Υπάρχουν αρώματα που μας γεμίζουν ενεργητικότητα και άλλα που αναδίδουν αισθησιασμό και μας χαλαρώνουν. Ο αντίκτυπός τους οφείλεται φυσικά στις αρωματικές νότες και την «πυραμίδα» από την οποία αποτελείται ο χαρακτήρας τους. Ωστόσο, υπάρχει και άλλο ένα χαρακτηριστικό που καθορίζει την ταυτότητα ενός αρώματος, (αλλά και την τιμή του). Πρόκειται για την περιεκτικότητα ελαίων που περιέχονται σε ένα άρωμα, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι.

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι είναι.

Parfum

Πρόκειται για το άρωμα στην πιο καθαρή εκδοχή του. Εχει υψηλή περιεκτικότητα αρωματικών ενώσεων, συνήθως 20-40%. Γι’ αυτό είναι πιο έντονο και φυσικά αυτός είναι ο λόγος που κοστίζει πιο ακριβά από τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Tip: Όταν χρησιμοποιείτε ένα parfum, να θυμάστε ότι πρέπει να βάζετε ελάχιστη ποσότητα. Μία σταγόνα στο κάθε αυτί ή στον καρπό είναι αρκετή. Διαφορετικά, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ έντονο και όχι και τόσο ευχάριστο για τους γύρω σας.

Eau de Parfum

Έχει εξίσου έντονο χαρακτήρα με το parfum αλλά λιγότερη περιεκτικότητα σε αρωματικές ύλες. Γι’ αυτό έχει πιο σύντομη διάρκεια από το parfum.

Eau de Toilette

Η πιο δημοφιλής κατηγορία. Διαρκεί αρκετά και είναι κατάλληλο για όλες τις ώρες της μέρας, ανάλογα φυσικά και με την ένταση που αναδίδουν οι νότες του. Συνήθως τα πιο βαριά eau de toilette είναι καταλληλότερα για το βράδυ.

Eau de Cologne

Η γνωστή μας κολόνια. Το όνομά της προέρχεται από την πόλη όπου δημιουργήθηκε, την Κολωνία στη Γερμανία. Η κολόνια διαρκεί ελάχιστα γιατί η περιεκτικότητά της σε άρωμα κυμαίνεται από το 1% ως 6%. Ωστόσο, αφήνει την ωραιότερη αίσθηση καθαριότητας και δροσιάς από τα υπόλοιπα, γι’ αυτό και είναι ιδανική για το καλοκαίρι. Επίσης είναι και το πιο οικονομικό σε σχέση με τους παραπάνω τύπους.

Bonus tip

Η επιλογή ενός νέου αρώματος μπορεί να μην είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Το αποτέλεσμα εξαρτάται και από την επιδερμίδα μας και τα φυσικά της έλαια. Ετσι λοιπόν για να δοκιμάσουμε κάποια καινούρια σύνθεση,  κάνουμε το εξής: Ψεκάζουμε στο εσωτερικό του καρπού και περιμένουμε μερικά λεπτά, μέχρι να «ξεδιπλωθεί» ο χαρακτήρας  της αρωματικής πυραμίδας. Αν έχουμε δοκιμάσει πάνω από δυο – τρία αρώματα κι έχουμε μπερδευτεί, «καθαρίζουμε» την όσφρησή μας εισπνέοντας το άρωμα κόκκων καφέ.