Το τσάι χαμομηλιού χρησιμοποιήθηκε ήδη από την αρχαιότητα από τους Αιγύπτιους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως η περιποίηση των πληγών. Ακόμη και σήμερα όμως το χαμομήλι χρησιμοποιείται τόσο ως ρόφημα για την ανακούφιση των στομαχικών ενοχλήσεων όσο και ως συστατικό καλλυντικών.

Ποια οφέλη προσφέρει σε σώμα και μυαλό

*Αναβαθμίζει την ποιότητα ύπνου

Το χαμομήλι φαίνεται ότι μπορεί να αναβαθμίσει την ποιότητα του ύπνου μας. Περιέχει απιγενίνη, ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με ορισμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο που μπορούν να μας φέρουν υπνηλία και να αποτρέψουν την αϋπνία. Σχετικές μελέτες επιβεβαιώνουν τη θετική επίδραση της κατανάλωσης χαμομηλιού στον ύπνο, ωστόσο απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί η έκταση των επιδράσεών του. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να χαλαρώσουμε πίνοντας χαμομήλι πριν τον ύπνο.

*Ηρεμεί το στομάχι

Το χαμομήλι είναι πιθανότατα το πιο διάσημο ρόφημα για την αντιμετώπιση των στομαχικών ενοχλήσεων, καθώς φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των διαταραχών του στομάχου και των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

*Βοηθά στη διαχείριση του στρες

Έρευνες έχουν δείξει ότι το χαμομήλι είναι αποτελεσματικό χαλαρωτικό και βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες. Φυσικά, επειδή είναι βότανο δεν μπορεί να έχει την ίδια ισχυρή δράση στην αντιμετώπιση του άγχους με μια φαρμακευτική αγωγή και σε καμία περίπτωση δεν την αντικαθιστά.

Ωστόσο, το χαμομήλι μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Σχετική έρευνα στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Phytomedicine» διαπίστωσε ότι η συστηματική κατανάλωση χαμομηλιού μειώνει τα συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (μίας από τις πιο κοινές αγχώδεις διαταραχές).

Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η δράση του χαμομηλιού ξεπερνάει το φαινόμενο του placebo, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η χαλαρωτική τελετουργία δεν ενισχύει τη δράση του.

*Μειώνει τους πόνους της περιόδου

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση χαμομηλιού με μειωμένη ένταση πόνων κατά τη διάρκεια της περιόδου. Για παράδειγμα, σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση ροφήματος χαμομηλιού για ένα μήνα μείωσε τους πόνους περιόδου. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν επίσης χαμηλότερα επίπεδα άγχους.

*Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία

Η φλεγμονή είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος με σκοπό την καταπολέμηση της λοίμωξης. Το χαμομήλι περιέχει χημικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά και κατ’ επέκταση θα μπορούσαν να συμβάλλουν ως ένα βαθμό στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Ωστόσο, η μακροχρόνια φλεγμονή συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, στην αντιμετώπιση των οποίων το χαμομήλι δεν μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.

*Καταπραΰνει την ερεθισμένη επιδερμίδα

Ακριβώς όπως το χαμομήλι βοηθά στο να ηρεμήσει το σώμα και το μυαλό, παρόμοια είναι και τα αποτελέσματά του στο δέρμα. Το χαμομήλι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να καταπραΰνουν το ερεθισμένο δέρμα, μειώνοντας την ερυθρότητα και τις κηλίδες. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει βοηθούν επίσης στην ενίσχυση της υγείας και της λάμψης του δέρματος.

Πώς μπορούμε να το καταναλώσουμε

Μπορούμε να καταναλώσουμε το χαμομήλι ως ρόφημα, το οποίο θα βρούμε σε φακελάκι ή να το φτιάξουμε μόνοι μας. Αν θέλουμε να το παρασκευάσουμε μόνοι μας, χρησιμοποιούμε 4 κουταλιές της σούπας αποξηραμένο χαμομήλι, ρίχνουμε καυτό νερό από πάνω του και το καλύπτουμε για 5-10 λεπτά. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο χαμομήλι, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να το ρίξουμε σε καυτό νερό και να το αφήσουμε για 3 λεπτά.