσουμε τους μυς μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθούμε πρωτεϊνικές δίαιτες, αλλά καλό είναι το 15-20% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνουμε να προέρχεται από πηγές πρωτεϊνών με λίγα λιπαρά, όπως είναι ο κονσερβοποιημένος τόνος, το άπαχο κοτόπουλο και το αυγό.
  • Όταν μένουμε για ώρες νηστικοί, ο οργανισμός μας μπαίνει σε «κατάσταση πείνας» και ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται σημαντικά προκειμένου να συγκρατήσει θερμίδες (και άρα ενέργεια) για τη λειτουργία του. Όταν όμως επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας, επιβραδύνεται και η ικανότητα του οργανισμού μας να χάνει βάρος. Γι’ αυτό φροντίζουμε να έχουμε συχνά και μικρά γεύματα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
  • Η επαρκής κατανάλωση νερού είναι επίσης απαραίτητη για να κρατήσουμε ενεργοποιημένο τον μεταβολισμό μας, αφού ακόμη και αν είμαστε ελαφρά αφυδατωμένοι, ο μεταβολισμός μας μπορεί να μειωθεί.

*Κοιμόμαστε επαρκώς

  • Η έλλειψη ύπνου όχι μόνο μας «σπρώχνει» σε ανθυγιεινά τρόφιμα και γλυκά, αλλά παράλληλα επιδρά αρνητικά και στον μεταβολικό μας ρυθμό, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται περισσότερες θερμίδες στο σώμα μας. Φροντίζουμε, λοιπόν, να κοιμόμαστε κάθε βράδυ τουλάχιστον επτά ώρες, ώστε να έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε.