Oταν ο χρόνος μας πιέζει, πολλές φορές το λεγόμενο «self care» – η φροντίδα του εαυτού μας σε απλά ελληνικά – μπορεί να μοιάζει με πολυτέλεια. Οι περισσότεροι από εμάς, λοιπόν, το αναβάλλουμε μέχρι την «κατάλληλη στιγμή» και τελικά δεν το κάνουμε ποτέ. Δυστυχώς όμως, ακόμη και αν φαινομενικά καταφέρνουμε να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας, επαγγελματικά και προσωπικά, αν παραμελούμε τον εαυτό μας για καιρό, διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο να καταρρεύσουμε.

Το self care δεν ταυτίζεται απαραίτητα με μια επίσκεψη σε spa ή μια βόλτα για ψώνια. Μερικές μικρές κινήσεις κάθε ημέρα (ή έστω κάθε εβδομάδα) αρκούν για να δείξουμε αγάπη στον εαυτό μας και να ανακτήσουμε τις πνευματικές και σωματικές δυνάμεις μας. Ετσι, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε και στους γύρω μας αυτά που χρειάζονται, αλλά και να επιδιώξουμε αποτελεσματικότερα τους προσωπικούς μας στόχους. Τα παρακάτω tips μπορούν να αποτελέσουν μια καλή αρχή.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κοιμηθήκατε 8 ώρες;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μένουμε ξύπνιοι τα βράδια. Αλλες φορές το άγχος μάς οδηγεί σε αϋπνίες, άλλοτε αφαιρούμε ώρες από τον ύπνο μας για να προλάβουμε να δούμε τους φίλους μας ή να τακτοποιήσουμε τις δουλειές μας. Ωστόσο, η απουσία ύπνου μπορεί να μας επηρεάσει σωματικά και ψυχολογικά, οδηγώντας ακόμη και σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αποφύγετε τα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν ζάχαρη ή καφεΐνη αμέσως πριν ξαπλώσετε, αφήστε τις οθόνες εκτός κρεβατοκάμαρας και προσπαθήστε να καταπολεμήσετε το στρες, για να χαρίσετε στον εαυτό σας περισσότερες και, κυρίως, πιο ποιοτικές ώρες ύπνου.

Αν δεν σας αρέσει το crossfit δεν είναι ανάγκη να το κάνετε

Η γυμναστική και η υγιεινή διατροφή έχουν τεράστια σημασία τόσο για το σώμα όσο και για τη διάθεσή μας. Ωστόσο, το γεγονός ότι μία μέθοδος ταιριάζει στους φίλους σας – ή απλώς έχει γίνει trend – δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλη και για εσάς. Αν δεν σας αρέσει το crossfit ίσως απολαύσετε μια προπόνηση pilates και αν μισείτε το σπανάκι μπορείτε να βάλετε στη σαλάτα σας ρόκα ή μαρούλι. Αν θέλετε να μείνετε πιστοί στο ραντεβού με τον εαυτό σας, είναι σημαντικό να ανακαλύψετε τις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις.

Σβήστε από τη λίστα σας εκείνη την υποχρέωση

Ξέρετε πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάμε. Ολοι μας έχουμε (τουλάχιστον) μία αγγαρεία που απαιτεί προσπάθεια και χρόνο ή απλώς είναι τρομερά βαρετή, με αποτέλεσμα να την αναβάλλουμε διαρκώς από τη μία μέρα για την επόμενη. Στο τέλος μπορεί να περάσουν ακόμη και μήνες, με την εκκρεμότητα να μένει διαρκώς στο περιθώριο της σκέψης μας και να μας δημιουργεί άγχος. Οσο πιο γρήγορα λοιπόν τη διεκπεραιώσουμε τόσο το καλύτερο για εμάς. Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά η ανακούφιση θα είναι πραγματικά μεγάλη.

Μην πάτε για καφέ με εκείνη τη φίλη από το σχολείο

Ενα από τα πιο δύσκολα πράγματα για πολλούς από εμάς, είναι να μάθουμε να λέμε όχι στους άλλους και να ακούμε τις δικές μας επιθυμίες. Πολλές φορές νιώθουμε υποχρεωμένοι να διαθέσουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας σε αγαπημένα πρόσωπα ή συναδέλφους που μας ζητούν βοήθεια, όταν όμως είμαστε ήδη κουρασμένοι ή αγχωμένοι αυτό μπορεί να μας εξαντλήσει ψυχολογικά. Εν τέλει, κανείς δεν πρόκειται να μας παρεξηγήσει αν κάποιες φορές επιλέξουμε να αρνηθούμε ευγενικά και να περάσουμε το απόγευμά μας δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες μας.

Μην ξεχνάτε τα επιτεύγματά σας

Πάντα υπάρχουν στόχοι που μένουν στην αναμονή, όμως αυτό δεν πρέπει να σας κάνει να παραβλέπετε ότι ήδη κάνετε πολλά. Μία φορά την εβδομάδα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τα όσα καταφέρατε τις προηγούμενες επτά ημέρες. Εκτός από τα πράγματα που σας απασχόλησαν έντονα, όπως εκείνο το deadline που καταφέρατε να προλάβετε, συμπεριλάβετε στη νοητική σας λίστα και τα απλά, όπως για παράδειγμα τις δουλειές του σπιτιού, αλλά και όσα σας φαίνονται αυτονόητα – ναι, μετράνε και οι συμβουλές που δώσατε στον φίλο σας που χωρίζει.

Αποσυνδεθείτε

Ενώ περιμένετε έναν φίλο σας για να πάτε για φαγητό, μπαίνετε για λίγο στο Facebook ή το Instagram και το οπτικό σας πεδίο γεμίζει με τιρκουάζ παραλίες και ηλιοβασιλέματα. Ξαφνικά, το ευχάριστο απόγευμά σας δεν μοιάζει και τόσο ξεχωριστό. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα social media για να μοιραστούν τα καλύτερα πράγματα που τους συμβαίνουν και η σύγκριση των πιο όμορφων στιγμών των άλλων με την καθημερινότητά μας μπορεί να γίνει ψυχοφθόρα. Κρατήστε κάποιες ώρες ή περιστάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων θα μένετε μακριά από τα διάφορα news feed, για να μη χάσετε την ικανότητα να απολαμβάνετε τις μικρές χαρές της ζωής.

Μάθετε κι άλλο μονοπάτι

Ερευνες έχουν δείξει ότι όταν εκθέτουμε τον εαυτό μας σε νέα ερεθίσματα, η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητά μας αυξάνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως ακριβώς και το σώμα μας, ο εγκέφαλός μας «γυμνάζεται» όταν του θέτουμε προκλήσεις. Και μπορεί να μην έχετε τον χρόνο να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι ή να μάθετε μια ξένη γλώσσα, στην πραγματικότητα όμως αρκεί μια αλλαγή σε ένα πράγμα που κάνετε κάθε μέρα κατά τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, επιλέγοντας απλώς μια εναλλακτική διαδρομή για να πάτε στο γραφείο, το περιβάλλον που βλέπετε μέχρι να φτάσετε στη δουλειά θα αλλάξει, με αποτέλεσμα να σας γεννηθούν διαφορετικές σκέψεις και συνειρμοί.