Είτε πρόκειται για πίτσα, για παγωτό ή για μπριζόλα, ο εγκέφαλος διαθέτει μια ομάδα εξειδικευμένων νευρώνων που αντιδρούν όταν βλέπετε εικόνες φαγητού, αναφέρουν ερευνητές του MIT.

Φάτε μάτια ψάρια…

Συνολικά 10.000 εικόνες λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου εξετάστηκαν για τη μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology.

Εντοπίστηκαν έτσι στον οπτικό φλοιό τέσσερις ήδη γνωστές ομάδες νευρώνων που ανταποκρίνονται σε πρόσωπα, τοποθεσίες, σώματα και λέξεις, καθώς επίσης μια πέμπτη, άγνωστη έως τώρα ομάδα που αντιδρά επιλεκτικά σε εικόνες φαγητού.

«Αρχικά προβληματιστήκαμε επειδή το φαγητό δεν είναι μια οπτικά ομοιογενής κατηγορία. Πράγματα όπως τα μήλα και τα ζυμαρικά είναι πολύ ανόμοια, παρόλα αυτά βρήκαμε έναν πληθυσμό νευρώνων που ανταποκρίνεται παρόμοια στα πιο διαφορετικά είδη φαγητού», ανέφερε η δρ Μινάξι Κόσλα, συνεπικεφαλής της μελέτης.

Μελλοντικές έρευνες μένει να διερευνήσουν κατά πόσο οι εγκεφαλικές αντιδράσεις διαφέρουν ανάλογα με τις διατροφικές προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου.

Ήδη, με βάση τις πρώτες ενδείξεις, ο εγκέφαλος πολλών ανθρώπων αντιδρά ελαφρώς περισσότερο σε μαγειρεμένα φαγητά από ό,τι στα φρούτα.

Για άλλους κοκκινιστό, για άλλους φράουλες…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ