Αυτοί οι μικροσκοπικοί μαύροι σπόροι είναι γεμάτοι με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που σας βοηθούν να παραμείνετε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια. Σε περίπτωση που δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ σπόρους τσία, σας δίνουμε μερικούς καλούς λόγους να τους βάλετε στη διατροφή σας.

*Καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα

Περίπου 30 γραμμάρια σπόρων τσία περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια φυτικών ινών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν να τρώνε περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα, ενώ οι άνδρες χρειάζονται περίπου 38 γραμμάρια. Οι σπόροι τσία μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σας σε φυτικές ίνες και κατ’ επέκταση να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα.

Tip: για να μειώσετε τις πιθανότητες να εμφανίσετε φούσκωμα, βυθίστε τους για δέκα λεπτά στο νερό προτού τους απολαύσετε.

*Ενισχύουν το αδυνάτισμα

Οι σπόροι τσία παίζουν διπλό ρόλο στο αδυνάτισμα, αφού έχουν υψηλή περιεκτικότητα όχι μόνο σε φυτικές ίνες αλλά και σε πρωτεΐνες. Τόσο οι φυτικές ίνες όσο και οι πρωτεΐνες είναι γνωστό ότι προάγουν το αίσθημα κορεσμού, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Και όταν αισθάνεστε χορτάτοι, αποφεύγετε το ανθυγιεινό τσιμπολόγημα, προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες και ενισχύετε την απώλεια βάρους.

*Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

Οι σπόροι τσία περιέχουν κυρίως διαλυτές ίνες, οι οποίες τους δίνουν την υφή που μοιάζει με τζελ μόλις απορροφήσουν νερό. Αυτός ο τύπος ινών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης (γνωστή ως LDL), γεγονός που θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στους σπόρους τσία μπορεί επίσης να έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τη φλεγμονή και προλαμβάνοντας τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

*Σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Οι σπόροι τσία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ένας ακόμη καλός λόγος λοιπόν να τους συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Πώς μπορείτε να απολαύσετε τους σπόρους chia

-Ωμούς

  • Ρίξτε 1-2 κουταλιές στο γιαούρτι ή στο γάλα σας μαζί με άλλα δημητριακά ή σε ένα κυπελλάκι με τυρί κότατζ
  • Πασπαλίστε τους πάνω από οποιαδήποτε σαλάτα

-Μαγειρεμένους

  • Κάντε τους αλεύρι, χτυπώντας τους στο μπλέντερ
  • Χρησιμοποιήστε τους στην παρασκευή ψωμιού ή μπισκότων
  • Προσθέστε τους στα καθημερινά σας πιάτα, σε οποιοδήποτε φαγητό κατσαρόλας

-Σε ροφήματα

  • Ρίξτε 1-2 κουταλιές σε μπολ με νερό, αφήστε τους για 10 λεπτά και έπειτα βάλτε τους σε οποιοδήποτε smoothie
  • Μπορείτε να ρίξετε 1 κουταλιά σε 250 ml οποιουδήποτε ζεστού ροφήματος και να τους αφήσετε για λίγα λεπτά μέχρι να διαλυθούν