Αν ο αριθμός στη ζυγαριά σας είναι μεγαλύτερος από όσο θα θέλατε, πρέπει να χάσετε αυτά τα περιττά κιλά για να γίνετε πιο υγιείς – σωστά; Είναι μια πεποίθηση που πολλοί έχουν, αλλά η επιστήμη δεν την υποστηρίζει.

Το ζήτημα δεν είναι απλώς ακαδημαϊκό. Η δυσαρέσκεια με το βάρος είναι τόσο διαδεδομένη που οι ειδικοί θεωρούν ότι αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο διαπίστωσε ότι το 30% των νεαρών κοριτσιών παγκοσμίως παραδέχονται ότι έχουν ανθυγιεινές πεποιθήσεις και διατροφικές συνήθειες.

Διαβάστε επίσης: Αδυνάτισμα: Πώς επηρεάζεται η καρδιά αν ξαναπάρετε κιλά;

Το πιο σημαντικό, όμως είναι ότι πρόσφατες αναφορές υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές συμπεριφοράς, όπως η αύξηση της άσκησης, αποφέρουν περισσότερα οφέλη για την υγεία από την απώλεια βάρους.

Τι λέει η επιστήμη για την απώλεια βάρους και την υγεία

Η Ομάδας Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, ενα ανεξάρτητο, έγκυρο σώμα επιστημόνων, συνιστά εντατικές συμπεριφορικές παρεμβάσεις ως εργαλείο απώλειας βάρους για ενήλικες με δείκτη μάζας σώματος 30 ή περισσότερο, το σημερινό όριο για την παχυσαρκία.

Όμως, η σύνοψη των ερευνών αναφέρει ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος ή ο θάνατος μειώνονται με την απώλεια κιλών. Και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υποστηρίζει αυτά τα στοιχεία.

Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που διερευνούσε τη σχέση μεταξύ της απώλειας βάρους και του χαμηλότερου κινδύνου για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις έμεινε κενή περιεχομένου.

Στη δεκαετή κλινική δοκιμή 16 κέντρων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τα Ινστιτούτα Υγείας η απώλεια βάρους δεν οδήγησε σε λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάντα.

Από την άλλη πλευρά, δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα αναδεικνύουν συμπεριφορές με αδιάσειστα στοιχεία που τις συνδέουν με τη βελτίωση της υγείας και της μακροζωίας.

Η μία συνέδεσε τη μεγαλύτερη προσήλωση σε μια υγιεινή, φυτική διατροφή με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου. Η άλλη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν 8.000 ή περισσότερα βήματα έστω και λίγες ημέρες κάθε εβδομάδα είχαν χαμηλότερη θνησιμότητα 10 ετών σε σύγκριση με όσους δεν περπατούσαν.

Ο δείκτης μάζας σώματος δεν είναι αξιόπιστος δείκτης υγείας

Επί του παρόντος, τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 18 και 25 περιγράφονται ως φυσιολογικά- εκείνα μεταξύ 25 και 30 χαρακτηρίζονται ως υπέρβαρα- και τα άτομα με ΔΜΣ 30 και άνω έχουν παχυσαρκία.

Το 2000, το 31% των Αμερικανών ενηλίκων είχαν παχυσαρκία, σύμφωνα με το NIH. Σήμερα στις ΗΠΑ, περίπου το 42 τοις εκατό χαρακτηρίζεται ως παχύσαρκο, το οποίο το ιατρικό σύστημα κατηγοριοποιεί ως ασθένεια. Λιγότερο από το 20 τοις εκατό των ενηλίκων εμπίπτει σήμερα στην κατηγορία του φυσιολογικού βάρους.

Στοιχεία από περισσότερους από 40.000 συμμετέχοντες στην ετήσια έρευνα διατροφής της αμερικανικής κυβέρνησης, έδειξαν ότι σχεδόν τα μισά άτομα στην ομάδα των υπέρβαρων και το 29% των ατόμων με παχυσαρκία έχουν πολλούς από τους δείκτες καλής υγείας, από την αρτηριακή πίεση έως τη χοληστερόλη. Το 30% των ατόμων με «φυσιολογικό» βάρος δεν είχαν.

Τα άτομα με υψηλότερο βάρος χωρίς προβλήματα υγείας – γνωστά στην ιατρική ως μεταβολικά υγιής παχυσαρκία – είναι συχνά σωματικά δραστήρια και έχουν καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα, έγραψαν οι επιστήμονες σε ανασκόπηση στο BMJ Open Sport & Exercise Medicine πέρυσι.

Υγιεινές συνήθειες

Αντί να εστιάζετε στην απώλεια βάρους ως μονοπάτι για τη βελτίωση της υγείας, ίσως θα ήταν καλύτερα να αγνοήσετε τη ζυγαριά και να στρέψετε την προσοχή σας στις συμπεριφορές σας.

Να κινείστε περισσότερο, να κοιμάστε καλά, να προσθέτετε ένα φρούτο ή λαχανικό παραπάνω στο γεύμα σας και να ελέγχετε το άγχος σας – αυτά είναι πράγματα που κάνουν τον καθένα πιο υγιή, ανεξάρτητα από το βάρος του.

Ονομάζονται υγιεινές συμπεριφορές για κάποιο λόγο: Σας κάνουν πιο υγιείς. Η άσκηση δεν σας κάνει πιο υγιείς επειδή σας κάνει πιο αδύνατους. Τα οφέλη για την υγεία εμφανίζονται ακόμη και αν δεν χάσετε βάρος.