Εάν αναρωτιέστε πόσες ώρες ύπνου είναι ιδανικές για την βέλτιστη υγεία, ευεξία και συγκέντρωση στην καθημερινότητά σας, οι ερευνητές από το University of Cambridge και Fudan University έχουν την απάντηση. Για τα άτομα στην μέση και την μεγαλύτερη ακόμα ηλικία, οι επτά ώρες φαίνεται να είναι ιδανικές για την γνωστική απόδοση και την ψυχική υγεία.

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση της γνωστικής λειτουργίας και στη διατήρηση της καλής ψυχολογικής υγείας. Βοηθά επίσης να διατηρείται υγιής ο εγκέφαλος απομακρύνοντας τα απόβλητα. Καθώς μεγαλώνουμε, βλέπουμε συχνά αλλαγές στα πρότυπα ύπνου μας, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας να κοιμηθούμε χωρίς διακοπές, καθώς και μειωμένη ποσότητα και ποιότητα ύπνου. Θεωρείται ότι αυτές οι διαταραχές ύπνου μπορεί να συμβάλλουν στη γνωστική έκπτωση και τις ψυχιατρικές διαταραχές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι 7 ώρες ύπνου είναι αρκετές

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Aging, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 500.000 ενήλικες ηλικίας 38-73 ετών από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τα πρότυπα ύπνου τους, την ψυχική τους υγεία και ευεξία και έλαβαν μέρος σε μια σειρά γνωστικών τεστ.

Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, η ομάδα διαπίστωσε ότι τόσο η ανεπαρκής όσο και η υπερβολική διάρκεια ύπνου συσχετίστηκαν με μειωμένη γνωστική απόδοση, όπως η ταχύτητα επεξεργασίας, η οπτική προσοχή, η μνήμη και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Οι επτά ώρες ύπνου τη νύχτα ήταν η βέλτιστη ποσότητα για γνωστικές επιδόσεις, αλλά και για καλή ψυχική υγεία, με τα άτομα να παρουσιάζουν περισσότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και χειρότερη γενική ευημερία εάν ανέφεραν ότι κοιμούνται για μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια.

Πώς μας επηρεάζει ο ανεπαρκής ύπνος

Οι ερευνητές λένε ότι ένας πιθανός λόγος για τη συσχέτιση μεταξύ του ανεπαρκούς ύπνου και της γνωστικής έκπτωσης μπορεί να οφείλεται στη διακοπή του ύπνου βραδέων κυμάτων του «βαθύ» ύπνου.

Η διαταραχή σε αυτόν τον τύπο ύπνου έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται στενά με την εδραίωση της μνήμης καθώς και με τη συσσώρευση αμυλοειδούς, μια βασική πρωτεΐνη που, όταν  δεν αναδιπλώνεται σωστά, μπορεί να προκαλέσει «μπερδέματα» στον εγκέφαλο, χαρακτηριστικό ορισμένων μορφών άνοιας. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του εγκεφάλου να απαλλάσσεται από τις τοξίνες.