Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι λέει για εσάς η ομάδα αίματός σας; Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurology, αποκαλύπτει ότι πρόκειται και για προγνωστικός παράγοντας κινδύνου για πρώιμο εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με πρώιμο εγκεφαλικό είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ομάδα αίματος Α και λιγότερες πιθανότητες να έχουν ομάδα αίματος Ο σε σύγκριση με άτομα με όψιμο εγκεφαλικό και άτομα χωρίς εγκεφαλικό», αναφέρουν οι ειδικοί από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας.

Τι έδειξε η έρευνα

«Εξετάζοντας άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής και συγκρίνοντας 5.825 άτομα με πρώιμο εγκεφαλικό με 29.320 άτομα που δεν έπαθαν εγκεφαλικό, οι ερευνητές στην μετά-ανάλυσή τους διαπίστωσαν ότι το 48% των ατόμων με πρώιμο εγκεφαλικό είχαν ομάδα αίματος Α σε σύγκριση με το 45% των ατόμων με όψιμο και το 44% των ατόμων χωρίς εγκεφαλικό.

Διαβάστε επίσης: Εγκεφαλικό: Αθόρυβο VS μίνι – Πώς θα τα αναγνωρίσετε

Διαπίστωσαν επίσης ότι το 35% των ατόμων με πρώιμο εγκεφαλικό είχαν ομάδα αίματος Ο σε σύγκριση με το 39% αυτών με όψιμο εγκεφαλικό και το 41% ​​των ατόμων χωρίς εγκεφαλικό».

Γιατί έχει σημασία η ομάδα αίματος σας

Η ομάδα αίματος είναι μια ταξινόμηση που βασίζεται στην παρουσία ή απουσία ορισμένων αντιγόνων στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα πιο σημαντικά αντιγόνα της ομάδας αίματος είναι τα αντιγόνα ABO, τα οποία βρίσκονται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων και κληρονομούνται από τους γονείς ενός ατόμου. Υπάρχουν τέσσερις ομάδες αίματος: Α, Β, ΑΒ και Ο.

Η ομάδα αίματος είναι σημαντική επειδή καθορίζει τον τύπο αίματος που μπορεί να λάβει ένα άτομο κατά τη διάρκεια μιας μετάγγισης αίματος. Είναι επίσης σημαντικό σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης οργάνων, καθώς ορισμένες ομάδες αίματος είναι πιο συμβατές με ορισμένα όργανα από άλλες.

Τι άλλο δείχνει η ομάδα σας

Η ομάδα αίματός σας μπορεί να προβλέψει ποιους τύπους αίματος μπορείτε να λάβετε με ασφάλεια κατά τη διάρκεια μιας μετάγγισης αίματος και μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας στον καθορισμό της συμβατότητας για μεταμόσχευση οργάνων.

Πέρα από αυτό, οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να καθορίσουν εάν η ομάδα αίματος μπορεί ή όχι να προβλέψει οτιδήποτε άλλο σχετικά με την υγεία ή τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου.

Μερικοί πιστεύουν ότι η ομάδα αίματος μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία ενός ατόμου σε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, ακόμα όμως δεν έχουμε τα απαραίτητα επιστημονικά στοιχεία για να το επιβεβαιώσουμε.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων, του τρόπου ζωής και του περιβάλλοντος, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και την ευημερία ενός ατόμου.

Πώς θα αποφύγετε το εγκεφαλικό

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού:

  • Διατηρήστε υπό έλεγχο την αρτηριακή σας πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση τακτικά και να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για να τη διατηρείτε υπό έλεγχο.
  • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή: Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε αλάτι, κορεσμένα και trans λιπαρά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
  • Κάντε γυμναστική τακτικά: Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη διατήρηση του βάρους σας σε ένα υγιές εύρος, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.
  • Μην καπνίζετε: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καθώς και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Εάν καπνίζετε, η διακοπή του μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
  • Διαχειριστείτε τυχόν ιατρικές παθήσεις: Εάν έχετε παθήσεις όπως διαβήτη, κολπική μαρμαρυγή ή υψηλή χοληστερόλη, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να τις διαχειριστείτε αποτελεσματικά, καθώς διαφορετικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.