Εάν έχετε έκζεμα (ή ατοπική δερματίτιδα), το πιθανότερο είναι κάθε χειμώνα να ταλαιπωρείστε από εξάρσεις. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι.  Αποφύγετε τις κοινές «παγίδες» της χειμερινής περιόδου και ίσως διαπιστώσετε ότι η ξηρότητα, η ερυθρότητα και ο κνησμός είναι λιγότερο σημαντικά φέτος.

Δείτε τι μπορεί να προκαλέσει την έξαρση του εκζέματός σας:

Αφυδάτωση

Όταν κρυώνουν, οι περισσότεροι άνθρωποι μειώνουν την ποσότητα νερού που καταναλώνουν, με αποτέλεσμα το δέρμα να αφυδατώνεται και να ευαισθητοποιείται. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την πρόσληψη νερού σταθερή καθ’ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ αν παρατηρήσετε ασυνήθιστη ξηρότητα αυξήστε κι άλλο την πρόσληψη νερού.

Λάθος σαπούνι

Το συχνό πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι αφυδατώνει τα χέρια σας. Αποφύγετε τα καθαριστικά χεριών με λαυρυλοθειικό νάτριο, το οποίο αφαιρεί τα φυσικά έλαια του δέρματος και προτιμήστε ένα απαλό σαπούνι με ενυδατική κρέμα για να ενυδατώσετε το δέρμα σας. Χρησιμοποιήστε με μέτρο τα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα, καθώς είναι επίσης εξαιρετικά ερεθιστικά.

Λάθος ενυδατική κρέμα

Η λοσιόν με το λαχταριστό άρωμα μπισκότων μπορεί να φαίνεται πολυτελής, αλλά δεν κάνει καλό στο δέρμα σας. Για να αποφύγετε τις εξάρσεις, προτιμήστε μία κρέμα «χωρίς άρωμα». Αναζητείστε ένα προϊόν με πλούσια υφή, που θα έχει  υαλουρονικό οξύ και ceramides.

Γλύψιμο χειλιών

Το σάλιο μπορεί να λειτουργήσει ως ήπιο ερεθιστικό και να προάγει τον ερεθισμό στα σκασμένα χείλη. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αυτή την κίνηση ασυνείδητα, όταν έχει κρύο και αέρα. Προτιμήστε ένα βάλσαμο χειλιών, το οποίο όχι μόνο θα θεραπεύσει τον ερεθισμό αλλά θα λειτουργήσει και ως εμπόδιο για να μην γλύφετε τα χείλη σας. Προτιμήστε ένα βάλσαμο πλούσιας υφής, χωρίς άρωμα.

Μάλλινα ρούχα

Το μάλλινα ρούχα μπορεί να γρατζουνίσουν το δέρμα σας, προκαλώντας ερεθισμό και ευαισθησία. Το ίδιο ισχύει για το κασμίρι, την ανκορά και τη βισκόζη. Μείνετε  μακριά από προβληματικά υφάσματα ή, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, φορέστε τα πάνω από ένα μακρυμάνικο βαμβακερό μπλουζάκι, ώστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα σας.

Μη χρήση γαντιών

Η έκθεση των χεριών σας σε κρύο, ξηρό αέρα είναι «συνταγή» για σκασμένο δέρμα με φαγούρα, καθώς και πιθανές λοιμώξεις. Αποφύγετε όμως τα μάλλινα γάντια ή τα γάντια που θα μπορούσαν να ερεθίσουν το δέρμα σας. Ή αν προτιμάτε το μαλλί για ζεστασιά, δοκιμάστε να φορέσετε ένα λεπτό ζευγάρι μεταξωτά γάντια από μέσα.

Παχιά κουβέρτα

Μια πολύ ζεστή κουβέρτα θα σας προσφέρει καταφύγιο ένα κρύο βράδυ, αλλά σταδιακά θα σας κάνει να ιδρώσετε. Το αποτέλεσμα θα είναι, όταν ξυπνήσετε ώρες μετά, και σηκώσετε τα σκεπάσματα να έχετε φαγούρα, από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Δοκιμάστε αντί για μία πολύ παχιά κουβέρτα να στρώσετε δύο ή τρεις λεπτά σκεπάσματα από διαπνέοντα υλικά, το ένα πάνω από το άλλο. Εάν ζεσταίνετε, μπορείτε να τα βγάζετε ένα-ένα, αποφεύγοντας τη μετάβαση από τη μίαα ακραία θερμοκρασία στην άλλη.

Απουσία υγραντήρα

Το χειμώνα, ο ξηρός εσωτερικός αέρας μπορεί να απορροφήσει υγρασία από το δέρμα, επιδεινώνοντας την ξηρότητα και τον κνησμό. Ίσως να νομίζετε ότι θα ήταν πολυτέλεια το να επενδύσετε σε έναν υγραντήρα. Ωστόσο, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σας. Τοποθετείστε τον στην κρεβατοκάμαρα ενώ κοιμάστε και φροντίστε να τον καθαρίζετε τακτικά με λευκό ξύδι.