Κάθε διάστρεμμα πρέπει να αξιολογείται από ορθοπεδικό το συντομότερο δυνατό. Αυτός είναι ο κατάλληλος γιατρός για να σας πει αν ο τραυματισμός είναι επιπόλαιος ή πιο σοβαρός, οπότε μπορεί να χρειαστεί περίδεση, ακινησία, φυσικοθεραπεία ή και χειρουργείο.

Μέχρι όμως να σας δει γιατρός, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να απαλύνετε τον πόνο και να μειώσετε το πρήξιμο.

Τι είναι το διάστρεμμα

Το διάστρεμμα αφορά στον τραυματισμό των συνδέσμων. Οι σύνδεσμοι είναι σκληρές, ελαστικές «ταινίες» που συνδέουν το ένα οστό με το άλλο, συγκρατώντας τις αρθρώσεις στη θέση τους. Όταν ο αστράγαλος «γυρίζει» (αυτό μπορεί να συμβεί εύκολα όταν οι σύνδεσμοι έχουν χαλαρώσει) προκαλείται ρήξη των ινών του συνδέσμου. Ο σύνδεσμος μπορεί να έχει μερική ρήξη ή μπορεί να σχιστεί εντελώς.

Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος διαστρέμματος. Τα διαστρέμματα καρπού, γονάτου και αντίχειρα είναι επίσης κοινά και ειδικά ημέρες με πάγο ή ψιλόβροχο, που οι δρόμοι είναι ολισθηροί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην έχουμε πτώσεις και τραυματισμούς.

Οι τραυματισμένοι σύνδεσμοι συχνά διογκώνονται γρήγορα και είναι επώδυνοι. Γενικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος και το πρήξιμο, τόσο πιο σοβαρός είναι ο τραυματισμός. Για τα περισσότερα μικρά διαστρέμματα, πιθανότατα μπορείτε να ξεκινήσετε την αρχική θεραπεία τραυματισμών μόνοι σας.

Πρώτες βοήθειες για το διάστρεμμα αστραγάλου

Έλεγχος του πρηξίματος

Εάν ο αστράγαλός σας είναι επώδυνος και πρησμένος, αφαιρέστε αμέσως τα βραχιόλια ή τους δακτυλίους των ποδιών. Στη συνέχεια, δοκιμάστε τη μέθοδο «ΡΥΖΙ» για να απαλύνετε τα συμπτώματά σας. Το RICE σημαίνει «ξεκούραση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση». Έτσι δουλεύει:

  • Ξεκουράστε τον αστράγαλο (χρησιμοποιήστε πατερίτσες εάν χρειάζεται). Αλλά μην αποφεύγετε κάθε δραστηριότητα. Ακόμη και με διάστρεμμα αστραγάλου, μπορείτε συνήθως να εξασκήσετε άλλους μύες για να ελαχιστοποιήσετε την απορρύθμιση.
  • Παγώστε τον αστράγαλο για 20 έως 30 λεπτά, κάθε 2 έως 3 ώρες για τις πρώτες 48 ώρες, χρησιμοποιώντας μία παγοκύστη με gel ή βάζοντας παγάκια σε μια σακούλα και τοποθετώντας τα στον αστράγαλο πάνω από μία πετσέτα.
  • Συμπιέστε (τυλίξτε) τον αστράγαλο ελαφρά – όχι σφιχτά – με ελαστικό επίδεσμο ή με περιστραγαλίτιδα από neopern.
  • Για τις πρώτες 48 ώρες, τοποθετείτε τον αστράγαλο ψηλότερα από την καρδιά σας όποτε είστε ξαπλωμένοι

Πώς να τυλίξετε τον αστράγαλο

Βγάλτε τον ελαστικό επίδεσμο από τη συσκευασία και ξετυλίξτε τον. Τοποθετήστε ένα μικρό τμήμα του υφάσματος ακριβώς πίσω από τα δάχτυλα των ποδιών σας και αρχίστε να το τυλίγετε σε μια σπείρα προς την καρδιά σας. Κάθε στρώμα πρέπει να καλύπτει περίπου το μισό πλάτος από το προηγούμενο. Συνεχίστε να τυλίγετε γύρω από το πόδι, τη φτέρνα και τον αστράγαλο μέχρι να καλυφθεί κάθε κομμάτι του δέρματος – έως και αρκετά εκατοστά πάνω από τον τραυματισμό.

Εάν εξακολουθείτε να έχετε πόνο και πρήξιμο, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Μη δίνετε ασπιρίνη σε άτομα κάτω των 19 ετών.

Tip: Για να αποκατασταθεί η δύναμη και η σταθερότητα στο τραυματισμένο άκρο, πριν από την επιστροφή σε αθλητικές ή γυμναστικές δραστηριότητες, είναι απαραίτητο να κάνετε τις κατάλληλες ασκήσεις δύναμης και σταθερότητας τις οποίες μπορεί να σας παρέχει ένας φυσικοθεραπευτής.

Λάβετε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν:

  • Δεν μπορείτε να αντέξετε βάρος στο τραυματισμένο πόδι, αισθάνεστε την άρθρωση ασταθή ή μουδιασμένη ή δεν μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο σύνδεσμος είναι εντελώς σχισμένος. Στο δρόμο για τον γιατρό, εφαρμόστε πάγο.
  • Αναπτύσσετε ερυθρότητα ή κόκκινες ραβδώσεις που εξαπλώνονται από την τραυματισμένη περιοχή. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε μόλυνση.
  • Έχετε πόνο απευθείας πάνω από τα οστά μιας τραυματισμένης άρθρωσης.
  • Έχετε τραυματίσει ξανά μια περιοχή που έχει τραυματιστεί πολλές φορές στο παρελθόν.
  • Έχετε σοβαρό διάστρεμμα. Η ανεπαρκής ή καθυστερημένη θεραπεία μπορεί να συμβάλει σε μακροχρόνια αστάθεια της άρθρωσης ή σε χρόνιο πόνο.