Είναι γνωστό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να κάνουν «θαύματα» για την υγεία, χάρη στα θρεπτικά τους συστατικά, τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες. Τώρα, νέα έρευνα προτείνει ότι η ώρα της ημέρας κατά την οποία αντικαθιστάτε μερίδες κρέατος με λαχανικά μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Σύμφωνα με την μελέτη, το βραδινό που δεν περιλαμβάνει κρέας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 10%.

Κίνδυνος καρδιακών παθήσεων VS ώρας και ποιότητας

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, εξέτασε δεδομένα από 27.911 ενήλικες, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι όσοι έτρωγαν λαχανικά στο βραδινό τους είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν επεξεργασμένους υδατάνθρακες και κρέας.

Αυτό ίσχυε ακόμα και για εκείνους που μπορεί να κατανάλωναν κρέας στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας αλλά όχι στο βραδινό.

«Ο συγχρονισμός των γευμάτων μαζί με την ποιότητα των τροφίμων είναι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν ψάχνετε τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων» εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Ying Li του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Χάρμπιν.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν βραδινό που αποτελούνταν κυρίως από λαχανικά με περισσότερους υδατάνθρακες και ακόρεστα λίπη παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Που οφείλεται η προστατευτική δράση των λαχανικών

Αυτό το εύρημα είναι αξιοσημείωτο, επισημαίνει η δρ. Dana Hunnes, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του UCLA. «Το γεγονός ότι βρήκαν άμεση, 10% μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις με ένα φυτικό γεύμα τη νύχτα είναι πραγματικά εκπληκτικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αυτό μπορεί να αποτρέψει εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο».

Οι ερευνητές δεν μελέτησαν γιατί, ακριβώς, έχει σημασία τι ώρα της ημέρας καταναλώνετε τα λαχανικά σας, η δρ. Dana Hunnes εξηγεί που μπορεί να οφείλεται η προστατευτική δράση του συνδυασμού ποιότητας και ώρας.

Η κατανάλωση φρέσκων τροφίμων που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, φυτικών γευμάτων, βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πιο ανοιχτά με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυτικά τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλότερη διαθεσιμότητα οξειδίου του αζώτου, που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της απόδοσης.

Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι όλα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και για την απομάκρυνση επιβλαβών για την υγεία πλακών από τα αιμοφόρα αγγεία, επισημαίνει η ίδια.