Η διαλείμματική νηστεία σε μια ρουτίνα 16:8, το να τρώτε δηλαδή για 8 ώρες και να μένετε νηστικοί για 16, θα μπορούσε να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στη συνολική υγεία μας σύμφωνα με μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάιντς στη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Διαλειμματική νηστεία: Χάνουμε βάρος και χωρίς περιορισμό θερμίδων;

Ο τρόπος διεξαγωγής της μελέτης

Η μελέτη που διεξήχθη διήρκεσε τρεις μήνες και τα άτομα που συμμετείχαν παρέμεναν νηστικά για 16 ώρες κάθε μέρα για πέντε ημέρες την εβδομάδα ενώ έτρωγαν τις 8.

Κατά την περίοδο της μελέτης, οι 30 συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν σε ένα καθεστώς 16:8 ενώ παράλληλα συμπλήρωναν ερωτηματολόγια τα οποία αξιολογούσαν την κόπωσή τους και γινόταν λήψη δειγμάτων αίματος για την ανάλυση των βιοδεικτών τους.

Οι βιοδείκτες είναι ουσίες που παράγονται από φυσιολογικά ή καρκινικά κύτταρα και εντοπίζονται σε βιολογικά υγρά (αίμα, ούρα, πτύελα) ή/και σε ιστούς.

Η πρώτη διαδικασία λήψης δειγμάτων αίματος έγινε μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες, στη συνέχεια μετά από τέσσερις και η τελευταία λήψη μετά το τέλος της περιόδου.

Ο κάθε συμμετέχων ήταν υποχρεωμένος να τηρήσει τον συνήθη τρόπο ζωής του εκτός από τις αλλαγές στη διατροφή του.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Στην περίοδο των τριών μηνών, διαπιστώθηκε πως οι πολλαπλοί δείκτες καλής υγείας αυξήθηκαν, παράλληλα με μια μείωση σε έναν δείκτη που είναι γνωστός για την εξέλιξη των όγκων.

Σύμφωνα με τα ερωτηματολόγια, ο μέσος όρος συμμετεχόντων παρουσίασε βελτίωση της ποιότητας ζωής του κατά σχεδόν 20 τοις εκατό, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μετρήσεων της σωματικής και ψυχικής υγείας, της σωματικής λειτουργίας και του πόνου.

Ορισμένα άτομα παρουσίασαν συνολικά βελτιωμένη υγεία σε μόλις δύο εβδομάδες και άλλα χρειάστηκαν έως και τέσσερις για να παρουσιάσουν αξιοσημείωτη βελτίωση.

Ως προς την ψυχική κόπωση, υπήρξε μείωση περίπου κατά 40 τοις εκατό μετά από τρεις μήνες στην εν λόγω διατροφή.

Υπήρξε επίσης σημαντική μείωση στη Σωματομεδίνη- C, μια ορμόνη παρόμοια με την ινσουλίνη που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων.

Συμπερασματικά

Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διαλειμματική νηστεία σε αυτή τη ρουτίνα είναι ασφαλής και θα μπορούσε να προάγει την καλή υγεία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ενστάσεις.

Το μέγεθος του δείγματος των συμμετεχόντων ήταν πολύ μικρό για να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διαλειμματικής νηστείας.

Ωστόσο, η μελέτη κατέδειξε μετρήσιμες διαφορές στο αίμα των συμμετεχόντων, επομένως υπάρχει πιθανή θετική επίδραση τουλάχιστον για ένα έστω μικρό κομμάτι του πληθυσμού.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να παρέχουν στοιχεία ως προς την ευεργετικότητα της διαλειμματικής νηστείας για τους εργαζόμενους σε βάρδιες, ακόμη και για άτομα με καρκίνο. Κάτι τέτοιο φυσικά, χρειάζεται πολύ περισσότερες δοκιμές προτού συσταθεί. Ελπίζουν επομένως σε περισσότερες δοκιμές για να προσδιορίσουν με βεβαιότητα εάν θα μπορούσε η εν λόγω δίαιτα να συμπεριληφθεί στη φροντίδα ασθενών.