Στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους σας, μπορεί να φαίνεται ότι τα έχετε όλα υπό έλεγχο. Αποδίδετε καλά στη δουλειά σας, τα παιδιά σας φαίνονται ευτυχισμένα και υγιή και το νοικοκυριό σας φαίνεται να λειτουργεί ομαλά. Αλλά κάτω από αυτό το φαινομενικά επιτυχημένο εξωτερικό, κάτω από την επιφάνεια κρύβεται πολύ άγχος.

Αυτό ονομάζεται άγχος υψηλής λειτουργικότητας και είναι κάτι με το οποίο πολλοί μπορούν να ταυτιστούν. Πώς μοιάζει;

Ενώ η ζωή σας κινείται με τρόπο που μοιάζει θετικό, το επίπεδο άγχους που βιώνετε σας προκαλεί δυσφορία. Ορισμένα από τα σημάδια του άγχους υψηλής λειτουργικότητας περιλαμβάνουν εξάντληση και κόπωση, δυσκολία στην έναρξη εργασιών και στη λήψη αποφάσεων και εξωτερικά φαίνεστε καλά ενώ εσωτερικά αγωνίζεστε.

Διαβάστε επίσης: Παραγωγικότητα: 10 πρωινές συνήθειες που τη «σκοτώνουν»

Πολλοί από εμάς παραμένουμε σε αυτή τη λειτουργία άγχους τόσο πολύ, και για ένα τόσο μεγάλο ποσοστό της ζωής μας που είμαστε σε εγρήγορση, που το νιώθουμε φυσιολογικό.

Μπορεί να νομίζετε ότι δεν σας επηρεάζει, αλλά μπορεί να απορροφήσει πολλή από την ενέργειά σας. Και δεν έχουμε ανεξάντλητους συναισθηματικούς πόρους. Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να έχει αρκετά σημαντικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Ακολουθούν μερικές στρατηγικές διαχείρησης του στρες:

Αναζητήστε στιγμές που δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι

Οι άνθρωποι με άγχος υψηλής λειτουργικότητας συχνά επιδιώκουν την τελειότητα σε όλους τους τομείς της ζωής τους, ακόμη και όταν δεν χρειάζεται. Είναι δύσκολο να ξεφύγετε από τις σκέψεις σας και να καταλάβετε πού είναι αποδεκτό το «αρκετά καλό».

Μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε την οπτική σας γωνία. Τι θα λέγατε σε έναν καλό φίλο στη δική σας κατάσταση; Ή, πώς θα κρίνετε έναν καλό φίλο; Αν πρέπει να κάνετε τα πάντα τέλεια, αυτό σίγουρα απαιτεί πολύ χρόνο. Τι εγκαταλείπετε εξαιτίας αυτού;

Βρείτε πιο υγιείς τρόπους για να κινητοποιήσετε τον εαυτό σας

Οι άνθρωποι με άγχος υψηλής λειτουργικότητας συχνά πιστεύουν ότι αυτό τους τροφοδοτεί. Μπορεί να λειτουργήσει μέχρι ενός σημείου, αλλά δεν είναι βιώσιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν είστε αγχωμένοι, προσπαθείτε να προστατευτείτε από την απειλή της αποτυχίας και αυτό σας αφαιρεί την ενέργεια που χρειάζεστε για να πετύχετε.

Τα εσωτερικά κίνητρα είναι αυτά που πραγματικά μας εμπνέουν. Αν επιδιώκετε κάτι επειδή θέλετε να γίνετε καλύτεροι σε αυτό, αυτός ο φόβος (της αποτυχίας) δεν υπάρχει. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε όλη αυτή την ενέργεια για να προστατέψετε τον εαυτό σας.

Παρατηρήστε άλλους ανθρώπους αντί για τον εαυτό σας

Αν είστε ιδιαίτερα αγχωμένοι, πιθανότατα εστιάζετε συχνά στο πώς σας αντιλαμβάνονται και σας αξιολογούν.Αν μπορέσετε να σταματήσετε λίγο και να παρατηρήσετε, θα συνειδητοποιήσετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν τόση σημασία σε εσάς. Σκέφτονται τα δικά τους πράγματα.

Επικεντρωθείτε στο παρόν

Πολύ άγχος επικεντρώνεται γύρω από το μέλλον. Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ο διαλογισμός ή η δομημένη χαλάρωση μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε τη σκέψη σας, ώστε να μπορέσετε να επικεντρωθείτε στη στιγμή που βρίσκεστε.