Μια τουνίκ, ένα φόρεμα, μια πουκάμισα ή μια μπλούζα από λινό είναι η απόλυτη καθημερινή πολυτέλεια τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, ο λόγος που αγαπάμε να φοράμε τα λινά ρούχα δεν είναι μόνο λόγω της φυσικής διαχρονικής τους ομορφιάς, καθώς το λινό έχει μια σειρά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα υφάσματα όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός – όπως δηλαδή είναι πλέον το ελληνικό καλοκαίρι.

 

Γιατί τα λινά ρούχα είναι η καλύτερη επιλογή στον ζεστό και υγρό καιρό;

#1 Τα λινά ρούχα είναι ανθεκτικά – πραγματικά ανθεκτικά

Πώς μπορεί κάποιος να ανταγωνιστεί την ισχυρότερη φυσική ίνα στον κόσμο; Θα ήταν σαν να ανταγωνίζεστε με τους πνεύμονές σας για αέρα – η φύση θα έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.

Το λινό είναι φυσικά πιο παχύ και έως και 30% πιο δυνατό από το βαμβάκι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ίνες λινού είναι μακρύτερες από αυτές του βαμβακιού και το μήκος της ίνας συμβάλλει άμεσα στην αντοχή του νήματος, γεγονός το καθιστά ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό ύφασμα.

Επιλέγοντας λινά ρούχα για ταξίδια δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για απροσδόκητα σκισίματα. Τα λινά είναι επίσης πολύ σταθερά και δεν θα χάσουν το σχήμα τους μετά το πλύσιμο – τι χειρότερο από το να βγάλεις ένα φόρεμα ή ένα μπλουζάκι από το πλυντήριο για να το βρεις ξεχειλωμένο; Αν μη τι άλλο, τα λινά θα γίνονται πιο μαλακά μετά από κάθε πλύση.

#2 Το λινό «αναπνέει» και είναι εξαιρετικά απορροφητικό

Ταξίδι το καλοκαίρι συνήθως σημαίνει ταξίδι στη ζέστη. Είτε πρόκειται για νησιά είτε για πόλεις, ο καιρός γίνεται ζεστός και υγρός και το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ρούχα που συμβάλλουν στον ήδη ενοχλητικό ιδρώτα.

Οι ίνες λινού είναι κούφιες – και φαίνονται πολύ δροσερές στο μικροσκόπιο – αλλά το πιο σημαντικό, επιτρέπουν περισσότερη ροή αέρα, ώστε το σώμα σας να αναπνέει και να ιδρώνει λιγότερο. Η θερμοκρασία του δέρματος όσων φορούσαν λινά ρούχα σε ζεστό καιρό μετρήθηκε ότι ήταν 3-4°C χαμηλότερη από εκείνων που φορούσαν άλλα υλικά.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του λινού είναι η ικανότητά του να απομακρύνει την υγρασία. Το ύφασμα είναι πολύ απορροφητικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ρούχα σας θα καλύπτονται από υγρούς λεκέδες από ιδρώτα. Αντίθετα, το λινό απορροφά και απελευθερώνει γρήγορα την υγρασία, κάτι που το καθιστά την τέλεια επιλογή για καλοκαιρινά φορέματα, παντελόνια, πουκάμισα, ακόμη και πετσέτες θαλάσσης.

#3 Το λινό είναι ελαφρύ και ευέλικτο

Δεν είναι εύκολο να μην γεμίζεις υπερβολικά τη βαλίτσα των διακοπών όταν χρειάζεσαι κάτι για κάθε περίσταση: παραλία, πεζοπορία, δείπνο σε εστιατόριο… Εδώ μπαίνουν τα λινά ρούχα.

Λόγω του τύπου ινών και του τρόπου ύφανσής τους, τα ρούχα από λινό καταλήγουν να είναι ελαφριά και δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο όταν διπλώνονται. Χαρακτηριστικά, ένα φόρεμα από 100% ρεγιόν ζυγίζει 245 γραμμάρια, ενώ ένα λινό φόρεμα ίδιου μεγέθους ζυγίζει μόνο 180.

Επιπλέον, τα λινά ρούχα μπορεί να φαίνονται τόσο casual όσο και κομψά, ανάλογα με τα αξεσουάρ. Μπορείτε εύκολα να φορέσετε ένα λινό φόρεμα στην παραλία με ίσιες εσπαντρίγιες και στη συνέχεια να συνδυάσετε το ίδιο φόρεμα με ψηλοτάκουνες πλατφόρμες και κοσμήματα, για μια πιο σοφιστικέ εμφάνιση. Γιατί να πακετάρετε πολλά ρούχα όταν μερικά λινά είδη μπορούν να σας καλύψουν σε όλο το ταξίδι;

Τι γίνεται όμως με τις ζάρες;

Έχουμε ακούσει τόσους πολλούς ανθρώπους να λένε ότι θα ήθελαν να φορούν λινό, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πόσο ζαρώνει. Λοιπόν, αν το στυλ σας ζητάει πουκάμισα και παντελόνια με λείανση, τότε τα λινά δεν είναι για εσάς. Ωστόσο, ζούμε σε μια εποχή που η υπεράσπιση της φυσικής ομορφιάς και το να αγκαλιάζετε τις ατέλειές σας είναι η απόλυτη τάση – οπότε γιατί να μην ντυθείτε με ρούχα που είναι τόσο φυσικά και αβίαστα όσο τα λινά;

Χρειάζεται να τα συνηθίσετε, αλλά τα τσαλακωμένα* λινά ρούχα είναι πραγματικά πιο άνετα απ’ οποιοδήποτε άλλο καλοκαιρινό ύφασμα. Οι ζάρες υποδηλώνουν επίσης την ποιότητα και την καθαρότητα του υφάσματος – όσο πιο ζαρωμένο, τόσο το καλύτερο.

*Σημειώστε ότι όταν λέμε ζάρες, δεν εννοούμε τις πτυχές που εμφανίζονται μετά το δίπλωμα των ρούχων σας – μπορούν να αφαιρεθούν με το σιδέρωμα, αλλά η φυσικά τσαλακωμένη υφή του λινού θα παραμείνει πάντα.