Σας έχει τύχει ποτέ να ξυπνήσετε με έντονο άγχος ενώ το προηγούμενο βράδυ έχετε πιει μερικά… ποτά παραπάνω; Αν ναι, τότε δεν είστε μόνοι, καθώς πρόκειται για φαινόμενο που οι ειδικοί ονομάζουν «hanxiety», όρος που δημιουργήθηκε από την σύντμηση των λέξεων «hangover» και «anxiety» (άγχος). Εκτιμήσεις μάλιστα, δείχνουν ότι μεταξύ 12 και 22% των ανθρώπων βιώνουν άγχος μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Αν και η έρευνα δείχνει ότι το φαινόμενο είναι πιο συχνό στις γυναίκες, σε άτομα που είναι ήδη επιρρεπή στο άγχος και σε άτομα που είναι γενικά ντροπαλά,  οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να επηρεάσει τον οποιοδήποτε.

Το αλκοόλ παρεμβαίνει σε πολλές διαφορετικές διανοητικές διεργασίες στον εγκέφαλο, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά τη διάθεσή σας και το άγχος μετά την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι ένα κοινό σύμπτωμα.

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα και τον εγκέφαλο

Το αλκοόλ έχει ένα ευρύ φάσμα επιδράσεων στον οργανισμό. Μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διακυμάνσεις στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση, να αυξήσει τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, να σας αφυδατώσει και να διαταράξει τον ύπνο σας.

Μπορεί επίσης να αλλάξει σημαντικά τη χημεία στα εγκεφαλικά κέντρα, κάτι που μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα συναισθηματικό… «τρενάκι».

Το αλκοόλ διεγείρει τους υποδοχείς ενός νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που ονομάζεται γ-αμινοβουτυρικό οξύ ή GABA. Το GABA καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και μειώνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, επομένως όσο περισσότερο GABA, κυκλοφορεί στο σώμα τόσο πιο ήρεμοι νιώθετε (γι’ αυτό το ποτό μπορεί αρχικά να σας χαλαρώσει), λέει η δρ Brenna Greenfield, ψυχολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

«Έχει ηρεμιστική δράση» εξηγεί. Ταυτόχρονα, το αλκοόλ αυξάνει την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, δύο νευροδιαβιβαστές που τονώνουν τη διάθεση, οι οποίοι μπορούν για λίγο να σας κάνουν να νιώσετε ιδιαίτερα ευδιάθετοι.

Μόλις όμως, το αλκοόλ απομακρυνθεί από τον οργανισμό σας, αυτές οι χημικές αλλαγές που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά θα σταματήσουν και τότε μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια αρνητική «πτώση»: τα επίπεδα ντοπαμίνης και GABA πέφτουν κατακόρυφα, προκαλώντας σας έντονη ανησυχία και αρνητικά συναισθήματα, όπως η μελαγχολία, εξηγεί η δρ Brenna Greenfield.

Πώς θα ανακουφιστείτε

Η αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων του hangover μπορεί να βοηθήσει και με τα ψυχικά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πιείτε νερό, φάτε ένα θρεπτικό γεύμα, κοιμηθείτε για λίγο μέσα στην ημέρα και προσπαθήστε να κοιμηθείτε καλά το επόμενο βράδυ. Όλες αυτές οι στρατηγικές αυτοφροντίδας μπορούν να βοηθήσουν το σώμα (και τη διάθεσή σας) να ανακάμψει γρηγορότερα.

Επειδή η άσκηση μπορεί να ενισχύσει και να ομαλοποιήσει τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένου του GABA, μπορείτε να δοκιμάσετε μια ήπια φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα για δέκα λεπτά, εφόσον είναι εφικτό.