Εάν ο αεραγωγός σας όταν κοιμάστε δεν είναι τελείως ανοιχτός, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό – που είναι ο ήχος των ιστών σας που δονούνται καθώς αναπνέετε.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα του ροχαλητού είναι να βρείτε και να αντιμετωπίσετε την αιτία του. Οι συνήθεις αιτίες είναι λίπος στην κοιλιά, στραβό διάφραγμα, υπερμεγέθεις αμυγδαλές, ρινικοί πολύποδες, άπνοια. Εάν, ωστόσο, οι εν λόγω ιατρικές καταστάσεις έχουν αποκλειστεί, πρέπει να αναζητήσετε αλλού την αιτία.

Γνωρίζατε ότι το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται και σε κάτι πιο απλό;

Δείτε 5+1 αιτίες που δεν γνωρίζατε ότι προκαλούν ροχαλητό:

#1 Κατανάλωση αλκοόλ

Εάν πίνετε αλκοόλ αργά το απόγευμα, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας και να σας προκαλέσει ροχαλητό. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ είναι χαλαρωτικό και χαλαρώνει τους μύες στον λαιμό σας. Όταν κοιμάστε, οι χαλαροί μύες μπορεί να εμποδίσουν τον αεραγωγό και να σας κάνουν να ροχαλίζετε. Το αλκοόλ διαταράσσει επίσης τον κύκλο του ύπνου σας. Συνολικά, η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι καλή για την ποιότητα του ύπνου σας.

Tip: Δώστε προσοχή στο αν ροχαλίζετε, ή όχι, τα βράδια που πίνετε αλκοόλ. Αν παρατηρήσετε ότι ροχαλίζετε μόνο όταν πίνετε, η διακοπή του ποτού μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από το ροχαλητό.

#2 Θέση ύπνου

Η θέση στην οποία κοιμάστε μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στην ποιότητα του ύπνου σας και στο αν ροχαλίζετε ή όχι. Για παράδειγμα, όταν κοιμάστε ανάσκελα, η βαρύτητα αναγκάζει τους μαλακούς ιστούς στο λαιμό να πέφτουν πίσω και να εμποδίζουν τον αεραγωγό σας. Η απλή αλλαγή της θέσης ύπνου από την πλάτη στο πλάι, μπορεί να σας εμποδίσει να ροχαλίσετε.

Tip: Για να συνηθίσετε να κοιμάστε στο πλάι, κολλήστε μια μπάλα του τένις στο πίσω μέρος του πουκαμίσου σας. Εάν γυρίσετε στην πλάτη σας τη νύχτα, το μπαλάκι του τένις θα σας κάνει να αισθανθείτε άβολα και στη συνέχεια θα σας κάνει να γυρίσετε πάλι στο πλάι. Τελικά, θα εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να παραμένει στο πλάι.

#3 Εγκυμοσύνη

Σχεδόν το 30% των εγκύων αρχίζουν να ροχαλίζουν στο τελευταίο τρίμηνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μήτρα που μεγαλώνει πιέζει το διάφραγμά σας. Φυσιολογικά, μετά τον τοκετό το ροχαλητό πρέπει να σταματήσει.

#4 Ανατομία

Η ανατομία σας, συμπεριλαμβανομένης της γνάθου, του λαιμού, του αυχένα ή της γλώσσας σας μπορεί να είναι η αιτία του ροχαλητού σας. Ένας χαμηλός και παχύς ουρανίσκος μπορεί να προκαλέσει στένωση των αεραγωγών σας. Η γλώσσα σας μπορεί επίσης να μην ακουμπάει στη σωστή θέση. Η θεραπεία με συσκευές από το στόμα μπορεί συχνά να βοηθήσει στην επίλυση του ροχαλητού ως αποτέλεσμα της ανατομίας του στόματος.

#5 Ηλικία

Οι συνήθειες ύπνου μπορούν να αλλάξουν με την ηλικία. Ο ύπνος μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και μπορεί να μην σας ξεκουράζει τόσο πολύ όσο μεγαλώνετε. Η γήρανση μπορεί επίσης να σας κάνει να ροχαλίζετε επειδή οι μύες της γλώσσας και του λαιμού σας αρχίζουν να χαλαρώνουν περισσότερο με την ηλικία. Καθώς χαλαρώνουν, προκαλούν ήπια απόφραξη στον αεραγωγό σας και σας προκαλούν να ροχαλίζετε.

#6 Φάρμακα

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως τα μυοχαλαρωτικά μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των μυών του λαιμού σας, κάτι που θα οδηγήσει σε ροχαλητό.

Tip: Σημειώστε αν ροχαλίζετε ή όχι όταν παίρνετε μυοχαλαρωτικά. Εάν ροχαλίζετε όταν τα παίρνετε, τότε ξέρετε ότι δεν πρέπει να τα πάρετε εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.