Το ξεκίνημα μιας νέας εργάσιμης εβδομάδας σας κάνει πάντα να νιώθετε άγχος, στρες, ίσως ακόμη και λίγο λυπημένοι; Εάν η απάντησή σας σε αυτήν την ερώτηση είναι «ναι», μπορεί να υποφέρετε από Monday Blues. Αυτή η κατάσταση του μυαλού είναι πολύ κοινή – εκδηλώνεται σε όλες τις ηλικίες και επαγγελματικούς τομείς.

Έρευνα από το University College του Λονδίνου δείχνει ότι και μόνο η σκέψη της επιστροφής στο γραφείο αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης -γνωστής και ως ορμόνης τους στρες- η οποία μπορεί να προκαλέσει κόπωση και ένταση.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς μπορείτε να νικήσετε τα Morning Blues και να ξεκινήσετε την εβδομάδα σας με καλή διάθεση:

#1 Ξεκινήστε την προετοιμασία για τη Δευτέρα, την Παρασκευή

Εάν η επιστροφή στη δουλειά τη Δευτέρα είναι πολύ δύσκολη, όσο περισσότερη πίεση αισθάνεστε τόσο πιο δύσκολη θα είναι. Προσπαθήστε να απαλλάξετε τη Δευτέρα σας από μερικές από τις πιο βαριές ευθύνες που μπορεί να έχετε, αφιερώνοντας λίγο χρόνο την Παρασκευή, προγραμματίζοντας και φροντίζοντας τις. Όσο πιο ελαφριά νιώθετε πως είναι η Δευτέρα για εσάς, τόσο πιο εύκολη θα είναι η έναρξη της εργάσιμης εβδομάδας.

Tip: Εάν έχετε να προγραμματίσετε συναντήσεις, προγραμματίστε τις για άλλες ημέρες της εβδομάδας, όχι για τις Δευτέρες.

#2 Μην εστιάζετε πολύ το Σαββατοκύριακο

Εάν σχεδιάζετε όλα όσα απολαμβάνετε να κάνετε για το Σαββατοκύριακο, η εβδομάδα θα μοιάζει σαν μια κόλαση που πρέπει να περάσετε για να μπορέσετε να περάσετε τον χρόνο που σας αξίζει. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι ουσιαστικά περνάτε με αγωνία και άγχος όλη σας τη ζωή, ανυπομονώντας για ένα Σάββατο.

Tip: Προσπαθήστε να έχετε μια πιο ισορροπημένη ρουτίνα: προγραμματίστε κάτι διασκεδαστικό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως μια βραδιά ταινίας με φίλους, μαθήματα χορού, ένα ρομαντικό δείπνο.

#3 Κάντε μια λίστα με τα πράγματα που σας ενθουσιάζουν με τη δουλειά

Οι διαθέσεις μας είναι συχνά θέμα προοπτικής. Μπορούμε να κοιτάμε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Ένα πράγμα που μπορεί να σας βοηθήσει να νικήσετε τα Monday Blues είναι να σταματήσετε τις σκοτεινές σκέψεις.

Tip: Πριν έρθει η Δευτέρα, κάντε μια λίστα με πράγματα που ανυπομονείτε να κάνετε στη δουλειά την επόμενη εβδομάδα. Εάν δεν μπορείτε να σκεφτείτε τουλάχιστον τρία πράγματα, αυτό είναι σημάδι ότι θα πρέπει να σκεφτείτε να κάνετε ορισμένες αλλαγές. Αλλά αν μπορείτε να σκεφτείτε κάποια καλά πράγματα, αυτό μπορεί να σας κάνει να έχετε καλή διάθεση και να σας βοηθήσει να εκτιμήσετε αυτό που έχετε.

#4 Προσπαθήστε να διασκεδάσετε στη δουλειά

Φέρτε ντόνατς για τους συναδέλφους σας, μοιραστείτε αστείες ιστορίες για το Σαββατοκύριακο σας, κάντε ωραία σχέδια για το μεσημεριανό γεύμα. Πιθανότατα, οι συνάδελφοί σας είναι στο ίδιο «σκάφος» με εσάς. Αν προσπαθήσετε να διασκεδάσετε μαζί τους, αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση σε όλους και να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε αυτό που θα μπορούσε να ήταν μια ζοφερή μέρα, σε μια ευχάριστη.u

#5 Χαλαρώστε και κοιμηθείτε αρκετά

Το Σαββατοκύριακο σας πρέπει να είναι ιερό. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε να ελέγχετε τα email εργασίας ή τον τηλεφωνητή το Σαββατοκύριακο. Εάν δεν αφήσετε τα προβλήματα της δουλειάς εκεί όπου ανήκουν, δηλαδή στο γραφείο, θα είστε πολύ πιο απογοητευμένοι τη Δευτέρα, γιατί θα νιώσετε ότι δεν είχατε ποτέ καν ένα Σαββατοκύριακο.

Tip: Πηγαίνετε για ύπνο λίγο νωρίς το βράδυ της Κυριακής για να μην αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι το επόμενο πρωί. Το να έχετε λίγο περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας το πρωί θα σας βοηθήσει να νιώσετε ότι έχετε τον έλεγχο και να είστε ήρεμοι. Το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να κάνετε δραστηριότητες για να χαλαρώσετε και να κοιμάστε αρκετά.