Σήμερα, ακούμε πολλά για τη σημασία ενός καλά ισορροπημένου μικροβιώματος του εντέρου. Και για καλό λόγο! Οι γαστρεντερολόγοι και οι διαιτολόγοι συμφωνούν: Ένα υγιές έντερο συνδέεται με βελτιωμένη πέψη, καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αυξημένη γνωστική λειτουργία, χαμηλότερα επίπεδα στρες και όχι μόνο. Για να το υποστηρίξετε εκτός από προβιοτικά, χρειάζεστε και πρεβιοτικά.

Και τα δύο συνεργάζονται προς το κοινό στόχο, το «χαρούμενο» έντερο. Τα πρεβιοτικά συγκεκριμένα, τροφοδοτούν τα προβιοτικά στο έντερο.

Διαβάστε επίσης: Πατάτες για.. υγιές έντερο – Ο λόγος θα σας εκπλήξει

«Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια και τα πρεβιοτικά είναι η τροφή για αυτά τα βακτήρια», λέει η διαιτολόγος Janine Whiteson. «Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία, ωστόσο το καθένα έχει διαφορετικούς ρόλους».

Πρεβιοτικά και προβιοτικά για χαρούμενο έντερο

Εν ολίγοις, τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια που βρίσκονται σε ορισμένες τροφές που παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά για να λειτουργήσουν, πρέπει να τρέφονται με πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά προέρχονται από διαφορετικούς τύπους υδατανθράκων (κυρίως φυτικές ίνες) που ο άνθρωπος δεν μπορεί να αφομοιώσει.

«Τα πρεβιοτικά —και τα πρεβιοτικά τρόφιμα— βοηθούν τα προβιοτικά να ανθίσουν. Είναι εξίσου σημαντικά για την διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου ενώ σας προστατεύουν από επιβλαβή βακτήρια και μύκητες.

Τα πρεβιοτικά βοηθούν επίσης στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και μπορούν ακόμη και να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου» αναφέρει χαρακτηριστικά η Janine Whiteson.

Πώς ξέρουμε αν λαμβάνουμε αρκετές πρεβιοτικές τροφές;

Δεν υπάρχει καθορισμένη ποσότητα για την πρόσληψη πρεβιοτικών, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τριών έως πέντε γραμμαρίων πρεβιοτικών την ημέρα μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με την Janine Whiteson.

Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί με άφθονες φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Που βρίσκουμε πρεβιοτικά

Οι τροφές που θέλετε να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας καθημερινά, περιλαμβάνουν:

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή, επειδή είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και πρεβιοτικά.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το γιαούρτι περιέχει επίσης προβιοτικά. Επίσης είναι πολύ εύκολο να το καταναλώσετε ακόμα και τις πιο πολυάσχολες ημέρες, αφού η συσκευασία του σας διευκολύνει κατά πολύ.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών και των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του. Το σκόρδο ενισχύει άμεσα την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο.

Δεν υπάρχει πραγματικά ένα συγκεκριμένο μέγεθος μερίδας που συνιστάται για το σκόρδο, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφθονα για να καρυκεύσετε τα πιάτα σας.

Κακάο

Η σκόνη κακάο είναι πλούσια σε μια ποικιλία πολυφαινολών, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Αυτή είναι μια άλλη πρεβιοτική ουσία που βοηθά στην ανάπτυξη βακτηρίων του εντέρου και επίσης βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων.

Και όταν αγοράζετε μια σοκολάτα, αναζητήστε μαύρες ποικιλίες με 70% κακάο ή περισσότερο για να αποκομίσετε τα πιο αντιφλεγμονώδη, φιλικά προς το έντερο οφέλη.

Μπανάνες

Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα είναι μια εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών. Είναι ενδιαφέρον ότι οι πράσινες μπανάνες – αντί για τις κίτρινες μπανάνες – έχουν μια ουσία που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο, το οποίο είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθεί από άλλα άμυλα.

Αυτός ο τύπος αμύλου λειτουργεί πολύ παρόμοια με τον τρόπο που μπορεί να σκεφτείτε ότι λειτουργεί μια διαλυτή ίνα και έχει κάποιες συσχετίσεις με τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας και την ενίσχυση της πέψης.

Οι πράσινες μπανάνες είναι μια σούπερ πηγή ανθεκτικού αμύλου και μια εξαιρετική πρεβιοτική τροφή.