Μερικές φορές έχουμε την εντύπωση ότι όσο και να καθαρίσουμε το σπίτι μας, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να είναι πραγματικά καθαρό. Αλλωστε, ένα καλό καθάρισμα απαιτεί χρόνο και ενέργεια, πράγματα που δύσκολα βρίσκουμε στις ημέρες μας. Παράλληλα, τα μικρόβια βρίσκονται παντού, ακόμη και σε μέρη που δεν πηγαίνει το μυαλό μας. Δεν χρειάζεται όμως να πελαγώνουμε. Οι παρακάτω συμβουλές θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε το καθάρισμά μας και να έχουμε ένα σπίτι που λάμπει από καθαριότητα.

ΜΕΡΟΣ Α’ – ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

– Απομακρύνουμε καθετί περιττό

Η μίνιμαλ διακόσμηση αποτελεί τεράστιο trend τα τελευταία χρόνια, όμως αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για να ξεφορτωθούμε καθετί περιττό. Μόλις μειωθούν τα πράγματα που έχουμε στον χώρο μας, θα μειωθεί δραστικά και ο χρόνος που πρέπει να αφιερώνουμε και για να τα καθαρίζουμε. Αλλωστε, η σκόνη που συγκεντρώνουν επιβαρύνει την υγεία μας, με τα ακάρεα της οικιακής σκόνης να αποτελούν το νούμερο ένα αλλεργιογόνο εσωτερικών χώρων. Αφού απομακρύνουμε καθετί περιττό (π.χ. ψεύτικα λουλούδια, παλιά περιοδικά και εφημερίδες, λούτρινα ζωάκια, μπιμπελό), φροντίζουμε να καθιερώσουμε μια συγκεκριμένη θέση για καθετί μέσα στο σπίτι μας, ώστε να διευκολύνουμε το συγύρισμα και την καθημερινότητά μας.

– Αερίζουμε καθημερινά

Το σπίτι πρέπει να αερίζεται τουλάχιστον για πέντε λεπτά την ημέρα και κατά προτίμηση τις ώρες με χαμηλή κυκλοφορία αυτοκινήτων, ώστε να… δραπετεύουν οι δυσοσμίες και να μετριάζεται η συσσώρευση επιβλαβών ατμοσφαιρικών ρύπων.

– Επιλέγουμε οικολογικά καθαριστικά

Ορισμένα οικιακά καθαριστικά περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό των ματιών, της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων. Αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσουμε, φροντίζουμε τουλάχιστον να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα όσο καθαρίζουμε, ενώ μπορούμε και να φτιάξουμε και τα δικά μας φυσικά καθαριστικά, τα οποία καθαρίζουν τις περισσότερες επιφάνειες, αφαιρούν το λίπος, απομακρύνουν τη μούχλα και είναι ασφαλή για τα παιδιά και τα κατοικίδια.
Πώς θα φτιάξουμε τα δικά μας καθαριστικά

· Αναμειγνύουμε 1 μέρος λευκό ξίδι και 9 μέρη νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού

· Διαλύουμε μαγειρική σόδα σε λίγο νερό για να φτιάξουμε ένα καθαριστικό σε μορφή πάστας

– Απαγορεύουμε το κάπνισμα μέσα στο σπίτι

Για να κρατήσουμε το σπίτι μας καθαρό από τις τοξικές ουσίες του τσιγάρου, δεν καπνίζουμε ποτέ μέσα στο σπίτι και ζητούμε από τους εκάστοτε επισκέπτες μας να κάνουν το ίδιο.

– Αφήνουμε τα παπούτσια μας έξω από το σπίτι

Απλά αφήνοντας τα παπούτσια μας στην πόρτα ή στο μπαλκόνι κρατάμε πολλούς τύπους ρύπων έξω από το σπίτι μας. Οι διάφορες ακαθαρσίες απ’ έξω είναι δυνατόν να μεταφέρουν μερικά πραγματικά άσχημα πράγματα στο σπίτι μας: παρασιτοκτόνα, γύρη, μύκητες, βακτήρια ή κόπρανα, για παράδειγμα. Βγάζοντας, λοιπόν, τα παπούτσια μας προτού μπούμε στο σπίτι θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε το σπίτι μας καθαρότερο.

– Προτιμάμε τα φυσικά αρωματικά χώρου

Ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως το δεντρολίβανο, η μέντα, τα εσπεριδοειδή, η λεβάντα, ο κέδρος, το κυπαρίσσι και ο ευκάλυπτος έχουν αντιβακτηριδιακή δράση και προσφέρονται όχι μόνο για να αρωματίσουμε φυσικά τον χώρο μας, αλλά και για να απολυμάνουμε τον αέρα του. Αντί να τα κάψουμε, τοποθετούμε μερικές σταγόνες σε πουγκιά από φυσικό υλικό ή τα διαλύουμε σε νερό και ψεκάζουμε το σπίτι.

ΜΕΡΟΣ Β’ – ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

– Δεν περιοριζόμαστε στο σκούπισμα

Μπορεί η ηλεκτρική σκούπα να είναι ιδιαίτερα σημαντική, όμως δεν είναι αρκετή. Οι τοίχοι, τα χαλιά και τα έπιπλα πρέπει επίσης να ξεσκονίζονται. Επίσης, δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε το φίλτρο της σκούπας ώστε να παραμένει αποτελεσματική. Επιπλέον, φροντίζουμε να αλλάζουμε σεντόνια μία φορά την εβδομάδα ώστε να μειώνουμε τα ακάρεα σκόνης και άλλα αλλεργιογόνα.

– Αντιμετωπίζουμε την υγρασία

Ο μύκητας της μούχλας απελευθερώνει στον αέρα μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται σπόρια και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας. Η μούχλα αναπτύσσεται σε σκοτεινά, υγρά μέρη, όπως το μπάνιο μας και το υπόγειο. Για να μειώσουμε, λοιπόν, την υγρασία και κατ’ επέκταση να αποτρέψουμε την εμφάνιση μούχλας στο σπίτι μας, η λύση είναι ο αφυγραντήρας, ο οποίος δεσμεύει την περιττή υγρασία και την περιορίζει σε επίπεδα κάτω του 60%. Παράλληλα, απομακρύνουμε τα χαλιά από τους χώρους του σπιτιού με πολλή υγρασία, όπως το μπάνιο, και φροντίζουμε οι πετσέτες να έχουν στεγνώσει πλήρως προτού τις ρίξουμε στον κάδο με τα άπλυτα.

– Καθαρίζουμε το κλιματιστικό

Τα φίλτρα του κλιματιστικού τείνουν να συσσωρεύουν σκόνη, μικρόβια και βακτηρίδια, τα οποία όταν εισπνέονται είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Δεν ξεχνάμε, λοιπόν, τον συχνό καθαρισμό των φίλτρων του κλιματιστικού, τον οποίο μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του εγχειριδίου της συσκευής.

– Κρατάμε τις βασικές προμήθειες σε ένα καλάθι

Φυλάσσουμε όλα τα καθαριστικά προϊόντα σε ένα καλάθι, ώστε να είναι έτοιμα για χρήση μόλις τα χρειαστούμε και να μπορούμε να τα μεταφέρουμε εύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο.

– Καθαρίζουμε σωστά τα κατοικίδιά μας

Οσοι έχουν κατοικίδιο είναι αρκετά πιθανό να βρίσκουν το τρίχωμά του παντού στο σπίτι. Ωστόσο, η πιτυρίδα των ζώων είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από το τρίχωμά τους, καθώς μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος ή να επιδεινώσει το άσθμα. Εάν έχουμε κατοικίδιο ζώο, φροντίζουμε να το καθαρίζουμε τακτικά, βουρτσίζοντάς το σε εξωτερικούς χώρους και παράλληλα σκουπίζουμε τα δάπεδά μας όσο πιο συχνά γίνεται.

Τα σημεία που ξεχνάμε να καθαρίσουμε…

  • Νεροχύτης: Το υγρό αυτό περιβάλλον είναι ιδανικό για τα βακτήρια από ωμά κρέατα και άλλα τρόφιμα. Γι’ αυτό πρέπει να απολυμαίνουμε τον νεροχύτη καθημερινά. Δεδομένου ότι το σφουγγαράκι της κουζίνας είναι αποδεδειγμένα το πιο βρώμικο αντικείμενο στο σπίτι, δεν ξεχνάμε να το στραγγίζουμε καλά, να το αφήνουμε να στεγνώσει και να το αλλάζουμε ανά δύο εβδομάδες.
  • Πλυντήριο ρούχων: Μπορεί να νομίζουμε ότι το πλυντήριο είναι από τα πιο καθαρά μέρη στο σπίτι μας, όμως τα βρώμικα ρούχα μπορεί να το γεμίσουν με μικροοργανισμούς που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην υγρασία και εύκολα μεταφέρονται σε επόμενες πλύσεις. Για να το διατηρούμε καθαρό, κάνουμε μία πλύση με ξίδι ή χλωρίνη σε τακτά διαστήματα.
  • Βιβλία: Η πνευματική μας τροφή, τα βιβλία, αποτελούν τροφή και για τα ακάρεα, ενώ προσφέρουν κατοικία σε σπόρια μούχλας και ένα είδος εντόμου που μοιάζει με ψείρα. Φροντίζουμε λοιπόν να καθαρίζουμε την επιφάνειά τους με την ηλεκτρική σκούπα.
  • Πληκτρολόγιο: Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή και το ποντίκι είναι γόνιμο έδαφος για μικρόβια, ειδικά αν τα χρησιμοποιούμε πολλά άτομα ή αν τρώμε ενώ δουλεύουμε. Τινάζουμε, λοιπόν, το πληκτρολόγιο συχνά ή χρησιμοποιούμε ένα ειδικό σπρέι καθαρισμού για την απομάκρυνση των σκουπιδιών. Στη συνέχεια το απολυμαίνουμε με ένα αντισηπτικό μαντιλάκι.
  • Μικρές επιφάνειες: Τα σημεία που αγγίζουμε συχνά, όπως τηλέφωνα, τηλεχειριστήρια, πόμολα, διακόπτες, χερούλια συγκεντρώνουν μικρόβια. Γι’ αυτό φροντίζουμε να τα καθαρίζουμε τακτικά με ένα πανάκι εμποτισμένο με ένα απολυμαντικό αιθέριο έλαιο, όπως το tea tree, η καλέντουλα και το κυπαρίσσι, ή με ένα αντισηπτικό μαντιλάκι.