Η συζήτηση περί δυσκοιλιότητας θεωρείται ένα πολύ προσωπικό θέμα, ωστόσο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως… ταμπού, αφού αφορά άμεσα στην υγεία μας. Η δυσκοιλιότητα λοιπόν ταλαιπωρεί το 15% του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο και είναι πιο συχνή στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους. Πρόκειται για μια διαταραχή των συνηθειών του εντέρου, με τη φυσιολογική συχνότητα των κενώσεων να ορίζεται από τρεις φορές την ημέρα έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Φυσικά, κάθε περίπτωση εξατομικεύεται και οποιαδήποτε αλλαγή των συνηθειών του εντέρου, ακόμα και αν εξακολουθεί να βρίσκεται εντός του φυσιολογικού εύρους, πρέπει να διερευνάται.

Τα καλά νέα είναι ότι πραγματοποιώντας μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορείτε να «νικήσετε» τη δυσκοιλιότητα. Ας δούμε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε.

Φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα

*Κινηθείτε

Είναι γνωστό ότι η γυμναστική βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Για παράδειγμα, το περπάτημα 20 έως 30 λεπτά την ημέρα με μέτριο ρυθμό αυξάνει τη δύναμη και τη μυϊκή και καρδιαγγειακή αντοχή, αλλά παράλληλα διεγείρει και την εντερική κίνηση.

*Καταναλώστε περισσότερο νερό

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού σε καθημερινή βάση μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις κινήσεις του εντέρου σας πιο συχνές και εύκολες. Εάν πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα (που είναι μια καλή συμβουλή για τη συνολική υγεία σας) πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι θα έχετε λιγότερα προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα.

*Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε πολλές υγιεινές τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια. Αυτά τα τρόφιμα θα σας βοηθήσουν να έχετε πιο τακτικές κινήσεις του εντέρου. Μπορεί να σας βοηθήσει το να πίνετε χυμό δαμάσκηνου ή να τρώτε μερικά δαμάσκηνα κάθε ημέρα. Ο λιναρόσπορος και το σπανάκι θεωρείται επίσης ότι βοηθούν.

*Ελέγξτε την πρόσληψη ασβεστίου σας

Το υπερβολικό ασβέστιο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Το ασβέστιο εντοπίζεται σε πολλά τρόφιμα, ιδίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι, εάν το παρακάνετε με το γάλα και το τυρί, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκοιλιότητα.