Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τον πρώτο επίσημο ορισμό για την μακροχρόνια covid-19, γνωστή και ως long covid.

Πώς ορίζεται το long covid

Η ιατρική κοινότητα γνωρίζει ότι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τον κορωνοϊό μέσα σε λίγες εβδομάδες, μερικοί ενδέχεται να παρουσιάσουν παρατεταμένα συμπτώματα για 4 ή περισσότερες εβδομάδες. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε επίσημος ορισμός για αυτήν την κατάσταση.

Με τους ειδικούς να αναφέρονται σε αυτό το φαινόμενο ως «πάθηση μετά την covid-19», στην έκθεσή τους αναφέρουν ότι το long covid «εμφανίζεται σε άτομα με ιστορικό πιθανής ή επιβεβαιωμένης μόλυνσης SARS-CoV-2, συνήθως 3 μήνες από την έναρξη του, με συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες και δεν μπορούν να εξηγηθούν με εναλλακτική διάγνωση».

Ο ορισμός αναφέρει περαιτέρω ότι τα κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, γνωστική δυσλειτουργία και πολλά άλλα που μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή λειτουργία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά την αρχική ανάρρωση ή και ως συνέχεια της αρχικής ασθένειας.

Μπορεί επίσης να αλλάξουν ή να το άτομο να υποτροπιάσει με την πάροδο του χρόνου ενώ σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, ο ορισμός αυτός μπορεί να διαφέρει για τα παιδιά.

Πώς μπορεί να σας επηρεάσει

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να επηρεάσει κάθε άτομο διαφορετικά. Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίζουν συνεχή συμπτώματα ή μπορεί να ακολουθήσουν πορεία ύφεσης και υποτροπής.

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν γνωστική δυσλειτουργία, κόπωση και δύσπνοια. Εξηγούν περαιτέρω ότι κατά τη διάρκεια οξείας ασθένειας, τείνουν να υπάρχουν τρεις ομάδες συμπτωμάτων:

  • Αναπνευστικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του βήχα, του φλέγματος και της δύσπνοιας.
  • Μυοσκελετικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στους μυς και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο και κόπωση.
  • Εντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, έμετος και διάρροια.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, όπως υπογραμμίζουν, είναι ότι δεν υπάρχει μόνο σωματική και ψυχική κόπωση, αλλά και επίμονα και επαναλαμβανόμενα προβλήματα που επηρεάζουν τους πνεύμονες, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και άλλα όργανα και ιστούς.

Πώς θα το αποφύγετε

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την μακροχρόνια covid-19 είναι η πρόληψη ενώ και ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης και ως εκ τούτου μειώνει τον συνολικό κίνδυνο στα άτομα να εμφανίσουν συμπτώματα μακροχρόνιας covid-19. Τα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, ο εντοπισμός επαφών και η απομόνωση του κρούσματος παραμένουν επίσης απαραίτητα.

Αυτά τα μέτρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για παιδιά κάτω των 11 ετών, που δεν εμβολιάζονται και μπορεί να αναπτύξουν μακροχρόνια συμπτώματα.