Υπάρχει ένας δημοφιλής, αλλά παραπλανητικός, διατροφικός μύθος ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ αναγκάζει τον οργανισμό μας να κάψει περισσότερες θερμίδες από όσες περιέχει το φρούτο. Ωστόσο, είναι απλώς ένας διαδεδομένος μύθος ότι το γκρέιπφρουτ είναι μια τροφή με αρνητικές θερμίδες· κανένα φαγητό δεν είναι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το γκρέιπφρουτ δεν μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε. Το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και φτωχό σε θερμίδες (μόλις 41 θερμίδες το μισό), εξακολουθεί να το καθιστά μια καλή προσθήκη σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Πώς ενισχύει το αδυνάτισμα;

Παρόλο που δεν υπάρχει λάθος στιγμή για να απολαύσετε αυτό το πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο (μισό γκρέιπφρουτ καλύπτει το 73% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού σε βιταμίνη C), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Food, η κατανάλωση μισού γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα μπορεί να είναι πιο ευεργετική για την απώλεια βάρους και λίπους. Για τη μελέτη των έξι εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα έχασαν περισσότερο βάρος, είδαν την κοιλιά τους να συρρικνώνεται και σημείωσαν βελτίωση στην αντίσταση στην ινσουλίνη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν γκρέιπφρουτ.

Μάλιστα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μια ένωση στο γκρέιπφρουτ, που ονομάζεται ναριγκίνη, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προωθήσει την απώλεια βάρους.

Πώς θα το εντάξετε στη διατροφή σας

Μπορείτε να απολαύσετε χυμό από γκρέιπφρουτ, να προσθέσετε μερικές φέτες στη σαλάτα σας ή να το χρησιμοποιήσετε όπως το λεμόνι για να αρωματίσετε το φαγητό σας. Αν πάλι έχετε λιγούρα για κάτι γλυκό, μπορείτε να ρίξετε λίγη καστανή ζάχαρη σε μισό γκρέιπφρουτ και να το απολαύσετε αντί για κάποια άλλη, πιο παχυντική διατροφική επιλογή.

Ξέρατε ότι…

Εκτός από ευεργετικό για τη σιλουέτα σας, το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετικό και για το συκώτι σας, χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση. Τα δύο βασικά αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται στο γκρέιπφρουτ είναι η ναριγκενίνη και η ναριγκίνη, οι οποίες έχει βρεθεί ότι προστατεύουν το συκώτι από τη φθορά. Η προστατευτική δράση του γκρέιπφρουτ είναι διπλή: Από τη μία μειώνει τις φλεγμονές και από την άλλη θωρακίζει τα κύτταρα.

Προσοχή!

Το γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, γι’ αυτό μην το εντάξετε στη διατροφή σας χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να αναγκάσει το σώμα σας να απορροφήσει διαφορετικά το φάρμακο και να αυξήσει τον κίνδυνο για παρενέργειες.