Σίγουρα έχετε πολλά στο μυαλό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Το να διαχειρίζεστε τα συμπτώματά σας και παράλληλα να αλλάζετε σχεδόν ριζικά τον τρόπο ζωής σας, είναι κάτι το οποίο πολλές φορές αποδεικνύεται ιδιαίτερα απαιτητικό στην πράξη.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η ψυχική σας υγεία είναι επίσης σημαντική και σε αυτή τη φάση της ζωής σας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τη θέσετε ως προτεραιότητά σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε ακολουθώντας τα 10 παρακάτω tips.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Σε καθημερινή βάση οργανώστε έτσι το πρόγραμμά σας ώστε να μπορείτε να ξεκλέβετε λίγη ώρα αποκλειστικά για τον εαυτό σας. Κάντε ένα απολαυστικό μπάνιο, διαβάστε ένα βιβλίο ή χαλαρώστε ακούγοντας μουσική- ό,τι σας ευχαριστεί και λειτουργεί για εσάς.

Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή

Ακόμη κι αν μέχρι πρότινος δεν είχατε τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να το αλλάξετε αυτό, συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή σας θρεπτικές τροφές. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά σε αυτό το βήμα.

Να είστε ρεαλίστρια

Η περίοδος που διανύετε είναι μία ιδιαίτερη φάση της ζωής σας και πλέον η απόλυτη προτεραιότητά σας πρέπει να είστε εσείς και το μωρό που μεγαλώνει μέσα σας. Μη φοβηθείτε να πείτε «όχι» προκειμένου να διαφυλάξετε την ηρεμία σας. Οι αγαπημένοι σας άνθρωποι θα το σεβαστούν.

Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε

Όταν μοιράζεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με έναν άνθρωπο που εμπιστεύεστε και εκτιμάτε, θα νιώσετε ένα βάρος να φεύγει από πάνω σας. Σίγουρα ο άλλος άνθρωπος δεν μπορεί να έχει τη λύση σε όλους σας τους προβληματισμούς, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Και μόνο το γεγονός ότι θα εξωτερικεύσετε όσα νιώθετε, θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Ξεκουραστείτε

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ο οργανισμός σας δουλεύει… υπερωρίες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθάνεστε τύψεις που κουράζεστε ευκολότερα. Ακούστε το σώμα σας, κοιμηθείτε επαρκώς και ξεκουραστείτε όποτε το χρειάζεστε.

Ενημερωθείτε

Αν κάτι σας απασχολεί σχετικά με την εγκυμοσύνη σας, μη διστάσετε να μοιραστείτε την ανησυχία σας με τον γιατρό σας, καθώς εκείνος είναι ο μόνος που μπορεί να σας συμβουλεύσει σωστά.

Μην είστε αυστηρή με τον εαυτό σας

Μπορεί να νομίζετε ότι όλες οι γυναίκες πέρασαν φανταστικά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, όμως η πραγματικότητα είναι αρκετή διαφορετική. Μια ειλικρινής συνομιλία με μια φίλη σας που έχει γεννήσει θα σας κάνει να αντιληφθείτε ότι δεν είστε η μόνη εκεί έξω που αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Κινηθείτε

Αν σας το επιτρέπει η εγκυμοσύνη σας και ο γιατρός σας, προσπαθήστε να εντάξετε μια ήπια σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας, ώστε να αυξήσετε τις ενδορφίνες σας. Δεν είναι ανάγκη να γυμνάζεστε όπως συνηθίζατε, ακόμη και μισή ώρα περπατήματος είναι αρκετή για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Ζητήστε βοήθεια

Από τον σύντροφό σας, από τους φίλους σας, από τη μητέρα σας, κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη και πολύτιμη. Μην προσπαθείτε να τα βγάλετε πέρα μόνη σας από φόβο μήπως τους γίνετε βάρος. Τα κοντινά σας πρόσωπα είναι εκεί και για να σας βοηθούν όταν το έχετε ανάγκη.

Εστιάστε στο να απολαύσετε αυτήν τη μοναδική εμπειρία

Σε διάφορες φάσεις της ζωής μας, αφιερώνουμε τόσο πολύ χρόνο στο να σκεφτόμαστε τι θα μπορούσε να πάει στραβά που ξεχνάμε να ζήσουμε τη στιγμή. Όσο κλισέ κι αν σας ακούγεται αυτό, προσπαθήστε να απομακρύνετε τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σας και να επικεντρωθείτε στο γεγονός ότι μεγαλώνετε μια νέα ζωή μέσα σας.

*Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθετε ότι τα αρνητικά συναισθήματα και το άγχος σάς κατακλύζουν, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αναζητήστε τη βοήθεια ενός διαπιστευμένου ψυχοθεραπευτή.