Είναι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, γνωστή και ως Όμικρον, χειρότερη από προηγούμενες παραλλαγές του; Οι ειδικοί παραμένουν αβέβαιοι μπροστά στην νέα απειλή.

Η παραλλαγή Όμικρον στο μικροσκόπιο

Μόλις πρόσφατα, οι ειδικοί παρατήρησαν την κυκλοφορία μιας νέας παραλλαγής του ιού, γνωστή και ως B.1.1.529. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για μια νέα παραλλαγή της covid-19, «που προκαλεί ανησυχία», κρίνοντας την λήψη έκτακτων μέτρων κομβική για την διαχείρισή της.

Η παραλλαγή φαίνεται πως έχει δεκάδες μεταλλάξεις, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι πιθανόν να διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων, να εξαπλώνεται γρήγορα μεταξύ των πληθυσμών αλλά και να οδηγεί σε πιο σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα, υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα για να καθοριστεί με ακρίβεια τι μπορεί και τι όχι η εν λόγω νέα παραλλαγή.

Πώς διαφέρει από άλλες μεταλλάξεις;

Τα πρώιμα ευρήματα για την Όμικρον, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, υποδηλώνουν ότι «μπορεί να είναι πιο μεταδοτική και να είναι πιο πιθανό να διαφεύγει των ανοσολογικών αποκρίσεων του οργανισμού, της ανοσίας δηλαδή που αποκτούμε είτε από τον εμβολιασμό είτε από την φυσική νόσηση».

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα εμβόλια εξακολουθούν να φαίνονται αποτελεσματικά ως προς την μείωση του κινδύνου σοβαρής νόσησης αλλά οι ενισχυτικές δόσεις μπορεί να χρειαστούν για να ανακόψουν πράγματι την πορεία της νέας παραλλαγής.