Απαλλαγμένο από τοξίνες και άλλες βλαβερές για τον άνθρωπο ουσίες, vegan, πλήρως βιοδιασπώμενο και, φυσικά, οικονομικό: Το σαπούνι ελαιολάδου, το απορρυπαντικό των γιαγιάδων μας, κάνει δυναμικό come back και μας εντυπωσιάζει με τις πολλαπλές χρήσεις του στο νοικοκυριό και… όχι μόνο.

#1 Απορρυπαντικό πιάτων

Για να πλύνετε τα βρώμικα πιάτα σας με σαπούνι ελαιολάδου, μπορείτε να φτιάξετε ένα υγρό απορρυπαντικού τρίβοντας λίγο από το σαπούνι κι ανακατεύοντας τα flakes με ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να τρίψετε ένα υγρό σφουγγάρι απευθείας στη ράβδο σαπουνιού και μετά στα πιάτα σας. Εάν χρησιμοποιείτε τη συμπαγή ράβδο, αφήστε την να στεγνώσει σε μια σαπουνοθήκη μεταξύ των χρήσεων για να διαρκέσει ακόμα περισσότερο.

#2 Καθαριστικό δαπέδων

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σαπούνι ελαιολάδου για να καθαρίσετε όλους τους τύπους επιφανειών. Φτιάξτε το δικό σας φιλικό προς το περιβάλλον διάλυμα καθαρισμού αναμειγνύοντας ρινίσματα σαπουνιού με ζεστό νερό κι εφαρμόστε το σε επιφάνειες. Ή απλά τρίψτε ένα βρεγμένο πανί πάνω στο σαπούνι και μετά στην επιφάνεια ή το δάπεδο που καθαρίζετε. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολο.

#3 Απορρυπαντικό ρούχων

Πιθανώς μία από τις αγαπημένες μας χρήσεις: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σαπούνι ελαιολάδου για να δημιουργήσετε το δικό σας απορρυπαντικό πλυντηρίου. Για να φτιάξετε αυτό το υγρό χρησιμοποιήστε την ακόλουθη συνταγή:

Συστατικά

1 φλιτζάνι / 60g τριμμένο σαπούνι

2 λίτρα Νερό

¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα (ως αποσκληρυντικό νερού)*

¼ φλιτζάνι ξίδι από λευκό κρασί (ως μαλακτικό)*

*προαιρετικά

Μέθοδος

  • Λιώστε τα τρίμματα σαπουνιού σε βραστό νερό
  • Μόλις λιώσει, αφήστε το να κρυώσει πριν ανακατέψετε με τη μαγειρική σόδα και το ξύδι
  • Χρησιμοποιήστε το ως κανονικό απορρυπαντικό ρούχων

Χρησιμοποιήστε την ίδια συνταγή όπως παραπάνω για να πλύνετε στο χέρι μάλλινα ρούχα ή/και δερμάτινα είδη.

Το σαπούνι ελαιολάδου έχει συσταθεί ακόμη και ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αφαίρεση της μυρωδιάς του χλωρίου. Απλώς μουλιάστε το μαγιό σας όλη τη νύχτα σε έναν κουβά με τρίμματα σαπουνιού αναμεμειγμένο με ζεστό νερό και το πρωί ξεπλύνετε – απλό.

#4 Καθαρίστε το σίδερο

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς να καθαρίσετε το σίδερο σας και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του; Απλώς σκουπίστε λίγο από το σαπούνι ελαιολάδου σε μια ελαφρώς ζεστή σιδερένια επιφάνεια και μετά σιδερώστε πάνω από ένα καθαρό σεντόνι. Αυτό θα καθαρίσει το σίδερο από τις λιωμένες ίνες και θα έχει ως αποτέλεσμα υπέροχα κολαρισμένα ρούχα, χωρίς τσάκιση.

#5 Λαμπερά κοσμήματα

Μια άλλη αγαπημένη μας χρήση για το σαπούνι ελαιολάδου είναι ο καθαρισμός ασημένιων κοσμημάτων. Απλώς μουλιάστε τα κοσμήματα σε ένα μείγμα από τρίμματα σαπουνιού με ζεστό νερό για περίπου 10-15 λεπτά. Μόλις μουλιάσουν, μπορείτε να τρίψετε τα κοσμήματα και να τα ξεπλύνετε κάτω από τη βρύση. Δεν θα πιστεύετε πόσο καθαρά και λαμπερά τα κάνει!

#6 Εντομοκτόνο

Το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την προστασία των φυτών σας από τα έντομα. Απλά φροντίστε να δοκιμάζετε πάντα ένα μικρό μέρος του μείγματος στα φύλλα του φυτού, πριν εφαρμόσετε το υπόλοιπο. Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή για έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να βοηθήσετε τα φυτά σας.

Συστατικά

150 γραμμάρια τριμμένο σαπούνι Μασσαλίας

1 λίτρο βραστό νερό

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Μέθοδος

Ανακατέψτε μαζί και voila! Είναι έτοιμο για χρήση. Απλώς ψεκάστε το διάλυμα στα φυτά σας.

Σαπούνι ελαιολάδου και στην προσωπική υγιεινή

*Καθαρίστε τον εαυτό σας

Καθώς το σαπούνι ελαιολάδου είναι γεμάτο με φυσικά φυτικά έλαια, είναι επίσης πολύ ήπιο με το δέρμα σας. Είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα καλό για όσους έχουν έκζεμα ή ευαίσθητο δέρμα. Μπορείτε να κάνετε αφρό απευθείας στο σώμα σας για να πλυθείτε. Εκτός από τη θρέψη του δέρματός σας, τα έλαια του σαπουνιού αυτού είναι εξαιρετικά και για τα μαλλιά σας. Για να εφαρμόσετε, απλώς χρησιμοποιήστε το σαπούνι όπως θα κάνατε με ένα κανονικό σαμπουάν.

*Σαμπουάν για κατοικίδια

Μάλιστα, το σαπούνι ελαιολάδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ζώα. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ειδικό σαμπουάν, καθώς η πλάκα σαπουνιού είναι απαλή και δεν ερεθίζει το δέρμα του κατοικίδιου σας. Για να πλύνετε τον σκύλο ή τη γάτα σας, τρίψτε απαλά τη βρεγμένη ράβδο απευθείας στη γούνα τους και ξεπλύνετε καλά για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα μείνουν υπολείμματα. Το τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου σας θα είναι αστραφτερά καθαρό και λαμπερό.